Συμφωνία πώλησης του 50% του Skroutz.gr

Στην πώληση μέρους των στοιχείων του ενεργητικού της προέβη η εταιρεία ΝΤΙΟΝΙΚ ΑΕΒΕ (Dionic), στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της.

Συγκεκριμένα, η Dionic ανακοίνωσε ότι προέβη στην πώληση μέρους των στοιχείων του ενεργητικού της και, ειδικότερα:

– Του ποσοστού συμμετοχής της στη συγγενή εταιρεία ΕΝΑΛΕΝ ΑΕΚΕ, ήτοι 37,5%, έναντι συνολικού τιμήματος 500.000 ευρώ.
– Του ποσοστού συμμετοχής της στη συγγενή εταιρεία ΣΚΡΟΥΤΖ ΑΕ, ήτοι 50%, έναντι συνολικού τιμήματος 10.001.000 ευρώ.

Η Dionic πώλησε τη συμμετοχή της στη Skroutz.gr αντί 10 εκατ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει κάθε αρχική προσδοκία. Στην ανατίμηση της αξίας της επιχείρησης καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η εταιρία Viva η οποία ανέβασε το τίμημα εξαγοράς. Το 2006 το 50% της πλατφόρμας αποκτήθηκε από την Dionic, έναντι 300.000 ευρώ. Σήμερα η συμμετοχή είναι ενεχυριασμένη στη Eurobank, έναντι δανείων. Η τράπεζα αρχικά απευθύνθηκε για την πώληση των ενεχυριασμένων μετοχών στο υπόλοιπο 50% της Σκρουτζ Α.Ε. Πρόκειται για τους Γιώργο Αυγουστίδη, Βασίλη Δήμου και Γιώργο Χατζηγεωργίου, αποφοίτους του ΕΜΠ, οι οποίοι το 2004 δημιούργησαν το Skroutz.gr. Οι τελευταίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 5 εκατ. ευρώ από επενδυτές για το 50%. Στη διαδικασία, όμως μπήκε η Viva.gr προσφέροντας διπλάσιο τίμημα, δηλαδή 10 εκατ. Ωστόσο, οι ιδρυτές της Skroutz, διαθέτοντας το δικαίωμα της πρώτης άρνησης, είχαν διαφορετική γνώμη για τη συμμετοχή της Viva στο μετοχικό της κεφάλαιο. Υστερα από πολλές εβδομάδες, φέρεται ότι εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση ώστε να αποκτήσουν οι ίδιοι τη συμμετοχή της Dionic.

Να σημειωθεί ότι από το 2016 ο τζίρος της Σκρουτζ Α.Ε. ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ. Απασχολεί 130 απασχολουμένους σε τρεις θυγατρικές επιχειρήσεις, σε Ελλάδα , Βρετανία και Τουρκία. Σήμερα η πλατφόρμα προσφέρει πληροφορίες και τιμές για περισσότερα από 7 εκατ. προϊόντα, ενώ περισσότερα από 2.650 καταστήματα λιανικής πώλησης βρίσκονται στο Skroutz.gr τα οποία καταβάλλουν συνδρομή.