Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποδοχή και τόνισε πως αυτή η συνάντησή τους έχει διαφορετικό χαρακτήρα από προηγούμενες συναντήσεις τους.
«Διότι γίνεται στο πλαίσιο της 2ης διακυβερνητικής συνάντησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και νομίζω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα ως επιστέγασμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
«Προσβλέπω ιδιαίτερα στο να συνεχίσουμε αυτή την πυκνή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς. Αναφέρθηκες στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ψηφιακές εφαρμογές, την υγεία, την παιδεία, τη ναυτιλία, την ενέργεια. Έχουμε πολλές δυνατότητες να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Εξάλλου θέλω να τονίσω ότι οι δυο κυβερνήσεις διακρινόμαστε, πιστεύω, για τη μεταρρυθμιστική μας διάθεση. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κάποιο ουδέτερο πρόσημο. Γίνονται γιατί θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών μας καλύτερη και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην άσκηση των δημοσίων πολιτικών».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον αυτές οι συναντήσεις έχουν και για τον ίδιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Μαθαίνω πάντα από αυτά τα οποία κάνουν άλλες χώρες καλά και η Κύπρος έχει κάθε λόγο στα ζητήματα της οικονομίας να είναι εξαιρετικά υπερήφανη για αυτά τα οποία έχει πετύχει», επισήμανε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις.
«Προφανώς θα συζητήσουμε και τα μείζονα εθνικά ζητήματα εν μέσω μιας πολύ ταραγμένης γεωπολιτικής συγκυρίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε και την τριμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας», σημείωσε και στη συνέχεια μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε, καθώς φαίνεται, μια εκεχειρία στο Λίβανο, η οποία θα επιτρέψει στην πράξη με μετρήσιμα αποτελέσματα, την εφαρμογή μιας παλιάς απόφασης του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Νομίζω ότι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να εκτονωθεί αυτή η περιφερειακή κρίση και νομίζω ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας για να επιτευχθεί μια αντίστοιχη εκεχειρία και στη Γάζα ώστε να σταματήσει και αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία και να μπορέσει και η ευρύτερη γειτονιά μας να επανέλθει σε μια κατάσταση ειρήνης και σε ένα καθεστώς ισορροπίας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι πάντα παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως αυτό αναγνωρίζεται, στη δική μας περίπτωση, και από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, από τους εταίρους μας στην ΕΕ, από τις ΗΠΑ.
«Θα είμαστε πάντα συντονισμένοι για να μπορούμε να ενισχύουμε το κοινό γεωπολιτικό μας αποτύπωμα», υπογράμμισε.
Στην εισήγηση του στην έναρξη της διακυβερνητικής συνάντησης με τη συμμετοχή των υπουργών των δυο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν όλο τον χρόνο για να υπάρχουν τώρα αποτελέσματα και τόνισε πως αυτές οι συναντήσεις δεν είναι συζήτηση διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά έχουν πραγματική αξία.
«Χαίρομαι περισσότερο γιατί τα αποτελέσματα της συνόδου είναι προς όφελος των λαών μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μητσοτάκης: Η συνεργασία και η σύμπλευση της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεών μας
«Να εκφράσω την ικανοποίησή μου που έστω με καθυστέρηση θεσπίσαμε αυτό τον θεσμό που επιτρέπει να αναπτύξουν οι υπουργοί μας πλαίσιο τακτικής συνεργασίας με σημαντικά αποτελέσματα. Στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου το ενδιαφέρον μονοπωλούσαν τα εθνικά. Τώρα έχουμε αναπτύξει πλαίσιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των σχέσεων των δυο κρατών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου – Ελλάδας στη Λευκωσία.
«Η συνεργασία και η σύμπλευση της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεών μας», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το άριστο επίπεδο των ελληνοκυπριακών σχέσεων αντικατοπτρίζεται και στο οικονομικό πεδίο και πως η Κύπρος είναι ένας απο τους πιο σημαντικούς εταίρους της χώρας μας.
Εξέφρασε τον θαυμασμό του στις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας και τόνισε πως καταδεικνύουν ότι η Κύπρος αντιμετώπισε ίσως με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την Ελλάδα την οικονομική κρίση.
«Εμείς, δυστυχώς, πειραματιστήκαμε με το λαϊκισμό, χάσαμε 5 χρόνια και μετά το 2019 εφαρμόσαμε μια πολιτική που δείχνει αποτελέσματα», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανοδική τάση στο διμερές εμπόριο.
«Η θέση της Μεγαλονήσου στον παγκόσμιο χάρτη έχει αλλάξει. Η παραδοσιακή της εξωστρέφεια αυξάνει ταχύτητες. Όλα συνηγορούν ότι η επιχειρηματικότητα στο νησί, όλα συνηγορούν ότι θα είναι πολλαπλάσια του μεγέθους του. Και εμείς ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, καταγράφουμε τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στον ΟΟΣΑ, μειώσαμε την ανεργία. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποτελεί μια μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα της οικονομικής μας πολιτικής. Μας επέτρεψε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να πετυχαίνουμε το στόχο που δεν είναι άλλος από τη μείωση του επενδυτικού κενού. Θελουμε τα κυπριακά κεφαλαία συμμέτοχα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ολοκληρώσαμε τη σχετική εθνική στρατηγική με στόχο, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα και την οριοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούμε να πρωταγωνιστούμε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν στην υλοποίηση του φόρουμ και είπε ότι και στο επόμενο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα καταγραφεί πρόοδος στα πλαίσια των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών.
«Ένας σημαντικότατος θεσμός που λαμβάνει χώρα παράλληλα με τη 2η διακυβερνητική Ελλάδος – Κύπρου», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «καταφέραμε να αναβαθμίσουμε και να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία μας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ενδεικτικά ως αποτέλεσμα της πρώτης διακυβερνητικής σημείωσε ότι έχουν υπογραφεί δέκα μνημόνια συνεργασίας.
«Υπάρχει ουσιαστική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας. Η επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, οι επενδύσεις αποτελούν βασικά εφόδια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη συζητούμε την έκθεση Ντράγκι. Η εξαιρετική συνεργασία των επιχειρηματιών Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε», συνέχισε ο Κύπριος Πρόεδρος. Και υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο είναι από την Ελλάδα.
«Η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν δύο υγιείς και σταθερές οικονομίες. Ως μέλη ΕΕ και πυλώνες σταθερότητας διαθέτουμε συνδυασμό πλεονεκτημάτων που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις», τόνισε.
Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι είναι η δημοσιονομική υπευθυνότητα, ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και οι συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμισεις.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κύπρος προβλέπεται να έχει το 2024 τον 3ο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και για την ανεργία εκτίμησε ότι το 2025 θα υποχωρήσει κάτω από το 5%. Και σημείωσε ότι η θετική πορεία της οικονομίας στην Κύπρο αντανακλάται και στις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.
«Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ανάμεσα σε δυο πολέμους και με τις οικονομίες ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Η υπευθυνότητα φέρνει αποτελέσματα», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «Δεν είμαστε εδώ να πούμε ότι ευημερούν οι αριθμοί. Τα οφέλη μεταφράζονται για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση της Κύπρου και ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια στον συγκεκριμένο τομέα.