Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκανε ένα μικρό βήμα προς τα πίσω, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιούσε σχεδόν τρία χρόνια, στο μέτωπο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στη Φρανκφούρτη δήλωσαν ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί με ρυθμό ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά απέκλεισαν τη έκφραση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το “μέγεθος και / ή τη διάρκεια αγορών ομολόγων” εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν. Θα συνεχίσουν να αγοράζουν μέχρι να είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η αύξηση των Πληθωρισμού επανέλθει στον στόχο για λίγο κάτω από 2%.
Σε σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει πλέον ότι η ΕΚΤ αν χρειαστεί θα αυξήσει τον όγκο των ομολόγων που απορροφά από την αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Μετά την ανακοίνωση αυτή τα γερμανικά ομόλογα άρχισαν να υποχωρούν ενώ το ευρώ παρέμεινε σταθερά πάνω από τα 1,24 δολάρια. Ειδικότερα, στις 15:30 το απόγευμα της Πέμπτης η ισοτιμία του Ευρώ εμφάνιζε κέρδη 0,12% στο 1,2426 με το δολάριο, από 1,2371 λίγα λεπτά πριν τις ανακοινώσεις του Διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ήδη, πολλοί αναλυτές προεξοφλούν την άνοδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ από τα μέσα του 2019, τερματίζοντας έτσι μια πολυετή περίοδο φθηνού χρήματος. Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ διαβεβαιώνει τις αγορές ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα σημερινά επίπεδα (0% το βασικό επιτόκιο, -0,4% το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες) «πολύ μετά» το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE).
Πλέον οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού θα έρθει το Β’ τρίμηνο του 2019. Τόσο ο Ντράγκι όσο και ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν δήλωσαν πρόσφατα πως μια αύξηση του επιτοκίου δανεισμού στα μέσα του 2019 είναι σύμφωνη με το μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ στους επενδυτές. Μόνο αν η κατάσταση στις αγορές ή η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ αρχίσουν να επηρεάσουν τη μακροοικονομική εικόνα και τις νομισματικές συνθήκες θα αλλάξει η ΕΚΤ το σχέδιό της για σταδιακή αλλαγή του μηνύματος που στέλνει στις αγορές.
«Aν επιβάλλεις δασμούς στους φίλους τότε τι πρέπει να επιφυλάσσεις για τους εχθρούς;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στα προϊόντα χάλυβα. Τέτοιες μονομερείς ενέργειες είναι επικίνδυνες δήλωσε ο κ. Ντράγκι στο πλαίσιο της τακτικής συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ.
Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Λετονία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε γνωστό ότι έχει στείλει επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για το τι έχει συμβεί. Όπως ανέφερε τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν αρμοδιότητα για το ξέπλυμα του χρήματος, ζήτησε μάλιστα καλύτερο συντονισμό των Αρχών που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος.
Παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ έκανε σήμερα το πρώτο βήμα προς μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, καθώς απέφυγε να συμπεριλάβει -σε ανακοίνωση της- τη φράση ότι θα αυξήσει το όριο των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι απέδωσε την αλλαγή της φρασεολογίας στη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομίας. Πράγματι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 2,4% από 2,3%. Ωστόσο διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2019 στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%. Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι προβλέψεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με εκείνες του Μαρτίου με εξαίρεση το 2019 που προβλέπεται ο ρυθμός του να διαμορφωθεί στο 1,4% έναντι 1,5%. Για φέτος η πρόβλεψη για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος χρησιμοποιείται για την μέτρηση του πληθωρισμού, είναι 1,4% και 1,7% για το 2010. Σε κάθε περίπτωση «η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη κερδίσει την μάχη για τον πληθωρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τράπεζας.
Νέα μείωση, κατά 3,2 δισ.ευρώ του ELA
Εξάλλου, σε σημαντική μείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ του ανωτάτου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 16,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 3,2 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.