Σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και αυτό της ενέργειας κατέληξαν την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 Αθήνα και θεσμοί, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο για συμφωνία πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η Ελλάδα δεν θα κληθεί να προχωρήσει στην περαιτέρω απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, όπως απαιτούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος το 2012, αναμένεται να αναβιώσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.
Όταν κλείσει η συμφωνία θα το μάθετε επισήμως, όχι από διαρροή
Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο “οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης”.
Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: “Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή “.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Ρόιτερ “Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές κοντά στις συνομιλίες.
Η Ελλάδα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 6.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εξασθένησαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το πακέτο στήριξης το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας το 2018”.
Υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία δηλώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-θεσμών στα εργασιακά και τις περικοπές συντάξεων.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε: «Είδα τα δημοσιεύματα στον Τύπο (σσ. αναφέρεται στις πληροφορίες του Reuters) και δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω».
Αισιοδοξία για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 και το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, εμφανίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαρτίου υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MOU, σ.σ. memorandum of understanding) θα «κουμπώσει» χρονικά το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με το ΔΝΤ (MEFP, σ.σ. Memorandum of Economic and Financial Policies), δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (σ.σ. με βάση τη συγκεκριμένη δήλωση, και το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, ενώ κατ’ επέκταση φαίνεται ότι μειώνεται και το ποσό της χρηματοδότησης από το Ταμείο). Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε επίσης ότι «το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, το ΔΝΤ δεν είναι «control freaks» όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου και το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, προσθέτοντας ότι δεν είναι κρίσιμο το Euro Working Group της 30ης Μαρτίου.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι στα εργασιακά απομένει ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο.
Σημειώνεται ότι για να υπάρξει staff level agreement πρέπει να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.