Εκφράζοντας την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».
Εκεί από όπου ανακοινώθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, από αυτόν τον τόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του.
«Σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (…) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».
Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι, είπε ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο. Λιμάνι απάγγιο και ασφαλές -συμπλήρωσε- ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού.
«Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του στο Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό το όμορφο φόντο δεν το βρίσκει κανείς εύκολα. Ξεκαθάρισε έτσι ότι δεν πήγε στο νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να φτιασιδώσει, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν.
«Δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της Ελλάδας»
Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού.
Κάποιες φορές οι πολιτικές ηγεσίες είναι που δεν ακολουθούν, πρόσθεσε.
Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματεύουμε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού.
Τσίπρας: Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο
Στο Καστελόριζο προσγειώθηκε το ελικόπτερο, με το οποίο μετέβη στο ακριτικό νησί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μαζί του ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του νησιού, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Σαμσάκο, και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.
Εκεί, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αχλαδιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του νησιού ενώ χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο, την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Απαντώντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο -μονάδα αφαλάτωσης, αν και είναι καλός ο χώρος για διαγγέλματα».
Στο Καστελόριζο για τα εγκαίνια των δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης. Ένα έργο που έρχεται, μετά από δεκαετίες, να δώσει λύση σε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων του νησιού. pic.twitter.com/3NvCEMEfhz
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 17, 2018
Τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 400 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που θα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού, εγκαινίασε σήμερα στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο νησί υπήρχε μια μονάδα η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως από την ανάδοχη εταιρεία ενώ τοποθετήθηκε και μια καινούργια, σύγχρονης τεχνολογίας.
«Το Καστελόριζο θα γίνει πλέον ένα νησί υδατικά αυτόνομο και δεν θα εξαρτάται από τη μεταφορά νερού με πλοίο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Μίλησε επίσης για ένα καθοριστικό βήμα που έγινε στο νησί για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και την επίτευξη για πρώτη φορά αυτάρκειας πόσιμου νερού αλλά και περιορισμού του κόστους του ανά κυβικό, περίπου στο 1/5 της τιμής που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο, ως τώρα, για την μεταφορά του νερού με το πλοίο υδροφόρα.
«Πλέον η αναπτυξιακή αυτή παρέμβαση δίνει τη δυνατότητα στο νησί του Καστελόριζου να οραματιστεί μία ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια» υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός.
Κατά μέσο όρο, μέσα στο έτος, μεταφέρονταν στο νησί 50.000 χιλ. κυβικά μέτρα νερού με την ιδιωτική υδροφόρα και η τιμή του κυβικού που πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν 10,30 ευρώ(πλέον ΦΠΑ), ενώ η δαπάνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ετησίως.
Πλέον η τιμή προμήθειας, μετά τη λειτουργία των δύο αφαλατώσεων, θα είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ενώ η εταιρεία αφαλάτωσης που ανέλαβε, σύμφωνα με τους όρους σύμβασης, θα πληρώσει όλα τα έξοδα των μηχανισμών εγκατάστασης αφαλάτωσης αλλά και τα συνοδά έργα . Με την λειτουργία των νέων μονάδων αφαλάτωσης το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος 80,58%.
Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η ανάδοχος εταιρεία μετά από πέντε χρόνια θα παραδώσει τις μονάδες αφαλάτωσης στο δήμο Καστελορίζου. «Σπάσαμε ένα κατεστημένο 30 ετών, το Καστελόριζο πλέον θα έχει δύο νέες και σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, νερό ποιοτικό και αρκετό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών αυτού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης.
Σαντορινιός: Στόχος όλα τα νησιά να είναι υδατικά αυτόνομα
«Στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα νησιά να είναι υδατικά αυτόνομα» δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης στο Καστελόριζο, που θα εγκαινιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης, των οποίων η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Είναι δύο μονάδες, οι οποίες θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες των του νησιού σε νερό. Το νησί καταναλώνει τον χρόνο περίπου 50.000-55.000 κυβικά, ενώ αυτές οι μονάδες έχουν τη δυνατότητα να παράξουν συνολικά στον χρόνο 80.000 κυβικά. Βάζουμε μονάδες αφαλάτωσης με την προοπτική και της ανάπτυξης του τουρισμού των νησιών, καθώς οι υποδομές είναι που πρέπει να στηρίζουν τον τουρισμό κι όχι να κάνουμε ανάπτυξη σε πήλινα πόδια» επισήμανε ο κ. Σαντορινιός.
Υπενθύμισε, δε, ότι πέρυσι εγκαινιάστηκαν επτά μονάδες αφαλάτωσης, προσθέτοντας ότι φέτος θα εγκαινιαστούν τουλάχιστον τέσσερις ακόμη. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε στα περισσότερα νησιά της χώρας μας να σταματήσουμε τη μεταφορά νερού με καραβάκι, που δημιουργεί μία εξάρτηση στο νησί σε αυτό το βασικό αγαθό. Το κόστος είναι πενταπλάσιο. Ο μέσος όρος τιμής -περίπου- η παραγωγή του νερού είναι 2 ευρώ το κυβικό με τις αφαλατώσεις, ενώ με το καραβάκι μας κόστιζε 10,30 ευρώ το κυβικό, χωρίς ΦΠΑ. Με τις τέσσερις νέες μονάδες θα έχουμε καλύψει πολύ μεγάλο ποσοστό των νησιών –κάποιες από αυτές τις μονάδες, όπως στην Πάτμο και τη Λέρο είναι μεγάλες μονάδες. Σχεδόν στο σύνολό της η νησιωτική χώρα και με τις τέσσερις μονάδες, που θα εγκαινιάσουμε φέτος, θα έχει καλυφθεί. Θα μείνουν κάποια μικρά νησιά, αλλά ήδη είμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης» διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά, ο υφυπουργός γνωστοποίησε: «Ήδη από χθες το απόγευμα βρίσκεται ο νόμος πλαίσιο για το μεταφορικό ισοδύναμο σε διαβούλευση, οπότε όλοι οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν και να πουν τις απόψεις τους γι’ αυτόν τον νόμο. Θέλουμε να εφαρμόσουμε το μεταφορικό ισοδύναμο αρχικά για τις μετακινήσεις των νησιωτών επιβατών, αλλά και για τα εμπορεύματα που έρχονται και που φεύγουν από τα νησιά μας, γιατί τα νησιά μας έχουν και παραγωγή -πρωτογενή και δευτερογενή- επομένως αυτό το μεταφορικό ισοδύναμο θα ξεκινήσει πιλοτικά από 1η Ιουλίου του 2018 και θα συνεχιστεί σε όλη τη νησιωτική χώρα από 1η Ιανουαρίου του 2019». «Πιστεύω», εκτίμησε, «ότι είναι μία σημαντική παρέμβαση, η οποία προφανώς και θα έχει και προβλήματα -θα τα δούμε στην εφαρμογή της- όμως είμαστε εδώ να την ξεκινήσουμε μετά από πολλές δεκαετίες που τη ζητούσαν όλοι οι νησιώτες».
«Το να βάλεις έναν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά είναι σημαντικό, αλλά αν κάνεις μόνο αυτό και αφήσεις τα νησιά στη μοίρα τους, τότε δεν έχεις κάνει τίποτα. Θέλουμε να κάνουμε στοχευμένες νησιωτικές πολιτικές και μία από αυτές είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, μία δεύτερη είναι η υδατική αυτονομία των νησιών, όπως και η βελτίωση της υγείας, η βελτίωση της προβασιμότητας, σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε» είπε, διευκρινίζοντας: «Το να έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ τα νησιά είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν φεύγει από το μυαλό μας -τουλάχιστον για εμένα προσωπικά δεν φεύγει από το μυαλό μου- αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να κάνουμε πράγματα, να κάνουμε τους κατοίκους των νησιών να αισθάνονται ισότιμοι με τους Ευρωπαίους πολίτες».