Μουντιάλ 2026: Η κλήρωση των προκριματικών – Οι αντίπαλοι της Ελλάδας

Ισχυρές πιθανότητες για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, που οδηγεί σε μπαράζ πρόκρισης για τα τελικά του Μουντιάλ 2026, αλλά υπό… αγωνιστικές προϋποθέσεις ακόμη και για την πρώτη θέση, που ισοδυναμεί με απ΄ευθείας πρόκριση, έχει η εθνική μας ομάδα.

Μετά από την σχετική διαδικασία που διεξήχθη σήμερα στην έδρα της FIFA, στην Ζυρίχη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε στον 3ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ 2026, με αντιπάλους την ηττημένη από το «ζευγάρι» Πορτογαλία-Δανία για τα προημιτελικά του Nations League, την Σκωτία και την Λευκορωσία.

Με μία πρώτη «ανάγνωση», εφόσον αποκλειστεί, η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Μπρούνο Φερνάντες και του Ζοάο Φέλιξ, θα είναι το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου, όμως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του, θα επιδιώξουν να κάνουν μία ποδοσφαιρική υπέρβαση και να επαναλάβουν τις ιστορικές επιτυχίες επί των Ιβήρων (σ.σ. στην πρώτη κορυφαία διοργάνωση του CR7) στον θρίαμβο του EURO 2024. Αντίθετα, η Δανία δεν αποτελεί «φόβητρο», όμως διαθέτει διαχρονικά ποδοσφαιρική σχολή, που «ανανεώνεται» σε τακτές χρονικές περιόδους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγωνιστική σταθερότητα. Ωστόσο, ο Κρίστιαν Ερικσεν -σε περίπτωση που ενισχύσει την εθνική ομάδα της χώρας του- μαζί με τους Ντόλμπεργκ και Χόϊλουντ, έχουν δυνατότητες ακόμη και για την πρώτη θέση του ομίλου.

Οσον αφορά τη Σκωτία, διαθέτει ένα αξιόπιστο σύνολο, σε καμία περίπτωση καλύτερο από την εθνική Ελλάδας. Και όπως όλα δείχνουν, μεταξύ αυτών των δύο -που θ’ αναμετρηθούν και στο μπαράζ ανόδου/παραμονής στην League A του Nations League- θα κριθεί εν πολλοίς η δεύτερη προνομιούχος θέση. Τέλος, η Λευκορωσία δεν είναι κάτι ποδοσφαιρικά αξιόλογο κι εκτός συγκλονιστικού παροόπτου, θα είναι η ουραγός στον όμιλο.

Οι αγώνες των ομίλων της ευρωπαϊκής ζώνης θ’ αρχίσουν τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2025. Οι νικητές των 12 ομίλων θα εξασφαλίσουν μια θέση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2026, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα των HΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού. Για τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις που δικαιούται η UEFA (σ.σ. η Ευρώπη θα έχει 16 ομάδες αντί για 13 όπως ίσχυε μέχρι τώρα), θα διεξαχθούν play-off με την συμμετοχή 16 ομάδων, και συγκεκριμένα όσων θα καταλάβουν την δεύτερη θέση στους 12 ομίλους και οι τέσσερις καλύτεροι πρώτοι των ομίλων του UEFA Nations League 2024-25, που δεν θα έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση ως νικητές ομίλου, ούτε θα έχουν εισέλθει στα play-off ως δεύτεροι.

Μουντιάλ 2026: Η κλήρωση των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης

Γνωστοί στο… περίπου έγιναν σήμερα οι 12 προκριματικοί όμιλοι της ευρωπαϊκής ζώνης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, η τελική φάση του οποίου θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά). Το «περίπου» αφορά τις οκτώ ομάδες που θα αγωνιστούν τον Μάρτιο στα προημιτελικά του Nations League, οι οποίες μπήκαν στην κλήρωση ως επικεφαλής, αλλά σε ζευγάρια, και, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος, θα πάνε σε αντίστοιχους ομίλους.

Συνολικά καταρτίστηκαν έξι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και έξι όμιλοι των πέντε. Οι αγώνες των ομίλων 7-12 (με πέντε ομάδες) αρχίζουν τον Μάρτιο του 2025, χωρίς όμως τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων που θα έχουν υποχρεώσεις στο Nations League (είτε στα προημιτελικά, είτε στα μπαράζ). Οι αγώνες στους ομίλους 1-6 (μεταξύ αυτών και ο όμιλος της εθνικής) θα αρχίσουν τον Ιούνιο του 2025. Η προκριματική φάση θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2025 και οι νικητές των δώδεκα ομίλων θα εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τα τελικά. Οι δεύτεροι των ομίλων θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στα πλέι-οφ (26-31 Μαρτίου 2026), όπου θα μετάσχουν επιπλέον τέσσερις νικητές ομίλων του Nations League, που θα έχουν τερματίσει εκτός πρώτης δυάδας του προκριματικού ομίλου.

Οι όμιλοι της ευρωπαϊκής ζώνης για το Μουντιάλ του 2026 που προέκυψαν από τη σημερινή κλήρωση έχουν ως εξής:

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Νικητής Γερμανία/Ιταλία, Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Λουξεμβούργο
2ος ΟΜΙΛΟΣ: Ελβετία, Σουηδία, Σλοβενία, Κόσοβο
3ος ΟΜΙΛΟΣ: Ηττημένος Πορτογαλία/Δανία, ΕΛΛΑΔΑ, Σκωτία, Λευκορωσία
4ος ΟΜΙΛΟΣ: Νικητής Γαλλία/Κροατία, Ουκρανία, Ισλανδία, Αζερμπαϊτζάν
5ος ΟΜΙΛΟΣ: Νικητής Ισπανία/Ολλανδία, Τουρκία, Γεωργία, Βουλγαρία
6ος ΟΜΙΛΟΣ: Νικητής Πορτογαλία/Δανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Αρμενία
7ος ΟΜΙΛΟΣ: Ηττημένος Ισπανία/Ολλανδία, Πολωνία, Φινλανδία, Λιθουανία, Μάλτα
8ος ΟΜΙΛΟΣ: Αυστρία, Ρουμανία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Σαν Μαρίνο
9ος ΟΜΙΛΟΣ: Ηττημένος Γερμανία/Ιταλία, Νορβηγία, Ισραήλ, Εσθονία, Μολδαβία
10ος ΟΜΙΛΟΣ: Βέλγιο, Ουαλία, Βόρεια Μακεδονία, Καζακστάν, Λιχτενστάιν
11ος ΟΜΙΛΟΣ: Αγγλία, Σερβία, Αλβανία, Λετονία, Ανδόρα
12ος ΟΜΙΛΟΣ: Ηττημένος Γαλλία/Κροατία, Τσεχία, Μαυροβούνιο, Νησιά Φαρόε, Γιβραλτάρ