Ουκρανία: Ρωσική επίθεση με πυραύλους στο Κίεβο – 2 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσε δεκάδες πυραύλους εναντίον του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο να ανακοινώνει πως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στάλθηκαν σε διάφορες συνοικίες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς και ζημιές από τα συντρίμμια όπλων που καταρρίφθηκαν.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως κατέρριψαν κάπου 20 πυραύλους, τόσο κρουζ όσο και βαλλιστικούς, που βλήθηκαν εναντίον της πρωτεύουσας.

Όλη η Ουκρανία κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές, ενώ η γειτονική Πολωνία, κράτος μέλος του NATO, ανακοίνωσε πως απογειώθηκαν εσπευσμένα πολωνικά και συμμαχικά μαχητικά για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της.

Πυρκαγιά ξέσπασε στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι, όπου τραυματιοφορείς προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram. Στη συγκεκριμένη συνοικία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, κτιριακές εγκαταστάσεις πανεπιστημίων και σχολείων.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έσπευσαν επίσης στις συνοικίες Σβιατοσίνσκι, Χολοσίβσκι και Σολομιάνσκι, πρόσθεσε.

Στη Σολομιάνσκι βρίσκεται μείζων σιδηροδρομικός σταθμός και το βασικό αεροδρόμιο του Κιέβου.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στην ουκρανική πρωτεύουσα μετέδωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, που κατ’ αυτούς έμοιαζαν να οφείλονταν σε καταρρίψεις από την αντιαεροπορική άμυνα, κάποιες στο κέντρο.

Η επιδρομή καταγράφεται ακριβώς μια εβδομάδα αφού οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν πάνω από 200 πυραύλους και drones εναντίον της ουκρανικής επικράτειας. Η επιδρομή εκείνη στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε ενεργειακές υποδομές σε όλη τη χώρα. Η ουκρανική κυβέρνηση τη χαρακτήρισε την «πιο μαζική» επιδρομή του πολέμου.

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε πως υπέστη ζημιά μέρος εγκατάστασης ύδρευσης, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα έχει συνέπειες για την παροχή στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών περιοχών

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν νωρίς σήμερα το πρωί το Κίεβο καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε πυραύλους εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας προκαλώντας πυρκαγιές και ζημιές σε κατοικίες και υποδομές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 22 από 35 πυραύλους και 20 από 23 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονται εννέα βαλλιστικοί πύραυλοι και 13 πύραυλοι κρούζ στις περιφέρειες του Κιέβου, του Χαρκόβου, του Ντίπρο, της Πολτάβα, του Μικολάιφ και της Ζαπορίζια.

Συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές ηχούσαν σε όλη την Ουκρανία επί σχεδόν δύο ώρες, πριν η Πολεμική Αεροπορία ανακοινώσει στις 6:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) πως οι ουρανοί είναι πλέον καθαροί.

Η γειτονική Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, απογείωσε πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη για την ασφάλεια του εναέριου χώρου της στη διάρκεια των επιθέσεων. Ο εκτεταμένος βομβαρδισμός, μια εβδομάδα αφού η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας αφότου άρχισε ο πόλεμος στις αρχές του 2022, συνέπεσε με την πρώτη ημέρα πολλών παιδιών στο σχολείο μετά τις θερινές διακοπές.

«Υποτίθεται ότι θα είχαμε σήμερα σχολείο», λέει η Αλίνα, όρθια στην αυλή του σχολείου της. «Κοιμόμασταν και ξυπνήσαμε από μια έκρηξη», λέει η φίλη της, η Αμίνα. Ένα λεβητοστάσιο σε σταθμό επεξεργασίας υδάτων στο Κίεβο υπέστη ζημιές, όπως και η είσοδος ενός σταθμού του μετρό στην περιοχή Σβιατοσίνσκι που χρησιμεύει και ως αντιαεροπορικό καταφύγιο, ανέφερε μέσω του Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, αν και ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί.

Στην εν λόγω περιοχή υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια και σχολεία. Από την επίθεση τραυματίσθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, δήλωσε ο Κλίτσκο. Αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά στην πόλη, όπως και ένα κτίριο στην περιοχή Σεβτσενκίβσκι, στο οποίο δεν υπάρχουν κατοικίες, πρόσθεσε.

Υπηρεσίες άμεσης δράσης έσπευσαν σε περιοχές όπως οι Σβιατοσίνσκι, Σολομιάνσκι και Χολοσιίβσκι, όπου έπεσαν συντρίμμια από καταρριφθέντες πυραύλους. Στο Σολομιάνσκι υπάρχουν ένας μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός και το κύριο αεροδρόμιο του Κιέβου. Η ιστορική συνοικία Σβιατοσίνσκι βρίσκεται στη δυτική άκρη της πόλης, ενώ η Χολοσιίβσκι νοτιοδυτικά. Ένα ισλαμικό κέντρο υπέστη πολλές ζημιές από την επίθεση, ανέφερε μέσω του Telegram ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας Ρεφάτ Τσουμπάροφ.

Συντριβή ελικοπτέρου στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης – 2 νεκροί

Ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση συνετρίβη χθες Κυριακή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το διμελές πλήρωμά του, ανακοίνωσε η σχολή ιπταμένων της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χάρκοβο.

Η σχολή ανέφερε μέσω Facebook ότι διενεργείται έρευνα από αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής.