Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον 25χρονο φοιτητή που είχε επιτεθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με δύο άλλους νεαρούς, στον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, ‘Αγγελο Συρίγο στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος.
Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο χωρίς ελαφρυντικά τον φοιτητή, που ήταν απών, για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής.
Ο πανεπιστημιακός κατέθεσε στο δικαστήριο για την επίθεση που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο και τους άλλους δύο δράστες, λέγοντας πως το περιστατικό ξεκίνησε όταν είδε κάποιον να γράφει με σπρέι στον τοίχο. Ο κ. Συρίγος είπε πως επειδή μόλις πριν λίγες ημέρες είχαν καθαριστεί τα μάρμαρα, του είπε σε φιλικό τόνο αν θέλει να κολλήσει αφίσες: “Ήρθαν άλλοι 2 νεαροί και ο ένας από αυτούς είναι ο κατηγορούμενος. Μου είπε να φύγω και διαπληκτιστήκαμε. Ο ένας εκ των τριών μου έβαψε το παντελόνι με σπρέι… Με χτύπησαν στα πλευρά και με κλωτσιές στα πόδια.
Ο κατηγορούμενος με χτύπησε με τα χέρια και τα πόδια σε διάφορα σημεία… Τρεις φορές με χτύπησαν στο κεφάλι με τη βάση του σπρέι, δεν ξέρω ποιος, αλλά είχαν τρομερό μίσος και μανία. Εξεπλάγην με το πάθος τους. Μετά, όταν άρχισε να μαζεύεται κόσμος με αποκάλεσε “χρυσαυγίτη” και με απειλητικό ύφος μου είπε “θυμήσου τι έγινε: γλίστρησες και έπεσες και χτύπησες στις πλάκες. Θα σου κάνουμε την ζωή μαύρη… Με προσβάλλει ο χαρακτηρισμός “χρυσαυγίτης”. Αυτοί που τραυματίζουν είναι εξίσου φασίστες είτε ανήκουν στην ακροδεξιά είτε στην άκρα αριστερά”.
Στην κατάθεση του, φίλος του κατηγορούμενου υποστήριξε πως ο καθηγητής μίλησε επιθετικά σε εκείνον που έγραφε στον τοίχο και ξεκίνησε λογομαχία. Σύμφωνα με τον μάρτυρα “ο Συρίγος έσπρωξε τον κατηγορούμενο και όχι το αντίθετο”. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος ήταν πιο χτυπημένος από τον καθηγητή “Ο Συρίγος περίμενε υπομονετικά την αστυνομία και δεν ήθελε γιατρό”, πρόσθεσε.
Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας τόνισε πως στο δικαστήριο δεν δικάζονται οι ιδέες, αλλά οι πράξεις και χαρακτήρισε “λυπηρό οι φοιτητές να χτυπούν τον καθηγητή τους”.
«Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό στο ελληνικό πανεπιστήμιο να έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο τα πράγματα ώστε φοιτητές να χτυπούν καθηγητή. Αυτό και μόνον δείχνει το επίπεδο της κοινωνίας, τις αξίες ενός τμήματος της νέας γενιάς και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Είναι άλλο να είναι κάποιος δυναμικός και να υπερασπίζεται τις ιδέα τους και άλλο να είναι βίαιος και αντιδημοκρατικός. Εδώ δικάζονται οι πράξεις και όχι οι ιδέες. Η πολιτική δράση του κατηγορούμενου δεν απασχολεί, απασχολεί όμως το βίαιον της επίθεσης, τα χτυπήματα, οι απειλές και όλα τα άλλα», ανέφερε.