Πρεμιέρα Superleague: Νίκη η ΑΕΚ, ήττα έκπληξη ο Παναθηναϊκός, ισοπαλίες στα Ατρόμητος- Άρης και Λεβαδειακός-Kallithea

Αφήνοντας πίσω της τον αποκλεισμό από τη Νόα και τις μέτριες ευρωπαϊκές εμφανίσεις της, η ΑΕΚ μπήκε νικηφόρα στο πρωτάθλημα κερδίζοντας εύκολα με 3-0 τον ΟΦΗ στην άδεια από κόσμο λόγω τιμωρίας OPAP Arena. Λιβάι Γκαρσία (11′), Σταύρος Πήλιος (14′) και Στίβεν Τσούμπερ (83′) πέτυχαν τα γκολ για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα που έχασε ευκαιρίες για πιο ευρεία νίκη επί των Κρητικών που απογοήτευσαν.

Οι φίλοι της Ένωσης δεν είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα εκπληκτικό πρώτο ημίωρο από την ομάδα τους. Το πρώτο γκολ, με κεφαλιά-ψαράκι του Λιβάι (11′), ήταν απλά το επιστέγασμα μιας υπέροχης συνεργασίας των Αμπουμπακάρι Κοϊτά, Ορμπελίν Πινέδα, Ρόμπερτ Λιούμπισιτς και Νορντίν Άμραμπατ. Το δεύτερο προήλθε από τη μακρινή πάσα του Νταμιάν Σιμάνσκι, με τον Πήλιο (14′) να κατεβάζει την μπάλα, να ξεπερνάει τον Ματέους Μπρεσάν και να πλασάρει τον Νίκο Χριστογεώργο δίκην επιθετικού για το 2-0. Παρθενικό του 24χρονου αριστερού μπακ με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Πέραν των γκολ, οι γηπεδούχοι απώλεσαν κι άλλες ευκαιρίες, με τον Λιβάι να αστοχεί σε φαλτσαριστό σουτ στο 5′, τον Χριστογεώργο να βγάζει εντυπωσιακά το δυνατό βολέ του Άμραμπατ στο 9′, τον Σιμάνσκι να σουτάρει ψηλά στο 17′ και τον Πινέδα να μη βρίσκει στόχο με δυνατή κεφαλιά στο 26′. Ως την ανάπαυλα, ακολούθησαν το αδύναμο σουτ του Πήλιου (42′) και η άστοχη κεφαλιά του Λιούμπισιτς (43′). Άφαντοι οι Κρητικοί του Τραϊανού Δέλλα…

Η ΑΕΚ συνέχισε να είναι πιεστική και να μην αφήνει τον ΟΦΗ να ξεμυτίσει, χωρίς πάντως να δημιουργεί τις φάσεις του πρώτου ημιχρόνου. Στο 55′ ήρθε η πρώτη ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους, με τον Θωμά Στρακόσια να διώχνει σε κόρνερ το κοντινό πλασέ του Γιάννη Αποστολάκη που μόλις είχε  μπει στο ματς.

Οι γηπεδούχοι ανέβασαν πάλι στροφές, με τους Πινέδα, Λιούμπισιτς να μπερδεύονται και να μην εκμεταλλεύονται την κακή έξοδο του Χριστογεώργου στο 65′ και, γενικότερα, να παίζουν βιαστικά κι όχι γρήγορα και με ακρίβεια παρά το ότι βρήκαν πολλούς ανοιχτούς διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή.

Οι αλλαγές του Αλμέιδα βοήθησαν, αυτή τη φορά, την ΑΕΚ που έφτασε και σε τρίτο γκολ στο 83′. Ο Πέτρος Μάνταλος βρήκε τον Πήλιο στην πλάτη της άμυνας, ο πλάγιος μπακ γύρισε στον Τσούμπερ που με τη μία πλάσαρε για το 3-0. Ήταν και το τελικό σκορ σε μια πρεμιέρα ιδανική για την Ένωση έπειτα από το ευρωπαϊκό στραπάτσο, με τον ΟΦΗ να καλείται να διορθώσει τα κακώς κείμενα για μια καλύτερη συνέχεια.

Διαιτητής: Σπυρίδων Ζαμπάλας (Ηπείρου)
Κίτρινες: Λιβάι, Λαμέλα, Μουκουντί – Γκονζάλες, Μπάκιτς.

Οι συνθέσεις: 

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στρακόσια, Ρότα (66′ Οντουμπάτζο), Βίντα, Μουκουντί, Πήλιος, Σιμάνσκι, Πινέδα (66′ Λαμέλα), Άμραμπατ, Κοϊτά (80′ Περέιρα), Λιούμπισιτς (80′ Μάνταλος), Λιβάι (66′ Τσούμπερ).

ΟΦΗ (Τραϊανός Δέλλας): Χριστογεώργος, Μπρεσάν, Λαμπρόπουλος, Γκονζάλες, Χατζηθεοδωρίδης (81′ Γιουνγκ), Καραχάλιος (64′ Χιμένεθ), Γκαγέγκος (81′ Κουτεντάκης), Μπάκιτς, Ριέρα (64′ Αμπάντα), Νας (55′ Αποστολάκης), Ισέκα.

«Χαστούκι» του Αστέρα στον Παναθηναϊκό 

Ο Αστέρας Τρίπολης «υπέγραψε» την πρώτη μεγάλη έκπληξη στη νέα Super League, καθώς νίκησε τον Παναθηναϊκό με 1-0 στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κι έκανε μία τρομερή εκκίνηση στη νέα Λίγκα απέναντι στους «πράσινους» που κατέβηκαν με εκτεταμένο ροτέισον (9 διαφορετικοί παίκτες σε σχέση με τον προ τριών ημερών αγώνα με τον Άγιαξ) και προβλημάτισαν πολύ με την εικόνα τους. Ο Κρεσπί με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 52’ σημείωσε το μοναδικό γκολ του αγώνα, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη ο Ζέκα.

Με μία ενδεκάδα που είχε παίξει ελάχιστες φορές μαζί ακόμη και σε προπονητικά διπλά, ήταν ξεκάθαρο πως στην εκκίνηση του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλα «θέματα» στη δημιουργία και στις πλαγιοκοπήσεις, απέναντι σε έναν πολύ καλά οργανωμένο Αστέρα που έψαχνε τις γρήγορες μεταβάσεις για να «χτυπήσει» την άμυνα των «πράσινων».

Στο 15’ ο Μπαρτόλο είχε την πρώτη τελική στο ματς με ένα σουτ που πέρασε άουτ, ενώ στο 18’ από τη σέντρα του Μουνιόθ, ο Άνταμ έπιασε κεφαλιά ελάχιστα άουτ.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό το γκολ του Τετέ από ωραία κούρσα και πάσα του Βαγιαννίδη ακυρώθηκε ως οφσάιντ (μετά κι από έλεγχο του VAR), ενώ στο 27’ ο Μπαρτόλο απείλησε για δεύτερη φορά με πολύ καλό σουτ έξω απ’ την περιοχή, αλλά ο Λοντίγκιν έδειξε έξοχα αντανακλαστικά κι απέκρουσε.

Στο 31’ από πάτημα της μπάλας προς τον Τετέ, ο Βραζιλιάνος έπιασε ένα πολύ καλό σουτ που πέρασε ελάχιστα άουτ, ενώ στο 42’ η υπέροχη σέντρα του Τετέ, βρήκε τον Γερεμέγεφ στη μικρή περιοχή, αλλά η κεφαλιά του Σουηδού φορ έφυγε πάνω από τα δοκάρια.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει για το γκολ και στο 44’ από εξαιρετικό γύρισμα του Μαξ, ο Τζούριτσιτς δεν βρήκε «γεμάτα» την μπάλα για να εκτελέσει σωστά τον Παπαδόπουλο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με αλλαγή στις αριθμητικές ισορροπίες του αγώνα κι όχι μόνο. Στο 51’ ο Άνταμ βρήκε τον Κρεσπί στην πλάτη της «πράσινης» άμυνας με τον Ισπανό να ανατρέπεται απ’ τον Ζέκα, ο οποίος αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη, καθώς ο αντίπαλός του ήταν σε προφανή θέση για γκολ. Ένα λεπτό μετά (52’) ο Κρεσπί εκτέλεσε απευθείας το φάουλ, ο Λοντίγκιν δεν έδιωξε σταθερά με την μπάλα να παίρνει «μέσα» το χέρι του και να καταλήγει στα δίχτυα για το 1-0 υπέρ της ομάδας της Αρκαδίας.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει μετά το σε βάρος του γκολ, «πατώντας» ξανά στην περιοχή του Αστέρα στο 58’ με το πλασέ του Τετέ που μπλόκαρε ο Παπαδόπουλος, ενώ στο 63’ ακυρώθηκε τέρμα του Κρεσπί ως οφσάιντ του Καλτσά στην εκκίνηση της φάσης.

Στο 73’ ο Αστέρας είχε άλλη μία τελική με τον Καλτσά που έφυγε πάνω απ’ τα δοκάρια, ενώ στο 84’ ένα σουτ του Βαγιαννίδη πέρασε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Παπαδόπουλο στην τελευταία καλή στιγμή του αγώνα.

Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες: 61’ Βαγιαννίδης, 75’ Μπακασέτας, 76’ Μαξίμοβιτς – 30’ Μουνιόθ, 41’ Άνταμ, 45’+1’ Καστάνιο
Αποβολές: 51’ Ζέκα

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντιέγκο Αλόνσο): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Αράο (60’ Γεντβάι), Μαξ (80’ Μλαντένοβιτς), Ζέκα, Μαξίμοβιτς, Βιλένα (60’ Μπακασέτας), Τετέ (69’ Μαντσίνι) Τζούριτσιτς (60’ Ιωαννίδης), Γερεμέγεφ.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μίλαν Ράσταβατς): Ν. Παπαδόπουλος, Ρούμπεν Γκαρσία, Αλάγκμπε, Καστάνιο, Χουχούμης, Γιαμπλόνσκι (82’ Τζανδάρης), Μπαρτόλο (90’+2’ Ζουγλής) Καλτσάς, Μουνιόθ (74’ Ρέτζιτς), Κρεσπί (90’+2’ Άλβαρες), Άνταμ (74’ Μάντζης).

Όλα τα λεφτά το β’ μέρος στο Περιστέρι

Δυο λάθη, ένα για κάθε ομάδα, ήταν αυτά που έκριναν την αναμέτρηση στο Περιστέρι ανάμεσα σε Ατρόμητο και Άρη που αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1 στην πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος. Από λάθος έξοδο του Αλεξέι Κοσέλεφ ήρθε το 0-1 με το αυτογκόλ του Φραντζ Μπρόρσον (66′) για την ομάδα του Άκη Μάντζιου ενώ από λάθος εκτίμηση του Χουλιάν Κουέστα προέκυψε το πέναλτι για το 1-1 από τον Αμρ Ουάρντα (74′) για την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να δείχνουν επιθετικές διαθέσεις. Στο σουτ του Γιάννη Φετφατζίδη η μπάλα κόντραρε και πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Αλεξέι Κοσέλεφ στο 5’ ενώ έξι λεπτά μετά ο Μακανά Μπακού έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Άρη ωστόσο απέτυχε δις απέναντι στον Χουλιάν Κουέστα.

Στο 17’ η κεφαλιά του Μανσούρ κατέληξε στην αγκαλιά του Ισπανού τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων – ένας από τους δέκα Ισπανούς που ξεκίνησαν στο ματς – ενώ από λάθος του Κοσέλεφ στο 25’, ο Λορέν Μορόν προσπάθησε να απειλήσει από μακριά ωστόσο δε βρήκε στόχο.

Η παρέμβαση του Μανσούρ στην προσπάθεια του Μορόν ήταν καίρια στο 33’ όπως και αυτή του  Μπρόρσον πάνω στον Ισπανό φορ του Άρη στο 42’, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται δίχως γκολ. Ο Τομ φαν Βέερτ απείλησε στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, για να αναγκάσει στο 54′ ο Κίκε Σαβέριο τον Κοσέλεφ να διώξει με τις γροθιές το φαλτσαριστό σουτ που επιχείρησε.

Η αναγκαστική αλλαγή του Καρλίτος, που αποχώρησε με ενοχλήσεις για να μπει ο Πίτερ Μιχόρλ στη θέση του, απορρύθμισε για λίγα λεπτά τον Ατρόμητο που έφτασε κοντά στο γκολ στο 64′, με τον Κουέστα να σταματάει αποτελεσματικά την ατομική ενέργεια του Ουάρντα.

Για να έρθει στο 66′ το γκολ για τον Άρη. Αυτογκόλ, για την ακρίβεια, καθώς από τη σέντρα του Ούγκο Μάγιο, ο Κοσέλεφ έκανε κακή έξοδο διώχνοντας την μπάλα πάνω στον Μπρόρσον κι από κει στα δίχτυα για το 0-1. Οι Περιστεριώτες ευτύχησαν να ισοφαρίσουν άμεσα. Κακή εκτίμηση του Κουέστα που ανέτρεψε τον Μιχόρλ κι ενώ ο Φραν Βέλεθ ήλεγχε τη φάση, με τον Αλέξανδρο Τσακαλίδη μα δείχνει την άσπρη βούλα και τον Ουάρντα να εκτελεί εύστοχα για το 1-1.

Με τις κινήσεις τους στα τελευταία λεπτά οι δύο προπονητές προσπάθησαν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα. Ο Μάνου Γκαρθία στο 84′, ο Άλβαρο Σαμόρα στο 86′ προσπάθησαν αλλά στόχο δε βρήκαν με το 1-1 να σφραγίζει τις προσπάθειες των δυο ομάδων στην πρεμιέρα τους στο πρωτάθλημα της Super League για τη σεζόν 2024-2025.

Διαιτητής: Αλέξανδρος Τσακαλίδης (Χαλκιδικής)
Κίτρινες: Μανσούρ, Ουεντραόγκο – Μοντόγια, Βέλεθ, Σαμόρα.

Οι συνθέσεις:

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Πάμπλο Γκαρσία): Κοσέλεφ, Αθανασίου, Γκονζάλες (90’+5′ Καραμάνης), Ουάρντα, Φαν Βέερτ, Καρλίτος (56′ Μαχόρλ), Κίνι, Ουεντραόγκο, Μπρόρσον, Μπακού (76′ Γιουμπιτάνα), Μανσούρ.

ΆΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Φρίντεκ (69′ Ντιαντί), Μπράμπετς, Βέλεθ, Μάγιο, Μοντόγια, Μόντσου, Φετφατζίδης (69′ Σιφουέντες), Μάνου Γκαρθία, Σαβέριο, Μορόν (75′ Σαμόρα).

Έμειναν στο μηδέν (0-0) Λεβαδειακός και Athens Kallithea

Έπειτα από ένα μετριότατο παιχνίδι με ελάχιστες καλές φάσεις μπροστά στις δυο εστίες, Λεβαδειακός και Athens Kallithea FC αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα στο «Λάμπρος Κατσώνης». Στην επιστροφή της έπειτα από 18 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, η Καλλιθέα πήρε το βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στους Βοιωτούς που θα έχουν να λένε για το δοκάρι του Τριαντάφυλλου Τσάπρα στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Έπειτα από ένα αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο, που είχε αρκετά φάουλ, οι φιλοξενούμενοι σκόραραν, ωστόσο βοηθός και VAR (Χρήστος Βεργέτης, Ιορδάνης Απτόσογλου) συμφώνησαν πως ο Ρόμπερτς Ουλντρίκις (14’) ήταν οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης και προτού ξεπεράσει ο Λετονός τον Μάριο-Παναγιώτη Βήχο.  Υποψία ευκαιρίας για τους Βοιωτούς καταγράφηκε στο 26’, με τον Τζάλοου Λαμαράνα να κλέβει την μπάλα από τον Τριαντάφυλλο Πασαλίδη, αλλά η σέντρα-σουτ που επιχείρησε δεν είχε αποδέκτη.

Ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα το δυνατό, μα άστοχο σουτ του Γιάννη Κωστή κι αυτό του Μαξιμιλιάνο Μορέιρα στο 43’ στο οποίο έβαλε έγκαιρα την κόντρα ο Τζόσουα Μεχίας, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με το κοντέρ να γράφει έξι τελικές για τον Λεβαδειακό – καμία στην εστία – και… μηδέν για την Καλλιθέα. Αντίθετα, τα φάουλ ήταν πάρα πολλά (6-15), όπως και οι διακοπές στο ματς.

Ίδιο κι απαράλλαχτο το σκηνικό στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους, με τους φιλοξενούμενους να απειλούν για πρώτη φορά στο 55’ με το άστοχο φάουλ του Χαβιέ Ματίγια. Ο Νίκος Παπαδόπουλος προχώρησε σε τριπλή αλλαγή και παραλίγο να δικαιωθεί άμεσα, καθώς στο 61’ ο Μπερναμπέ Μπαραγκάν έβγαλε δύσκολα το σουτ του Κωνσταντίνου Πλέγα ενώ αυτό που ακολούθησε από τον Κωστή δε βρήκε στόχο. Στο 65’ ο Μπαραγκάν ήταν στο σωστό σημείο για να μπλοκάρει και την αδύναμη κεφαλιά του Φαμπρίτσιο Πεντρόζο, έπειτα από τη σέντρα του Γιάννη Γιαννιώτα.

Μετά το cooling break ο ρυθμός έπεσε εκ νέου ενώ αυξήθηκαν τα νεύρα, με αποτέλεσμα ο Παναγιώτης-Ραφαήλ Τσιάρας να δείξει τέσσερις κίτρινες κάρτες μέσα σε τρία λεπτά (73’-75’). Οι γηπεδούχοι, πάντως, άγγιξαν το γκολ στο 78’, αλλά το σουτ του Τριαντάφυλλου Τσάπρα από πλάγια θέση σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Μπαραγκάν. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν και στη φάση του 82ου λεπτού, με τον 31χρονο Ισπανό τερματοφύλακα να αποκρούει με τις γροθιές το φάουλ του Έλληνα αμυντικού.

Στις καθυστερήσεις οι Αθηναίοι κέρδισαν στημένες φάσεις ωστόσο δεν αξιοποίησαν κάποια από αυτές, με συνέπεια το 0-0 να μείνει φυσιολογικά ως το τέλος, με τον Μάσιμο Ντονάτι να κάνει μάλλον πετυχημένο ντεμπούτο στους πάγκους και τον Παπαδόπουλο να τα βάζει με την τύχη του για τις χαμένες ευκαιρίες των παικτών του στο δεύτερο μέρος.

Διαιτητής: Παναγιώτης-Ραφαήλ Τσιάρας (Καβάλας)
Κίτρινες: Μεχία, Κωστή, Γιαννιώτας – Ντιμπά, Μερκάτι, Μπαραγκάν, Ματίγια, Λουκίνας.

Οι συνθέσεις:
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Νίκος Παπαδόπουλος): Γκροφ, Κωστή, Μεχία (70’ Συμελίδης), Παπαδόπουλος, Λαμαράνα (56’ Γιαννιώτας), Βήχος, Όζμπολτ (78’ Ρόμο), Κάσσος (56’ Εραμούσπε), Πεντρόζο, Μορέιρα (56’ Πλέγας), Τσάπρας.

ATHENS KALLITHEA FC (Μάσιμο Ντονάτι): Μπαραγκάν, Μεχίας, Ισιμάτ-Μιρίν, Πασαλίδης, Μότοκ (65’ Τζιάνι), Ντιμπά (46’ Ματίγια), Μερκάτι, Μανθάτης, Σοϊρι (83’ Χάνουσεκ), Μουτίνιο (86’ Ντεμέτριους), Ουλντρίκις (65’ Λουκίνας).

*Για διαμαρτυρία αντίκρισε την κίτρινη κάρτα του Παναγιώτη-Ραφαήλ Τσιάρα ο προπονητής της Athens Kallithea FC, Μάσιμο Ντονάτι, στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.