Αίτηση για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επιλέγοντας το Link (σύνδεσμο) στο τέλος του άρθρου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, 23:36

Θυμίζουμε ότι ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου 2017 η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο μεγάλος αριθμός των πολιτών που επέλεξαν να υποβάλουν οι ίδιοι τις αιτήσεις τους δείχνει την ευκολία χρήσης της πλατφόρμας, γεγονός που θα επιτρέψει την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τις ώρες αιχμής, η πλατφόρμα χρησιμοποιείται κάθε δευτερόλεπτο από 7.000 πολίτες, ταυτοχρόνως.  Ήδη, η ΗΔΙΚΑ προχωράει στην επέκταση της δυναμικότητας του συστήματος, ώστε να αποφευχθούν ακόμη και οι ολιγόλεπτες καθυστερήσεις, που παρουσιάζονται ορισμένες στιγμές.

Πληροφορίες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Οι στόχοι, το κόστος και οι βασικοί ορισμοί του Προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’Α 2089/7-7-2016).

Το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Χρήσιμα έντυπα και σύνδεσμοι για το ΚΕΑ

Ενημερωτικά έντυπα

  1. Ν.4389/2016, Άρθρο 235
  2. Κοινή Υπουργική Απόφαση για το ΚΕΑ
  3. Τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ΚΕΑ
  4. Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με το ΚΕΑ

Έντυπα για τη λειτουργία του ΚΕΑ

  1. Έντυπο συναίνεσης

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

  1. Ευρετήριο Σχολείων myschool.gr

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η δυνατότητα εξυπηρέτησης εκτός της ανωτέρω ταξινόμησης, όταν δεν υφίσταται ζήτημα αυξημένης προσέλευσης πολιτών στα ΚΕΠ, είναι προφανώς επιτρεπτή, κατά την κρίση των προϊσταμένων των ΚΕΠ.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Πανελλαδική εφαρμογή

Για την πανελλαδική εφαρμογή του ΚΕΑ, παρακαλούμε ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους ανάλογα με το αν είστε υπάλληλος Δήμου/ΚΕΠ ή πολίτης που επιθυμεί να υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μόνος του.

Είσοδος για Πολίτες

Είσοδος για Δήμους, ΚΕΠ

Προσοχή η πλατφόρμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά την 1/2/2017 που ξεκινάει το πρόγραμμα.

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Κ.Ε.Α.)


Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 94), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4445/2016 (Α’Α 236).
  2. Τις διατάξεις της υπ’Α αριθμ. Γ.Δ.5οικ.2961-10/24-01-2017 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»
  3. Τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’Α 75)

Με την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ μου παρακάτω και το πάτημα του πλήκτρου [Είσοδος]

ΒΕΒΑΙΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΟΤΙ:

  • Είμαι ενήλικο άτομο και διαμένω κάτω από την ίδια στέγη με όλους όσοι συνυπογράφουν το παρόν έντυπο (ή είμαι ενήλικο τέκνο, έως 25 ετών, κάποιου/ων εκ των συνυπογράφοντων, φοιτώ σε πανεπιστημιακή σχολή ή σχολείο ή ινστιτούτο επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής και διαμένω σε άλλη οικία από εκείνη των κηδεμόνων μου).
  • Δεν φιλοξενούμαι ή περιθάλπομαι σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ή σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων ή σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες κτλ) και δεν είμαι δικαιούχος του προγράμματος Προστατευμένων Διαμερισμάτων του αρ.9 του ν. 2716/99.
  • Διαμένω νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.
  • Δεν εμπίπτω στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και δεν δηλώνω δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ή για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.
  • Συναινώ στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων που δηλώνω στην αίτηση.
  • Συναινώ στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας από τους αρμόδιους υπαλλήλους των Δήμων.
  • Συναινώ στη χρησιμοποίηση των στοιχείων μου, αποκλειστικά και μόνο, για τους σκοπούς της αξιολόγησης του προγράμματος.
  • Θα ενημερώνω, την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου διαμονής μου, για οποιαδήποτε μεταβολή του εισοδήματος, των περιουσιακών στοιχείων, της σύνθεσης του νοικοκυριού ή του τόπου διαμονής μου, εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής.
  • Ειδικά για τον/την αιτούντα/ούσα: ο αριθμός ΙΒΑΝ που δηλώνω στην αίτηση αντιστοιχεί σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρώ σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα και στον οποίο είμαι κύριος/α δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
«Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.»