Οι επί μέρους αλλαγές και εξελίξεις που επέρχονται στους τομείς της ξενοδοχίας των ενοικιαζομένων δωματίων, και πώς αυτές επηρεάζουν τον τομέα της φιλοξενίας, ήταν από τα κυρια θέματα που συζητήθηκαν στο 1ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στο Metropolitan Expo και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της έκθεσης XENIA 2017.
Πρόκειται για εξελίξεις που θα αλλάξουν ριζικά τη δεδομένη εικόνα και αντίληψη που υπάρχει για την επόμενη ημέρα του κλάδου.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του επισήμανε ότι τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που «πυροδοτούν» αυτές τις αλλαγές. «Κατά πρώτον, όπως είπε, η εκκωφαντική εισβολή και καθιέρωση του μοντέλου φιλοξενίας της οικονομίας του διαμοιρασμού, (βλέπε εδώ την απόφαση για τη μίσθωση ακινήτων μέσω Airbnb) σε συνδυασμό με την επικράτηση διεθνώς της οικονομικής τάσης του μηδενικού οριακού κόστους που αλλάζουν το ανταγωνιστικό μας περιβάλλον.
Δεύτερον, η αλλαγή της πελατειακής μας βάσης ως αποτέλεσμα της καταναλωτικής ωρίμανσης των νεότερων γενεών με τον κ. Τσακίρη να αναφέρεται στους Millennials και την Generation Z.
Και τέλος στάθηκε στην καθολική είσοδο της τεχνολογίας στη βιομηχανία της φιλοξενίας. «Στον τομέα αυτό καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε ή ακόμη και να αντιγράψουμε τις πρακτικές και τη στρατηγική των πλατφορμών του sharing economy, καθόσον έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα διεισδυτικές και αποτελεσματικές», επισήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Ο κλάδος της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, ήδη μας ανταγωνίζεται ευθέως και αξιόπιστοι αναλυτές προβλέπουν ότι στα επόμενα λίγα χρόνια θα έχει καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι της φιλοξενίας και των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς μόλις χθες θεσμοθετήθηκε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει τη λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, «ώστε να μην μας ανταγωνίζεται άνισα και αθέμιτα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την ενθάρρυνση της βασικής εταιρείας του κλάδου για την ενοικίαση κατοικιών, μια ξένη εταιρεία, να επιβάλλει τους όρους της και να αντιμετωπίζει, συμπεριφορικά, τις φορολογικές αρχές της χώρας με μια πρωτόγνωρη αλαζονεία που πραγματικά μας εκπλήσσει». «Η σύγκριση δε με την δική μας αντιμετώπιση είναι αναπόφευκτη, καθόσον στα θέματα της φορολόγησής μας οι αρχές έχουν επιδείξει μια αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα», προσέθεσε.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος τόνισε ότι «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταγράφει μια εντυπωσιακά ανοδική πορεία όσον αφορά στις τουριστικές αφίξεις της. Φαίνεται ότι το στοίχημα των αφίξεων κερδήθηκε, αφού πλησιάσαμε τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες».
Ενισχυμένη χρηματοδότηση το 2018 για τουριστικές επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Εξάλλου, αυξημένη χρηματοδότηση για επενδύσεις στην ελληνική τουριστική βιομηχανία τη νέα χρονιά προανήγγειλε από το βήμα του ελληνό-γαλλικού φόρουμ ο επικεφαλής επενδύσεων για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Nicholas Jennet. Οπως είπε, το 2017 έχουν δοθεί σε ελληνικές επενδυτικές προσπάθειες 2 δισ. ευρώ, ανάμεσα στις οποίες διακρίνονται και τουριστικά επενδυτικά σχέδια.
Παραμένοντας στο σκέλος των επενδύσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Entreprise Greece Ηλίας Αθανασίου επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και ανάφερε ως εξαιρετικά σημαντικές για την ενίσχυση του τουρισμού την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων από τη Φραπόρτ, το έργο στο Ελληνικό, αλλά και την επένδυση στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.
Προς την κατεύθυνση της ταχύτερης ευόδωσης των τουριστικών επενδύσεων ο κ. Αθανασίου εξήρε το “εργαλείο” που λέγεται Fast Track σημειώνοντας ότι μέσω αυτού, από τον Αύγουστο έχει ανοίξει ο δρόμος για 3 μεγάλες επενδύσεις πάντα στο πεδίο του τουρισμού. Ξεχωρίζει η επένδυση ενός Resort στην Ελούντα της Κρήτης προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ.
Στην παρέμβαση του πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες έχουν συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανεγέρθηκαν 498 ξενοδοχεία και την ίδια στιγμή έκλεισαν 428. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα την τελευταία πενταετία δημιουργήθηκαν 11 νέες ξενοδοχειακές μονάδες και έκλεισαν 35.