Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν δυο χωριά της Ουκρανίας, ένα στην περιφέρεια Χάρκοβο (βορειοανατολικά) και δεύτερο στην περιφέρεια Ντονέτσκ (ανατολικά), ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χθες Κυριακή. Στην περιφέρεια Ντονέτσκ η Μόσχα συνεχίζει και εντείνει την προσπάθεια να καταλάβει δυο πόλεις.
Ρωσικά στρατεύματα, που προωθούνται σταθερά στην περιφέρεια Ντονέτσκ, έχουν στο στόχαστρό τους τις πόλεις Ποκρόφσκ -σημαντικό επιμελητειακό κόμβο και την πόλη όπου βρίσκεται η μόνη μονάδα παραγωγής κοκ στη χώρα, που προμηθεύει τον άλλοτε πελώριο ουκρανικό χαλυβουργικό τομέα- και Κουράχοβε, νοτιότερα. Μοιάζουν να πλησιάζουν στην κατάληψη αυτής της τελευταίας.
Πάντα σύμφωνα με τη Μόσχα, τα ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν το Λοζοβά, κοντά στην πόλη Κούπιανσκ, σε περιοχή που τελεί και αυτή υπό ρωσική πίεση τις τελευταίες εβδομάδες. Το χωριό Σοντσίβκα, βόρεια της Κουράχοβε, επίσης καταλήφθηκε.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε προχθές Σάββατο την κατάληψη ακόμη ενός χωριού κοντά στην Κουράχοβε, του Κονσταντινόπολσκε.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο δεν παραδέχθηκε την κατάληψη των χωριών αυτών, ωστόσο ανέφερε πως το Σοντσίβκα βρίσκεται σε τομέα όπου έγιναν 26 ρωσικές επιθέσεις σε 24 ώρες. Έκανε επίσης λόγο για σκληρές μάχες κοντά στην Ποκρόφσκ, με 34 ρωσικές απόπειρες διάτρησης αμυντικών γραμμών.
Σύμφωνα με το ουκρανικό μπλογκ DeepState, που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου, η κοινότητα Σοντσίβκα βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο.
Πληροφορίες από ρωσικής πλευράς κάνουν λόγο για αύξηση της πίεσης στην Κουράχοβε.
Ο διορισμένος από τη Μόσχα περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν διαβεβαίωσε μέσω Telegram ότι ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το κέντρο της κοινότητας και άλλες δυνάμεις προελαύνουν προς την Πόκροφσκ από τον νότο.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προωθούνται στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους μήνες με τον ταχύτερο ρυθμό αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή πριν από σχεδόν τρία χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2022.
Την Παρασκευή, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως δυνάμεις του αποσύρθηκαν από περιοχή γύρω από δυο κοινότητες -μια κοντά στην Ποκρόφσκ, μια κοντά στην Κουράχοβε- για να αποφευχθεί ο κίνδυνος περικύκλωσής τους από ρωσικά στρατεύματα.
Ο Ζελένσκι λέει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι “εφικτή”, όμως το Κίεβο θα πρέπει να αγωνιστεί για να πείσει τους συμμάχους να την κάνουν πραγματικότητα, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια ομιλία προς Ουκρανούς διπλωμάτες.
Η Ουκρανία έχει κάνει κατ΄επανάληψη έκκληση στο ΝΑΤΟ να απευθύνει πρόσκληση στο Κίεβο ώστε να γίνει μέλος. Η δυτική στρατιωτική συμμαχία έχει πει πως η Ουκρανία θα ενταχθεί στις τάξεις της κάποια μέρα αλλά δεν έχει ορίσει ημερομηνία ούτε έχει απευθύνει πρόσκληση.
Η Μόσχα επικαλέστηκε την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως έναν από τους κύριους λόγους για την εισβολή της στη χώρα το 2022. Το Κίεβο λέει ότι η ένταξη στο σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ή μια ισοδύναμη εγγύηση ασφαλείας, θα είναι κρίσιμη σε ένα σχέδιο ειρήνης ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά.
“Όλοι καταλαβαίνουμε πως η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η ένταξη στη συμμαχία μπορεί να είναι μόνο πολιτική απόφαση”, είπε ο Ζελένσκι στους διπλωμάτες σε μια συνάντηση στο Κίεβο. “Η συμμαχία είναι για την Ουκρανία εφικτή, αλλά είναι εφικτή μόνο αν παλέψουμε για την απόφαση αυτή σε όλα τα αναγκαία επίπεδα”.
Ο Ζελένσκι είπε πως οι σύμμαχοι πρέπει να ξέρουν τι μπορεί να φέρει στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και πώς η ένταξή της στη συμμαχία θα σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες σχέσεις.