Ρωσικά drones έπληξαν πολυώροφη πολυκατοικία στην πόλη Τσάσιβ Γιαρ, στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ χθες Πέμπτη, σκοτώνοντας δυο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους δύο, σύμφωνα με εισαγγελείς, ενώ ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην περιφέρεια Σούμι σε επίθεση με drones, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.
Η Τσάσιβ Γιαρ βρίσκεται στο στόχαστρο επίθεσης των ρωσικώνένοπλων δυνάμεων στο Ντονέτσκ, επίκεντρο της προσπάθειάς τους να προελάσουν προς δυσμάς και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλο το Ντονμπάς, που περιλαμβάνει πέρα από τη Ντονέτσκ την περιφέρεια Λουχάνσκ.
Βρίσκεται δυτικά της Μπαχμούτ, οχυρού που έπεσε σε ρωσικά χέρια τον Μάιο του 2023, έπειτα από πολύμηνες άγριες μάχες.
Αξιωματούχοι στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ, δυτικότερα, ανέφεραν πως drone έπληξε αγορά στη Νικόπολη τραυματίζοντας οκτώ ανθρώπους.
Επλήγη επίσης βιομηχανική περιοχή στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια, ανέφερε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης Ιβάν Φεντόροφ, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.
Άμαχος σκοτώθηκε στην περιφέρεια Σούμι, ανέφεραν εξάλλου οι αρχές νωρίς το πρωί, κάνοντας λόγο για 169 πλήγματα σε παραμεθόριες περιοχές και κοινότητες χθες. Το θύμα είναι 59χρονος που βρισκόταν μέσα στο σπίτι του στην κοινότητα Κρασνοπίλια όταν χτυπήθηκε από drone και πήρε φωτιά.
Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν την επομένη «μαζικών» αεροπορικών επιδρομών εναντίον του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού της Ουκρανίας προχθές Τετάρτη, ημέρα που η χώρα γιόρτασε τα Χριστούγεννα.
Το Κίεβο, που κατήγγειλε την «απάνθρωπη» επίθεση αυτή, έκανε λόγο για έναν νεκρό άμαχο προχθές στη Ντνιπροπετρόφσκ.
Στρατιώτης της Βόρειας Κορέας αιχμαλωτίστηκε από τον ουκρανικό στρατό, λέει η Νότια Κορέα
Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν βορειοκορεάτη στρατιωτικό, μέλος κάποιας από τις μονάδες που έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας.
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση στρατιωτικού της Βόρειας Κορέας που αιχμαλωτίζεται αφότου το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτικών από την Πιονγκγιάνγκ στο ρωσικό έδαφος για την υποστήριξη της Μόσχας.
«Στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με την υπηρεσία πληροφοριών συμμάχου χώρας, επιβεβαιώθηκε ότι βορειοκορεάτης στρατιωτικός τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε», ανέφερε η νοτιοκορεάτικη εθνική υπηρεσία πληροφοριών σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιστάσεις.
Αντιδρούσε σε δημοσιεύσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από Ουκρανούς που αναφέρονταν στην αιχμαλώτιση του στρατιωτικού και συνοδεύονταν από φωτογραφίες Ασιάτη που παρουσιάζεται ως Βορειοκορεάτης.
Σύμφωνα με το Κίεβο, 12.000 στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας, ανάμεσά τους «περίπου 500 αξιωματικοί και τρεις στρατηγοί», έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, μέρος της οποίας είχαν καταλάβει ουκρανοί στρατιωτικοί τον Αύγουστο και συνεχίζουν να κατέχουν τμήματά τους.
Ούτε η Ρωσία, ούτε η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσαν ποτέ την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο πλευρό του ρωσικού στρατού.
Τη Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως έχουν «σκοτωθεί ή τραυματιστεί» σχεδόν 3.000 στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας αφότου άρχισαν να εμπλέκονται στη μάχη στο πλευρό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Την ίδια ημέρα, η Σεούλ έκανε λόγο από την πλευρά της για 1.100 βορειοκορεάτες «νεκρούς ή τραυματίες».
Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας έκανε γνωστό πως παρατήρησε προετοιμασίες που το κάνουν να θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει κι άλλες μονάδες του στρατού της στη Ρωσία, είτε για να ενισχύσουν είτε για να απαλλάξουν αυτές που εμπλέκονται ήδη σε μάχες, καθώς και drones και άλλα όπλα.
Η εμπλοκή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στις μάχες «δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση», είπε πάντως την Τρίτη ο Γέβγκεν Γέριν, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR).
Κατ’ αυτόν, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα δεν είχαν καμιά εμπειρία σε σύγχρονο πεδίο μάχης, ειδικά στην αντιμετώπιση ή την αποφυγή των πανταχού παρόντων drones, και χρησιμοποιούν «πρωτόγονες τακτικές», της περιόδου «του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».