Ταξιδεύουν προς τη Θεσσαλονίκη από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Άγκυρα, το Εσκί Σεχίρ, ακόμη και από την κεντρική Τουρκία, μόνο και μόνο για να παντρευτούν στο τουρκικό προξενείο, κατοικία κάποτε του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο λόγος για πολλά ζευγάρια νεαρών Τούρκων, για τα οποία ο γάμος στο συγκεκριμένο κτίριο είναι όχι απλά «μυσταγωγία», αλλά και «εφόδιο ζωής», όπως οι ίδιοι ομολογούν. Το προξενείο στη Θεσσαλονίκη το επισκέφτηκαν μόνο το 2014 περισσότεροι από 120.000 Τούρκοι πολίτες, αρκετοί από αυτούς νέοι, που έχουν ως βασικό στόχο της επίσκεψής τους στη Θεσσαλονίκη τον γάμο τους στον ιερό γι αυτούς χώρο, λόγω της φερόμενης γέννησης εκεί του Τούρκου ηγέτη.
Το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε το 1881 και έζησε μέχρι να πεθάνει ο πατέρας του το 1888, ξαναδόθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2014, την Εθνική Ημέρα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αφού διακοσμήθηκε με περίπου 50 από τα προσωπικά του αντικείμενα.
Και μόνο η ύπαρξη του κτιρίου αυτού στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται εδώ και λίγα χρόνια αρκετή για την αύξηση του ρεύματος των Τούρκων επισκεπτών στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ικανή να καταστήσει την πόλη βασικό προορισμό για τους τουρίστες από τη γειτονική χώρα. Οι Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη με τις οικογένειες τους ή με τους/τις υποψήφιους/ες συζύγους τους για ένα σύντομο τριήμερο, τετραήμερο, ή και εβδομαδιαίο ταξίδι και αφού περιηγηθούν πρώτα στους χώρους του δικού τους πολιτισμικού ενδιαφέροντος ανακαλύπτουν και τις ομορφιές της Μακεδονίας.
Από το 2015, μεγάλη ελληνική τουριστική επιχείρηση, ο Όμιλος Μουζενίδη, προσφέρει σε ταξιδιωτικά γραφεία στην επαρχία της Σμύρνης για να οργανώσουν περιηγήσεις γάμου στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη με στόχο την τόνωση του τουρισμού στη χώρα. Οι τουρκικές υπηρεσίες βρήκαν την ιδέα ελκυστική και ζήτησαν από τους ομολόγους τους να αναπτύξουν πακέτα εκδρομών. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ώθησε τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες για την τόνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Στο πνεύμα αυτό, ο όμιλος Μουζενίδη, έκανε αυτή την προσφορά σε τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία.
Το ταξίδι του γάμου, συνήθως τριήμερο, περιλαμβάνει παραδοσιακό γεύμα σε κάποια από τις δεκάδες ταβέρνες της Θεσσαλονίκης, γλέντι σε νυχτερινό κέντρο μετά το μυστήριο και φυσικά όλη την προετοιμασία πριν από το μυστήριο του γάμου, με αγορές σε ακριβά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και φυσικά με την περιποίηση των μελλόνυμφων σε κομμωτήρια και χώρους αισθητικής.
Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει κλασικά πρωινή βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο, καφέ στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους, του λιμανιού και του Λευκού Πύργου και αργότερα τη διαδικασία της τέλεσης του μυστηρίου. Ακολουθεί νυχτερινό γλέντι με όλους τους συγγενείς, που επίσης συνοδεύουν το ζευγάρι των μελλονύμφων και όλο αυτό είναι ένα event, όχι μόνο των εύπορων αλλά και των μεσαίας τάξης οικογενειών της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εύποροι Τούρκοι, κυρίως οι κοπέλες, επιθυμούν να γίνει η διαδικασία του γάμου στο τουρκικό προξενείο και το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, θεωρώντας το ως εφόδιο στη ζωή τους αλλά και ως μέσο επίδειξης και ανάδειξης του τρόπου ζωής τους, ζώντας το όνειρό τους.
Μιλώντας γι αυτό το κύμα επισκεπτών, ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης, ειδικευμένος στις μετακινήσεις τουριστικών group από τη μία χώρα στην άλλη, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση έχει ενισχύσει σημαντικά τη Θεσσαλονίκη, τα ξενοδοχεία της και τα κεντρικά καταστήματα της πόλης.
Ο Σάββας Σεϊδόγλου, η Βάσια Παναγιωτίδου, η Δέσποινα Κουμαντσιώτη και η Στέλλα Καταφυγιώτη, μέλη ομάδας κεντρικού κομμωτηρίου της Θεσσαλονίκης ομολογούν πως η περιποίηση, το μακιγιάζ, και το χτένισμα μιας υποψήφιας νύφης ισοδυναμεί με μια μικρή μυσταγωγία. Οι γονείς και κυρίως η μητέρα της νύφης θα επιβλέψουν την κάθε λεπτομέρεια, θα φέρουν σαμπάνια κατά τη διάρκεια της κόμμωσης ή της περιποίησης των μαλλιών, θα ανοίξουν τα ποτά για να τα καταναλώσουν κερνώντας και τους κομμωτές στη διάρκεια αυτής περίπου δίωρης περιποίησης. Θα ακούσουν τα δικά τους τραγούδια και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη διαδικασία που προβλέπει το δικό τους πρωτόκολλο για το μυστήριο που θα γίνει παρουσία όλων των συγγενών και φίλων του ζευγαριού.
«Είναι πολύ ευχάριστο να περιποιείσαι μία νύφη που έρχεται από την Τουρκία. Είναι τόσο ευτυχισμένη που σου το μεταδίδει στη δουλειά σου» λέει η Βάσια Παναγιωτίδου, expert της αισθητικής τέχνης, ενώ ο Σάββας Σεϊδόγλου, κομμωτής, σημειώνει πως «έχουν φυσικά, σαν όλες τις γυναίκες, τις δικές τους απαιτήσεις οι Τουρκάλες “νύφες του Ατατούρκ”. Αξιώνουν ιδιαίτερη περιποίηση, φροντίδα και επιμέλεια. Είναι λογικά απαιτητικές και περιμένουν το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό προσπαθούμε να τους δώσουμε τη στιγμή της μέγιστης ευτυχίας τους, ενόψει του γάμου που θα κάνουν. Θέλουμε πέραν της δικής τους ευχαρίστησης, να μεταφέρουν στην πατρίδα τους πως είμαστε φίλοι τους και φιλοδοξούμε να μας διαφημίσουν με τον καλύτερο τρόπο για την περιποίηση και την υποδοχή τους».