Την αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών πριν το Πάσχα ζήτησε από την Τουρκία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον Ντόναλντ Τουσκ να εκφράζει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο και τον Ζαν Κλον Γιουνκερ να ζητάει από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να “επανεξετάσει” το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών.
«Ήταν μια Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Θέλουμε να διατηρήσαμε έναν «ειλικρινή» και «ανοιχτό» διάλογο, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μια «καλή συνάντηση».
Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ θέλει η Τουρκία να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της, καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προκλήσεις, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και το μεταναστευτικό, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία των δύο πλευρών.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Γιούνκερ είπε ότι με τον τούρκο πρόεδρο συμφώνησαν ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουν να το καταφέρουν.
Για το μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την αλληλεγγύη που έδειξε η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη. Είπε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 75% και αυτό οφείλεται στην Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της τρία εκατομμύρια προσφύγων, κυρίως από τη Συρία. Ο πρόεδρος της επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ βοήθησε τους πρόσφυγες που μένουν στην Τουρκία με ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και πως πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή ενέκρινε το επιπλέον οικονομική στήριξη 3 δισ. ευρώ. Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και ότι μόνο 1,8 δισ. ευρώ έχουν φτάσει στην Τουρκία, ο Γιούνκερ είπε ότι στην ΕΕ υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της και θα τις εκπληρώσει και σε αυτή την περίπτωση.
Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι πάντα στήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας και ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως η ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα η Τουρκία είναι σημαντικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικότερα με την Κύπρο και με την Ελλάδα.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Τέλος, ο Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία των ευρωπαίων για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τονίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Τουσκ: Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα προς τη Κυπριακή Δημοκρατία
«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.
Ο πρόδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε από τη Βάρνα ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.
Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στη Βάρνα της Βουλγαρίας, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών , επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαίωματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.
«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον?Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.
«Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε το διάλογο» μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, δήλωσε ο Ερντογάν
«Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε το διάλογο» μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διαρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΕ στη Βάρνα.
Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ΕΕ. “Συζητήσαμε τί πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη από το 1963 και ζήτησε επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι πολύ σύντομα, λόγω των συνεχιζόμενων ροών από τη Συρία, θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.
Επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα επισπευστούν αυτή τη φορά, με τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ. Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ταμείο Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να γίνει ευκολότερο το έργο των τουρκικών αρχών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει το καθήκον της και ότι δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί ακόμα αυτό το ζήτημα.
Για την τελωνειακή ένωση είπε ότι είναι ένα “τεχνικό” ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ικανοποιηθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι στόχος πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το DAESH και το PKK . Η Τουρκία δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και δεν θα έπρεπε να γίνεται αντικείμενο αβάσιμης κριτικής , πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάψει να είναι επικριτική απέναντι στην Τουρκία. Τόνισε ότι η διερεύνηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Υεμένη, η Ρουάντα και το Αφγανιστάν.