Στα περσινά επίπεδα και φέτος οι τιμές σε αρνιά – κατσίκια ενόψει των εορτών του Πάσχα 2019. Οι δε κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως εξακολουθούν να «παλεύουν» για κάτι καλύτερο, αφού τα τελευταία χρόνια “μπαίνουν μέσα” πουλώντας κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως υποστηρίζουν. Τιμές σε αρνιά – κατσίκια.
Τιμές σε αρνιά – κατσίκια
Ειδικότερα, στα περσινά επίπεδα θα διατηρήσουν και φέτος τις τιμές των αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα οι κρεοπώλες, δηλαδή στα 4,80-5 ευρώ/κιλό στον παραγωγό και έως 9 ευρώ/κιλό για τους καταναλωτές, όπως επισήμαναν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποί τους.
Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), τόσο οι εκπρόσωποι του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), δήλωσαν ότι “οτιδήποτε πωλείται σε τιμή κάτω των 8 ευρώ/κιλό, θα πρέπει να προβληματίσει τους καταναλωτές, ιδίως εάν το προϊόν υποστηρίζεται ότι είναι ελληνικής προέλευσης”.
Αφού τόνισαν αμφότεροι ότι θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, δήλωσε ωστόσο ότι “τα αρνιά θα είναι λιγότερα, έναντι των κατσικιών, αφού λόγω του εορτασμού του Πάσχα των καθολικών νωρίτερα, έγιναν αρκετές εξαγωγές”. Βέβαια, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, έσπευσε να επισημάνει ότι “παρά τις εξαγωγές που έγιναν, η προσφερόμενη ποσότητα αρνιών στο καταναλωτικό κοινό, επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες”.
“Προσοχή στις παραπλανητικές επικοινωνιακές τακτικές”
Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με τις “παραπλανητικές” -όπως υποστηρίζουν- επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθούνται από πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επέστησαν οι προαναφερόμενοι άντρες, με τον πρόεδρο της ΠΕΚ να τονίζει δε,“ δεν μπορεί να πωλούνται ελληνικά και φρεσκοσφαγμένα αμνοερίφια, σε σούπερ μάρκετ, στην τιμή των 5 ευρώ/κιλό, αφού αυτό ακριβώς είναι το κόστος παραγωγής για τον κτηνοτρόφο αυτή την περίοδο του έτους”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ακόμη και τα εισαγόμενα αμνοερίφια, με τα περισσότερα να έρχονται από την Ρουμανία, «εάν είναι ποιοτικά και φρέσκα, δεν μπορούν να πωλούνται κάτω των 6 ευρώ/κιλό. Οι πολύ χαμηλές τιμές θα πρέπει να βάζουν τον καταναλωτή σε σκέψεις, ενώ θα πρέπει να κινητοποιούν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, γιατί η μόνη εξήγηση είναι πως “περνάνε κρέατα” από τα σύνορα, χωρίς να γίνονται οι επιβεβλημένοι έλεγχοι».
Στο πλαίσιο αυτό, κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι, ζήτησαν από την πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά, καλώντας δε τους καταναλωτές να δώσουν την “ψήφο” εμπιστοσύνης τους στα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να είναι “καχύποπτοι” ως προς την ποιότητα προϊόντων που πωλούνται σε σημαντικά χαμηλές τιμές.
Απαραίτητη η έρευνα αγοράς
Πολύ φθηνότερα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, αλλά εξίσου ποιοτικά, φαίνεται ότι έχουν μάθει πλέον να γεμίζουν το καλάθι τους για το πασχαλινό τραπέζι οι Ελληνίδες νοικοκυρές, καθώς έχοντας εξασκηθεί στην έρευνα αγοράς, καταφέρνουν και να μην λείπει τίποτα από το εορταστικό γεύμα, αλλά και να προμηθεύονται ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν οι απόψεις φορέων της αγοράς, που μιλούν λίγο πριν από το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού.
Η έρευνα αγοράς κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι τιμές ποικίλουν -όπως κι οι απόψεις γύρω από αυτές. Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα κάποιοι μιλούν για σταθεροποιητικές τάσεις έναντι του 2018 σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων στο εορταστικό τραπέζι, άλλοι “βλέπουν” μείωση, έστω και μικρή, και υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε κάποια είδη καταγράφεται πτώση τιμών και σε άλλα άνοδος.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που διαμορφώνουν με τις δηλώσεις εκπρόσωποι φορέων, σε ό,τι αφορά και την κίνηση στην αγορά, με ορισμένους να σημειώνουν ότι καταγράφεται υποτονική και άλλους να τη χαρακτηρίζουν ικανοποιητική.
Αναλυτικότερα, ικανοποιητική χαρακτηρίζει την κίνηση στην αγορά του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης “Καπάνι”, ο πρόεδρος του συλλόγου των επαγγελματιών της, Χρήστος Νικολόπουλος, β΄ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Όπως λέει, οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, με τα “ντόπια ελληνικά αμνοερίφια να πωλούνται σε ένα εύρος τιμών από 5,50 ευρώ/κιλό έως και 6,50 ευρώ/κιλό”.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι καταγράφεται μικρή υποχώρηση τιμών στα οπωροκηπευτικά -λαχανικά και φρούτα- και σημείωσε ότι η πτώση στα κρεατικά οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση της τιμής των κοτόπουλου και χοιρινής μπριζόλας και όχι λόγω του οβελία.
Υποτονική χαρακτηρίζει την κίνηση στις λαϊκές αγορές ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες ίσως και να καταγραφεί ανάκαμψη. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές, ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν μεταβολές συγκριτικά με πέρυσι.
“Ας μου βρει κάποιος άλλον χώρο, όπως αυτός των λαϊκών αγορών, όπου ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να κάνει την ενδελεχή έρευνα αγοράς, που μπορεί να κάνει στους χώρους μας. Περισσότεροι από 30 πάγκοι σε κάθε αγορά δίνουν αυτή τη δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή” σημείωσε ο κ. Μακρίδης και πρόσθεσε: “οι λαϊκές αγορές είναι το καταφύγιο για τους μικρομεσαίους, συνταξιούχους και ανέργους. Χωρίς αυτές οι πολίτες στα μεγάλα αστικά κέντρα θα πεινούσαν”.
Στο μεταξύ, στο 60%-70% τοποθετούν το ποσοστό επάρκειας ελληνικών αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά οι κρεοπώλες του νομού Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο του σωματείου τους, Σάββα Κεσίδη, να υποστηρίζει πως “φέτος έχουμε και πάρα πολλά ξένα και κάπου ελληνοποιούνται” και να ζητάει να “ψάξουν το θέμα οι αρμόδιοι”.
“Δεν μπορεί εμένα το ελληνικό κατσίκι να μου έρχεται στο μαγαζί στην τιμή των 8,30 ευρώ/κιλό και να το πουλώ στα 9 ευρώ/κιλό και να βλέπω να πωλείται σε πολυεθνικές και άλλα σούπερ μάρκετ στην τιμή των 5,39 ευρώ/κιλό και σε 5,49 ευρώ/κιλό” υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι “οι κρεοπώλες στο νομό πουλάμε μόνο ελληνικά προϊόντα και μάλιστα άριστης ποιότητας”.
Αναφορικά με την κίνηση, ο κ. Κεσίδης επισήμανε ότι καταγράφεται υποτονική, λέγοντας ωστόσο πως “συνήθως από Μεγάλη Τετάρτη ξεκινά ο κόσμος τις αγορές, ενώ Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο έχουμε το αποκορύφωμα”.