Επαναληπτικές εκλογές στην Χειμάρρα- Έκκληση Μπελέρη στην ομογένεια να ψηφίσει – Καταγγελίες για παρατυπίες

Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Χειμάρρα μετά την απόφαση των αλβανικών αρχών για καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας. Ο Φρέντη Μπελέρης ζητά από την ομογένεια να στηρίξει για τη δημαρχία τον Πέτρο Γκικουρία , τον υποψήφιο της “Ομόνοιας”. Αντίπαλος του Γκικουρία είναι ο επίσης ομογενής Βαγγέλης Τάβος, πρώην Περιφερειάρχης Αυλώνα, ο οποίος έχει επιλεγεί ως υποψήφιος από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και τον οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 Ελλάδας και οι ψήφοι θα μεταφερθούν στο κεντρικό γήπεδο της Χειμάρρας όπου και θα ξεκινήσει η καταμέτρηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φρέντη Μπελέρης με ανάρτησή του το πρωί , όταν άνοιξαν οι κάλπες αναφέρει:

«Η καρδιά μου σήμερα βρίσκεται στη Χειμάρρα. Εκεί όπου σήμερα τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας δίνουν την ύψιστη μάχη για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα τους.

Από το κελί της αλβανικής φυλακής όπου παραμένω για 425 μέρες, η σκέψη μου όλη μέρα θα είναι με τα αδέρφια μου και όλους όσους αντιλαμβάνονται πως το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα. Με όλους όσους εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους και βρέθηκαν στο πλευρό μου σε αυτή τη δοκιμασία. Με όλους όσους δε λύγισαν μπροστά σε πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις και παρακρατικές λογικές και σήμερα θα το αποδείξουν για μια ακόμη φορά.

Καλή επιτυχία από καρδιάς στον Πέτρο Γκικουρία. Απέδειξε ότι είναι ένα άξιο τέκνο της Χειμάρρας ήδη. Είμαι σίγουρος πως τα δικά του χέρια θα οδηγήσουν με ασφάλεια το Δήμο μας την επόμενη μέρα.

Καλή επιτυχία στην Ομόνοια Χειμάρρας μας.

Και μια ύστατη έκκληση: πηγαίντε στις κάλπες. Η ιστορία γράφεται από όσους συμμετέχουν. Καλή ψήφο, λοιπόν!»

Ο Φρέντη Μπελέρης με αφορμή καταγγελίες για μεταφορά ψηφοφόρων και ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν επειδή έχουν ληγμένες ταυτότητες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν πρόβλημα, με νεότερη ανάρτησή του αναφέρει:

«Οι παρούσες εκλογές ξεκίνησαν παράνομα, με μια απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που είναι παράνομη, και η οποία έχει εφεσιβληθεί από το Κόμμα Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ). Σήμερα θα καταθέσω και τη δική μου ένσταση, καθώς το παράνομο διάταγμα που εκδόθηκε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης από τον Πρόεδρο είναι σαν να εκδόθηκε από την Πρωθυπουργία. Η παρανομία συνεχίζεται!

Είναι η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να δράσει σε αυτές τις εκλογές περισσότερο από κάθε άλλη φορά, διότι δεν είναι το σφάλμα των ψηφοφόρων που δεν ανανέωσαν τις ταυτότητές τους. Ο χρόνος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος, καθώς στις 5 Ιουλίου εκδόθηκε το διάταγμα για τις εκλογές, Παρασκευή μετά τις 16:00. Ο χρόνος για τους ψηφοφόρους ήταν πολύ περιορισμένος για να ανανεώσουν τις ταυτότητες, όταν ακόμη και η ηλεκτρονική υπηρεσία e-Albania είχε περιορισμένη λειτουργία αυτή την περίοδο.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Δεν υπάρχει καμία πρόφαση, δεν απαιτείται λογιστική υποστήριξη, δεν υπάρχει κόστος, όπως δεν υπήρχαν εμπόδια στις προηγούμενες εκλογές. Όλοι οι υπουργοί βρίσκονται στη Χειμάρρα, ας συγκεντρωθούν για μια φορά και να λάβουν μία απόφαση προς το συμφέρον του λαού!

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι δεν χειραγωγεί τη βούληση των ψηφοφόρων, ότι η μεταφορά ψηφοφόρων από κάθε σοσιαλιστικό δήμο στη Χειμάρρα δεν ήταν τακτική της κυβέρνησης, και ότι η απαγόρευση, όπως ποτέ άλλοτε, της ψήφου με ληγμένες ταυτότητες δεν γίνεται σκόπιμα.

Η κυβέρνηση να διατηρήσει, τουλάχιστον τα προσχήματα, όπως το έκανε μέχρι τώρα, χρησιμοποιώντας “ανεξάρτητους” θεσμούς, ώστε να φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να χειραγωγήσει αυτές τις εκλογές!

Καλώ τους συμπολίτες μου: Αντισταθείτε! Μην απομακρύνεστε από τα εκλογικά κέντρα! Μην φοβάστε! Ψηφίστε! Ψηφίστε! Ψηφίστε!

Φρέντης Μπελέρης

Εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας 2023

Ευρωβουλευτής».