Ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα, πρότεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που μεταδόθηκε απευθείας ταυτόχρονα από τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, ενόψει των πρόωρων εκλογών, απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 12:35
«Εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης και μεταδόθηκε απευθείας ταυτόχρονα από τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, ενόψει των πρόωρων εκλογών, απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες.
Μίλησε εξάλλου για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Όπως είπε πρέπει πρώτα η Ελλάδα να εκδώσει τους 8 Τούρκους -που κατηγορούνται ως γκιουλενιστές από την Άγκυρα- και μετά να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε», είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε επίσης στην εκδοχή ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα. «Αυτοί οι τρεις που ύψωσαν τη σημαία, δεν ήξεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση; Οι ειδικές μας δυνάμεις πήγαν στη βραχονησίδα και κατέβασαν τη σημαία».
«Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (…). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (…). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη», είπε ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε «λάθη» που έδιωξαν την ελληνική μειονότητα από την Κωνσταντινούπολη: «Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου): “Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα”. Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».
Ερωτηθείς για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Βάρνα, όπου ετέθη το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, επανέλαβε την τοποθέτηση της Τουρκίας στη Βάρνα, όταν έθεσε το θέμα των 8 που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα: «Εμείς δεν καταφέρνουμε να το εξηγήσουμε στην Ελλάδα. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Η Ελλάδα έγινε πρώτος σταθμός για τα μέλη της FET? (σ.σ. την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) που διαφεύγουν στην Ευρώπη. Αυτοί που διαφεύγουν πρώτα περνάνε από την Ελλάδα και μετά πηγαίνουν σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης. Πρώτα να λύσετε αυτό. Ξέρετε ότι αντιμετωπίζουμε θέμα. Στην πραγματικότητα εσείς μας βάζετε σε δύσκολη θέση. Εμείς θέλουμε να τα διευκολύνουμε τα πράγματα, εσείς δεν είστε σε αυτό το σημείο».
Παυλόπουλος: Αδιανόητες και λυπηρές οι δηλώσεις Ερντογάν περί ανταλλαγής
διαίτερη αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δηλώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα».
Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, με τους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια, στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «αδιανόητα» τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής.
«Είναι αδιανόητα, απαράδεκτα και λυπηρά δεν μπορεί να γίνεται σύγχυση ανάμεσα σε στραιτωτικούς που κρατούνται αυθαιρέτως και Τούρκους πολίτες που έχουν πάρει άσυλο σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.
Καμμένος: Οι δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν όσα έλεγα περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών
Με ανάρτηση στο Twitter σχολίασε ο Πάνος Καμμένος τη συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οποία έθεσε θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Άμυνας στην ανάρτησή του υποστηρίζει ότι δικαιώνεται για το χαρακτηρισμό «ομηρία» που χρησιμοποίησε για τους δύο στρατιωτικούς, φράση για την οποία, όπως γράφει, «δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό».
«Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των Λαών μας, η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση» καταλήγει ο υπουργός Άμυνας στην ανάρτησή του.