Υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνονται οι πλειστηριασμοί επί ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο από την 1η Μαΐου 2018.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, 22:10
Επίσης με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορούν να διενεργούνται και οι πλειστηριασμοί επί κινητών πραγμάτων για οφειλές προς το δημόσιο. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:
– Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτων μπορεί να εφαρμοσθεί αναλογικά και για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών πραγμάτων.
– Αυξάνεται σε 40 ημέρες ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και κινητών πραγμάτων πριν τη διενέργειά του. Στην περίπτωση των πλειστηριασμών κινητών πραγμάτων αυτό το χρονικό διάστημα ήταν σήμερα 3 ημέρες ενώ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων η υφιστάμενη νομοθεσία προέβλεπε διάσημα 20 ημερών.
– Καταργούνται, ως αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων και ακινήτων στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.
– Για τα προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν επί κατασχέσεων ακινήτων που έχουν ήδη επιβληθεί επαναπροσδιορίζεται η τιμή πρώτης αναφοράς και ορίζεται ότι αυτή θα είναι η εμπορική των ακινήτων.
– Η σύνταξη του προγράμματος πλειστηριασμού μπορεί να ανατεθεί από τον προϊστάμενο της επισπεύδουσας υπηρεσίας σε δικαστικό επιμελητή.
– Τροποποιούνται οι διατάξεις του ΚΕΔΕ και προβλέπεται ότι προηγείται του δημοσίου η καταβολή μισθών έξι μηνών που αφορούν οφειλές προς εργαζόμενους.
Τσακαλώτος: Δεν αλλάζουν οι όροι των πλειστηριασμών με την ηλεκτρονική διεξαγωγή τους
Τίποτα δεν αλλάζει στα ισχύοντα με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εισηγούμενος στη Βουλή την τροπολογία, με βάση την οποία θα διενεργούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, από την 1η Μαΐου του 2018, οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων όταν επισπεύδων του πλειστηριασμού είναι το Δημόσιο.
«Ό,τι κάνει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων τώρα, με τους ίδιους κανόνες, τις ίδιες προτεραιότητες, με τα ίδια φίλτρα τώρα θα το κάνει ηλεκτρονικά. Τίποτα δεν αλλάζει», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, προκειμένου να διαψεύσει τα όσα περί του αντιθέτου δημοσιεύονται ή ακούγονται, όπως είπε.
Εξάλλου, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι δεν γίνεται πλειστηριασμός σε ακίνητο του οφειλέτη που αποτελεί την πρώτη κατοικία και μοναδική κατοικία και αυτό ισχύει και για τους πλειστηριασμούς που γίνονται για λογαριασμό του Δημοσίου (με βάση το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο αφορά τους πλειστηριασμούς, που γίνονται όταν είναι μοναδικός οφειλέτης το Δημόσιο).
Επίσης, η κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι ο πλειστηριασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται με την εμπορική αξία των ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 4472/2017.
Στις διευκρινίσεις αυτές προέβη η κ. Παπανάτσιου, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Θανάση Θεοχαρόπουλου σχετικώς με την εναρμόνιση του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών των τραπεζών, με αντίστοιχο του Δημοσίου, κάτι που -όπως είπε – «σημαίνει ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα τροποποιηθεί προς την ίδια κατεύθυνση με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».
«Σχετικώς με την προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου, εναρμονίζεται ο Κώδικας Εισπράξεων του Δημοσίου με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ό,τι αλλαγές γίνονται σε αυτόν, θα ακολουθεί και το Δημόσιο» απάντησε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε να γίνει γνωστό στο Σώμα, εάν υπάρχει εναρμόνιση των διαδικασιών διενέργειας πλειστηριασμών τραπεζών και Δημοσίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας και την αντικειμενική αξία του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται. Είπε συγκεκριμένα ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι η πρόσθετη προσφορά σε έναν πλειστηριασμό όπου ο επισπεύδων είναι η τράπεζα, μπορεί να είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ ο Κώδικας είσπραξης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο – και ακόμη προσέθεσε ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δεν προβλέπει καμία προστασία όσον αφορά την πρώτη κατοικία. «Ακόμη και αν ο οφειλέτης του Δημοσίου πληροί όλα τα κριτήρια που ενσωματώθηκαν στον νόμο για την προστασία της πρώτης κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη που θα αποτρέψει την εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο από το να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία» ανέφερε, και ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει εναρμόνιση για τις δύο αυτές διαδικασίες.
Δεν αλλάζει τίποτα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 για όσους εντάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη
Εξάλλου, ο κ. Θεοχαρόπουλος έθεσε προς τον κ. Τσακαλώτο το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει το βέτο των δανειστών σε σχέση με τη μη επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 1η του 2019, για να λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών ότι στη διαπραγμάτευση δεν έχει μπει θέμα για το νόμο «Κατσέλη – Σταθάκη» μετά το 2019.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πάντως, πως «όταν λέμε ότι τελειώνει 31 Δεκεμβρίου του 2018 ο νόμος “Σταθάκη – Κατσέλη”, δεν σημαίνει τίποτα για όσους έχουν εισαχθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία».