Δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, μια υπόθεση για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα.
Συνολικά 17 χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι θα λάβουν αντίστοιχα μέτρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την «μεγαλύτερη απέλαση» Ρώσων πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία, απαιτώντας από 60 εξ αυτών να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός επτά ημερών, δήλωσε ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απέλαση 48 πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών που εδρεύουν στην αμερικανική επικράτεια και ακόμη 12 εργαζομένων της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.
Η ενέργεια, συντονισμένη με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε ως αντίποινα στη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.
Η Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει 13 Ρώσους διπλωμάτες “σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Βρετανούς εταίρους και τους συμμάχους μας και σε συντονισμό με τις χώρες της ΕΕ”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει τέσσερις διπλωμάτες που έχουν ταυτοποιηθεί ως πράκτορες ή πρόκειται για άτομα που χρησιμοποιούσαν το διπλωματικό καθεστώς τους προκειμένου να υπονομεύουν την ασφάλεια της χώρας ή να παρεμβαίνουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Πρόσθεσε όμως ότι η Οτάβα “παραμείνει δεσμευμένη στον διάλογο και τη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα στα οποία αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις”.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου βρίσκεται, επιβεβαίωσε ότι 14 χώρες-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Επαφίεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά να ανακοίνωσει τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, πρόσθεσε ο Τουσκ. Εκτιμάται ότι συνολικά θα απελαθούν περισσότεροι από 30 Ρώσοι διπλωμάτες. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες των χωρών και των κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν αρχικά να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες από τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμως όμως οι διπλωμάτες αυτοί είναι διαπιστευμένοι στο Βασίλειο του Βελγίου, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φιλοξενούνται σε βελγικό έδαφος. Την απόφαση για την απέλασή τους θα έπρεπε να την λάβει η βελγική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με μια πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν τότε να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα, αφήνοντας για σήμερα την ανακοίνωση των μέτρων από κάθε χώρα ξεχωριστά.
Μέχρι στιγμής, έχουν προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις 14 χώρες της ΕΕ, εκτός της Βρετανίας που έχει ήδη απελάσει 23 Ρώσους.
-Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία.
-Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωμάτων. Οι διπλωμάτες έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
-Η Πολωνία έδωσε διορία μέχρι τις 3 Απριλίου σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το να επιδεικνύει η Βαρσοβία αλληλεγγύη στη Βρετανία και σε άλλες χώρες “είναι το σημαντικότερο πράγμα”. Παραδέχτηκε ότι “υπάρχει διπλωματικό κόστος” σε αυτήν την ενέργεια αλλά οι σύμμαχοι της Πολωνίας “το αξίζουν”.
-Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η απόφαση αυτή ελήφθη “σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία και σε συντονισμό με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας”.
Οργή της ιταλικής δεξιάς για τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση
Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του συνασπισμού της ιταλικής κεντροδεξιάς, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών με αφορμή την επίθεση εναντίον του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.
“Το μποϊκοτάρισμα της Ρωσίας, η ανανέωση των κυρώσεων και η απέλαση διπλωματών δεν επιλύουν τα προβλήματα, τα επιδεινώνουν” έγραψε ο Σαλβίνι σε ένα μήνυμά του στο Twitter.
Boicottare Russia, rinnovare le sanzioni ed espellerne i diplomatici non risolve problemi,li aggrava.
Arrestare ex presidente della Catalogna,li aggrava.
Sanzioni e manette? Meglio il dialogo.
Voglio un governo che lavori per un futuro di pace,crescita e sicurezza, chiedo troppo?— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 26 Μαρτίου 2018
Τουλάχιστον 18 χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι θα απελάσουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες. Η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας διέταξε και αυτή την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή της ακροδεξιάς συμμάχου του Σαλβίνι, Τζόρτζια Μελόνι, της ηγέτιδας των Αδελφών της Ιταλίας.
“Απαράδεκτο που μια υπηρεσιακή κυβέρνηση απέλασε δύο εργαζόμενους στη ρωσική πρεσβεία” αντέδρασε η Μελόνι, κατηγορώντας την κυβέρνηση για “δουλοπρέπεια” απέναντι σε άλλα κράτη. “Ευτυχώς, πολύ σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας”, πρόσθεσε.
Πέρσι, η Λέγκα υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Πούτιν, αλλά έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη τις κατηγορίες ότι έλαβε χρήματα από τη Μόσχα για να τα χρησιμοποιήσει στις προεκλογικές εκστρατείες της.
-Η Ισπανία θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στη Βρετανία, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα ως υπεύθυνη, ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό ΥΠΕΞ.
«Από την αρχή, η κυβέρνηση της Ισπανίας θεώρησε την επίθεση που διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι με χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα ένα γεγονός εξαιρετικής σοβαρότητας που συνιστά σοβαρό κίνδυνο στη συλλογική μας ασφάλεια και στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Η ισπανική κυβέρνηση επανέλαβε την αλληλεγγύη της στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όσους εκείνους έχουν επηρεαστεί.
-Η Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι.
-Έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει και η Λετονία “σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία”. Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβις κατηγόρησε μέσω του Twitter τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.
In solidarity with UK over #SalisburyAttack and for violation of Vienna convention Latvia joins many #EU countries expelling Russian diplomat as well as blacklisting a Russian citizen
— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) 26 Μαρτίου 2018
-Η Τσεχία θα απελάσει τρεις διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.
-Άλλοι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Λιθουανία. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 44 πρόσωπα.
-Η Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτηρίζει “πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών”, από την πρεσβεία στη Χάγη, δίνοντάς τους περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
-Δύο Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Δανία, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.
-Η Εσθονία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Ταλίν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σβεν Μίκσερ. “Σήμερα το απόγευμα καλέσαμε τον Ρώσο πρεσβευτή στον οποίο επισημάναμε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος πρέπει να φύγει από τη χώρα”, είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι “οι ενέργειές του δεν είναι συμβατές με τη Σύμβαση της Βιέννης”.
-Ένας Ρώσος διπλωμάτης θα απελαθεί από τη Φινλανδία.
-Η Κροατία χαρακτήρισε “ανεπιθύμητο πρόσωπο” έναν Ρώσο διπλωμάτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην πόλη Σάλσμπερι, στις 4 Μαρτίου.
-Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη.
-Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας γνωστοποίησε σήμερα ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη ως απάντηση στην επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, μια ενέργεια για την οποία το Λονδίνο επιρρίπτει ευθύνες στη Μόσχα.
Και άλλες χώρες προχώρησαν επίσης στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, ενώ η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση.
Η Σλοβακία, τέλος, ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι “εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν” καθώς “υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στην περίπτωση αυτή.
-Η Ουγγαρία απελαύνει έναν Ρώσο διπλωμάτη σε σχέση με τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, ανακοίνωσε το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου.
«Με βάση όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ουγγαρία απευλάνει έναν Ρώσο διπλωμάτη που εκτελούσε δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών», ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
-Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωματικό καθεστώς.
Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται λόγος για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».
-Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τα Σκόπια για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία και στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Η χρήση στρατιωτικών χημικών όπλων αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και αυτό επηρεάζει την ασφάλεια όλων των χωρών» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
-Το Μεξικό καταδικάζει την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα, όπως την απέλαση διπλωματών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών, υπογράμμισε ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.
Η προειδοποιητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έγινε έπειτα από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από 18 χώρες, ως αντίποινα για την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.
Today’s extraordinary international response by our allies stands in history as the largest collective expulsion of Russian intelligence officers ever & will help defend our shared security. Russia cannot break international rules with impunity
— Boris Johnson (@BorisJohnson) 26 Μαρτίου 2018
Το Λονδίνο χαιρετίζει την απόφαση των χωρών της Δύσης για την απέλαση Ρώσων διπλωματών
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση άλλων χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες μετά την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι στέλνει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο.
«Χαιρετίζουμε τις σημερινές ενέργειες των συμμάχων μας, που επιδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο καθ? ένας εξ ημών στέκεται στο πλευρό του άλλου στέλνοντας το σθεναρότερο μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο» τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Τερέζας Μέι.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε με ικανοποίηση ότι η απόφαση χωρών της Δύσης περί απέλασης Ρώσων διπλωματών συνιστά τη μαζικότερη τέτοια ενέργεια σε βάρος Ρώσων κατασκόπων στην ιστορία.
«Η εξαιρετική απάντηση σε διεθνές επίπεδο που έδωσαν οι σύμμαχοί μας καταγράφεται στην ιστορία ως η μαζικότερη συλλογική απέλαση αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα βοηθήσουν στην προάσπιση της κοινή μας ασφάλειας» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο Τζόνσον στο Twitter. «Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμωρητί».
αση δύο Ρώσων διπλωματών, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή της ακροδεξιάς συμμάχου του Σαλβίνι, Τζόρτζια Μελόνι, της ηγέτιδας των Αδελφών της Ιταλίας.
“Απαράδεκτο που μια υπηρεσιακή κυβέρνηση απέλασε δύο εργαζόμενους στη ρωσική πρεσβεία” αντέδρασε η Μελόνι, κατηγορώντας την κυβέρνηση για “δουλοπρέπεια” απέναντι σε άλλα κράτη. “Ευτυχώς, πολύ σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας”, πρόσθεσε.
Πέρσι, η Λέγκα υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Πούτιν, αλλά έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη τις κατηγορίες ότι έλαβε χρήματα από τη Μόσχα για να τα χρησιμοποιήσει στις προεκλογικές εκστρατείες της.
-Η Ισπανία θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στη Βρετανία, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα ως υπεύθυνη, ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό ΥΠΕΞ.
«Από την αρχή, η κυβέρνηση της Ισπανίας θεώρησε την επίθεση που διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι με χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα ένα γεγονός εξαιρετικής σοβαρότητας που συνιστά σοβαρό κίνδυνο στη συλλογική μας ασφάλεια και στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Η ισπανική κυβέρνηση επανέλαβε την αλληλεγγύη της στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όσους εκείνους έχουν επηρεαστεί.
-Η Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι.
-Έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει και η Λετονία “σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία”. Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβις κατηγόρησε μέσω του Twitter τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.
H Λευκωσία δεν θα απελάσει διπλωμάτες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η κυπριακή κυβέρνηση συντάσσεται με τα Συμπεράσματα και τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά δεν προχωρεί σε απελάσεις διπλωματών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Με την δήλωση αυτή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, για απέλαση Ρώσων διπλωματών.
“Συγκαταλέγεται (η Κύπρος) στις 14 χώρες, που δεν θα πάρουν τέτοια μέτρα. Αυτή ήταν και η θέση της Κύπρου στην COREPER, ότι συντασσόμαστε, αλλά η χώρα μας δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα για χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας” είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Προδρόμου.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα απαντήσει στις απελάσεις ρώσων διπλωματών από τις χώρες της Δύσης
Η απόφαση μιας σειράς χωρών να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες δεν θα περάσει απαρατήρητη και η Μόσχα θα απαντήσει στις μη φιλικές αυτές ενέργειες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι σύμμαχοι της Βρετανίας χωρίς να διαθέτουν αντικειμενικά και αποδεικτικά στοιχεία, υιοθετούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής ενότητας εις βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων του πολιτισμένου διακρατικού διαλόγου, αλλά και των αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία καταλήγει με την ακόλουθη επισήμανση: “Είναι αυτονόητο, ότι εν λόγο μη φιλική πρωτοβουλία εκ μέρους αυτής της ομάδας των χωρών δεν θα περάσει απαρατήρητα και θα δώσουμε την δική μας απάντηση».