Ένα επιβατικό υπερηχητικό αεροσκάφος, παραλλαγή του στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-160, θα ξεκινήσει να κατασκευάζει η Ρωσία.
Μιλώντας με αξιωματούχους του εργοστασίου αεροπορίας Gorbunov στο Καζάν, την περασμένη Πέμπτη στη νοτιοδυτική Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διερωτήθηκε εάν μια «επιβατική» παραλλαγή του Tu-160, του στρατηγικού βομβαρδιστικού γνωστού και ως «Λευκός Κύκνος», μπορεί να είναι βιώσιμη ιδέα.
Το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου εκτιμά ότι για την κατασκευή του υπερσύγχρονου επιβατικού υπερηχητικού αεροσκάφους, στην οποία αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα χρειαστούν 7-8 χρόνια, ενώ προγραμματίζεται να κατασκευασθούν 20-30 τέτοια αεροσκάφη. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του όλου προγράμματος, είναι η υλοποίηση εκείνου του τμήματος που αφορά τον κινητήρα ενός τέτοιου αεροσκάφους, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το γραφείο Τύπου του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.
«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- αναφέρει το γραφείο Τύπου του υπουργείου- για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους, το οποίο θα έχει 50 θέσεις, η αεροναυπηγική βιομηχανία θα χρειαστεί περίπου επτά με οκτώ χρόνια, εφόσον θα έχει κατασκευαστεί ο αντίστοιχος κινητήρας». Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου, η τιμή του κάθε αεροσκάφους θα φθάνει τα 100-120 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ζήτηση για την αγορά του αεροσκάφους από το εξωτερικό.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Πούτιν, παρακολουθώντας την πρώτη πτήση του πρώτου υπερηχητικού στρατηγικού βομβαρδιστικού της μετασοβιετικής Ρωσίας Tu -160, το οποίο έχει την δυνατότητα να είναι εξοπλισμένο με πυραύλους, πρότεινε την κατασκευή ενός επιβατικού υπερηχητικού αεροσκάφους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδημόνων, επιβατικό υπερηχητικό αεροσκάφος με βάση το αεροσκάφος Tu-160 δεν μπορεί να κατασκευαστεί, αλλά τεχνολογικές προϋποθέσεις να κατασκευαστεί ένα υπερηχητικό Business ?jet «από το μηδέν» υπάρχουν.
Η εφημερίδα «Kommersant» πάντως, αναφερόμενη τους μελλοντικούς αγοραστές ενός τέτοιου αεροσκάφους, έγραψε ότι τέτοιοι αγοραστές μπορούν να είναι πολύ πλούσιοι ξένοι ή «άραβες σεΐχηδες», επειδή οι εταιρείες που έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ένα τέτοιο αεροσκάφος και να το συντηρήσουν είναι ελάχιστες.