Την αναστολή της διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων στους φοιτητές και σπουδαστές για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, αποφάσισε μετά από έκτακτη γενική συνέλευση, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) .
Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρει ο ΣΕΕΒΙ σε σχετική του ανακοίνωση, εκφράζει ουσιαστικά την «οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων, να στηρίξουν με ίδιους πόρους τη διανομή» για φέτος, καθώς «το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΕΕΒΙ, οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν αυτό το διάστημα την αποπληρωμή των τιμολογίων του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2015-16.
Οπως αναφέρει ο ΣΕΕΒΙ, «με την απόφαση αυτή εκφράζεται η οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ίδιους πόρους τη διανομή για το ακαδημαϊκό έτος και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας εξετάζουν σήμερα την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος»
«Γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος», σχολιάζει ο ΣΕΕΒΙ και χαρακτηρίζει την απόφασή του, την «πιο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση που πήρε ποτέ ο κλάδος».
«Και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις», παραδέχεται ο ΣΕΕΒΙ, ωστόσο τονίζει ότι σήμερα, η καθυστέρηση πληρωμών «υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής και κυρίως λογικής, και αυτό σε συνάρτηση με τις περικοπές κατά 55% που έχουμε (σ.σ. ο κλάδος) υποστεί, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας».
Τέλος, ο ΣΕΕΒΙ καλεί τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να βρει άμεσα λύση, «ώστε ακόμα και την ύστατη ώρα να καταφέρει ο κλάδος να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους».
«Δεν μας έχουν πληρώσει από τον Μάιο του 2016 και υπάρχουν επιχειρήσεις με έχουν απλήρωτο το προσωπικό τους έως και έξι μήνες εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης», παρατήρησε ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέξανδρος Παπαζήσης, προσθέτοντας ότι περίπου το 70% των επιχειρήσεων του κλάδου –οι περισσότερες οικογενειακές– υφίσταται οικονομική ασφυξία και δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκτύπωση και τη διανομή των συγγραμμάτων.