Αύξηση κατά 400 εκατ. ευρώ της έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA)

Αύξηση του ανώτατου ορίου του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 400 εκατ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Θυμίζουμε ότι αύξηση εμφάνισε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και τον Φεβρουάριο του 2017. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA αυξήθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ, από 42,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από τις αρχές του 2017 χάθηκε ρευστότητα 4 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα. Το σύνολο των καταθέσεων, μειώθηκε από το επίπεδο των 132 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, στα 128 δισ. ευρώ, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και της ανησυχίας των πολιτών για νέα προβλήματα που φέρνουν στο νου τις εποχές του Ιουλίου του 2015. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, ουσιαστικά έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα το 2016.