Μονάδες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν για να απωθήσουν ρωσική αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας νωρίς σήμερα το πρωί. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς άκουσαν εκρήξεις, που εκτίμησαν ότι οφείλονταν σε αναχαιτίσεις.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 50 ουκρανικά drones
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε τη νύχτα και το πρωί 50 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), κυρίως πάνω από περιοχές της που βρίσκονται στη μεθόριο με την Ουκρανία.
Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «κατέστρεψαν ή αναχαίτισαν 44 ουκρανικά εναέρια drones», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η πλειονότητα των αεροσκαφών αυτών (20) καταρρίφθηκαν πάνω από την περιφέρεια Νόβγκοροντ, στη βορειοδυτική Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από την ουκρανική μεθόριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα υπόλοιπα drones καταρρίφθηκαν κυρίως πάνω από τις περιφέρειες Κουρσκ (5), Μπέλγκοροντ (3), Μπριάνσκ (2), που βρίσκονται στη μεθόριο με την Ουκρανία, όπως και πάνω από την περιφέρεια της Μόσχας (2), διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.
Επίσης 6 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν σήμερα το πρωί πάνω από την περιφέρεια Σαμάρα, στον Βόλγα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βιατσεσλάβ Φέντοριστσεφ.
Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές, διαβεβαίωσε ο ίδιος σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».
Η Ρωσία ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά την κατάρριψη ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εξαπολύθηκαν κατά της επικράτειάς της, αλλά αναφέρεται συνήθως σε μικρότερο αριθμό.
Το Κίεβο δηλώνει ότι εξαπολύει τα πλήγματα αυτά, τα οποία έχουν συχνά στο στόχαστρο ενεργειακές εγκαταστάσεις, σε αντίποινα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην επικράτειά του.
Κλειστή θα παραμείνει η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο καθώς αναμένει μεγάλη, ρωσική αεροπορική επίθεση
Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έχει λάβει πληροφορίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει σήμερα μεγάλη αεροπορική επίθεση και για τον λόγο αυτό θα παραμείνει κλειστή, ανακοίνωσε η υπηρεσία προξενικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Για λόγους ασφαλείας η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή και οι εργαζόμενοι σε αυτή έχουν λάβει εντολή να αναζητήσουν καταφύγιο εντός της πρεσβείας», επεσήμανε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.
«Η αμερικανική πρεσβεία συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να σπεύσουν αμέσως στα καταφύγια σε περίπτωση που ηχήσει προειδοποίηση για αεροπορικές επιδρομές», πρόσθεσε.
Η προειδοποίηση εκδόθηκε μία ημέρα αφού η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, εκμεταλλευόμενη την άδεια που έλαβε από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κατά τη 1.000η ημέρα του πολέμου με τη Ρωσία.
Η Μόσχα προειδοποιεί εδώ και μήνες τη Δύση ότι, αν η Ουάσινγκτον επιτρέψει στο Κίεβο χρησιμοποιήσει αμερικανικούς, βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους εναντίον στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος, τότε οι χώρες αυτές μέλη του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία εκτόξευσε ATACMS εναντίον της Ρωσίας – Η Μόσχα διαμηνύει πως θα υπάρξει ανταπόδοση
Η Ρωσία απείλησε χθες Τρίτη ότι θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία στην επικράτειά της με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS, κρίνοντας πως ο πόλεμος εισέρχεται σε «νέα φάση» και διαμηνύοντας ότι οι πιθανότητες χρήσης πυρηνικών όπλων μεγεθύνονται.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία καταδίκασαν τη ρητορική της Μόσχας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, στηλιτεύοντας την «ανεύθυνη» συμπεριφορά της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σουμπίχα από την πλευρά του κάλεσε να επιδειχθεί «ψυχραιμία» όσον αφορά την αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος και κανένας να μην «παραδοθεί στον φόβο».
«Το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα τους και ρητορική τους για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκβιασμός», είπε ο κ. Σουμπίχα ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε πως συνεχίζει να «επιτηρεί» την κατάσταση, προσθέτοντας πως «τίποτε δεν υποδεικνύει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία».
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την «κλιμάκωση» στη στάση της Ρωσίας και απαίτησε να επιδειχθεί «λογική». «Έχει ευθύνες ως κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο της G20 στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Σημείωσε ακόμη πως κάλεσε τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ρίξει «όλο του το βάρος», να ασκήσει «πίεση», να αξιοποιήσει «τη δυνατότητά του να διαπραγματευτεί» ώστε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να «σταματήσει τις επιθέσεις».
Τη χιλιοστή ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, περίπου πενήντα χώρες επαναβεβαίωσαν χθες στον ΟΗΕ την υποστήριξή τους στο Κίεβο, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι βοήθησαν τον ουκρανικό στρατό στα πλήγματά του εναντίον της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ.
Ακολούθησαν το πράσινο φως που δόθηκε από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο την Κυριακή να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι ATACMS στο ρωσικό έδαφος.
Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε πως εάν η Ουκρανία χρησιμοποιούσε στο ρωσικό έδαφος πυραύλους δυτικής κατασκευής, αυτό θα σήμαινε πως «οι χώρες του NATO βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».
Ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει ακόμη εκφραστεί δημόσια για την ουκρανική επίθεση χθες το πρωί η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, στοχοποίησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «στις 03:25» (τοπική ώρα· 02:25 ώρα Ελλάδας), «ο εχθρός έπληξε εγκατάσταση στην περιφέρεια Μπριάνσκ», όχι μακριά από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, με «τακτικούς πυραύλους ATACMS». Πέντε καταστράφηκαν κι έκτος υπέστη ζημιά από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.
Η εκτόξευση των πυραύλων επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από ουκρανό αξιωματούχο ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιορίστηκε να πει πως η χώρα του διαθέτει τέτοιους πυραύλους και θα «τους χρησιμοποιήσει».
Ο κ. Λαβρόφ από την πλευρά του έκρινε, στο περιθώριο της G20 στο Ρίο, πως αυτό στέλνει το «μήνυμα» ότι η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες «θέλουν κλιμάκωση». «Πρόκειται για νέα φάση του πολέμου της Δύσης εναντίον της Ρωσίας και κατά συνέπεια, θα αντιδράσουμε», πέταξε.
Τόνισε πως οι πύραυλοι ακριβείας που προμήθευσαν οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο «χωρίς τη βοήθεια αμερικανών ειδικών και εκπαιδευτών».
Ο ρώσος ΥΠΕΞ κάλεσε τους Δυτικούς να «διαβάσουν ολόκληρο» το νέο ρωσικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων, που επισημοποίησε χθες ο πρόεδρος Πούτιν και διευρύνει την πιθανότητα καταφυγής σε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση «μαζικής» επίθεσης από χώρα χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως πρόκειται για αναφορά στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ.
«Πρόκειται για νέα επίδειξη της ανεύθυνης ρητορικής που επιδεικνύει η Ρωσία εδώ και δυο χρόνια», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον.
Για «ανεύθυνη ρητορική» μίλησαν επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επισείσει επανειλημμένα την απειλή καταφυγής στα πυρηνικά όπλα από το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Κίεβο απαιτούσε εδώ και μήνες να της δοθεί πράσινο φως να πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε βάθος στη ρωσική επικράτεια για να αποδιοργανώσει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που σύμφωνα με την ουκρανική και δυτικές κυβερνήσεις έχουν πλέον στο πλευρό τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε πως ο πόλεμος ενδέχεται να κριθεί το 2025. «Αυτή η φάση θα κρίνει ποιος θα υπερισχύσει», είπε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι «η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία» αν και αυτό είναι «πολύ δύσκολο».
Ωστόσο ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε, για πρώτη φορά, πως η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να τελειώσει η θητεία του προέδρου Πούτιν για να «αποκατασταθεί» η εδαφική εθνική κυριαρχία της – οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας.
Ήταν η πρώτη φορά που παραδέχθηκε ότι το Κίεβο «ίσως» χρειαστεί να αποδεχθεί, για κάποιο διάστημα, την απώλεια των εδαφών υπό ρωσική κατοχή.
Νωρίτερα η ουκρανική διπλωματία ορκίστηκε πως το Κίεβο δεν θα υποταχθεί «ποτέ» στη Μόσχα, ενώ η Μόσχα, όπως συνηθίζει, δήλωσε σίγουρη για τη νίκη.
Στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν σε διάφορους τομείς του αχανούς μετώπου, ειδικά κοντά στο Κουράχοβε (ανατολικά), όπου ανακοίνωσαν χθες πως κυρίευσαν ακόμη ένα χωριό.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η προσεχής επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί στην Ουκρανία τον φόβο ότι θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαβεβαίωσαν πως είναι διατεθειμένες να σηκώσουν το βάρος «της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης» του Κιέβου, τόνισε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι έπειτα από συνάντηση στη Βαρσοβία με ευρωπαίους ομολόγους του.
Αναζητείται ωστόσο πεδίο διαρκούς συνεννόησης, την ώρα που ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνεχίζει να δέχεται από το Κίεβο και άλλους σφοδρές επικρίσεις για την πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, την πρώτη έπειτα από δυο χρόνια.