“Προκαλεί έκπληξη, στα όρια του σκανδάλου, το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σχεδιάζει μείωση των επενδύσεων, κάτι που δεν ταιριάζει στη ρητορική του μεγάλου συνασπισμού και μάλιστα αποτελεί λάθος πολιτική επιλογή” γράφει η Suddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Σχεδόν σκανδαλώδες», τονίζοντας ότι “ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός τηρείται σαν φετίχ, αλλά βλάπτει τη Γερμανία”.
“Μετά από τέσσερα έτη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και ο νέος Σοσιαλδημοκράτης Υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστω και εάν ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Συνεπώς το ‘μαύρο μηδενικό’ συνεχίζει να υφίσταται ανεξαρτήτως κόμματος, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στη Γερμανία να δημιουργήσει χρέος, καθώς και τα φορολογικά έσοδα είναι ιδιαίτερα υψηλά’ γράφει η γερμανική εφημερίδα.
“Υπάρχουν πολλοί πολίτες φυσικά, που χαίρονται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αύξηση δαπανών και μάλιστα μειώνει την ποσόστωση χρέους. Αλλά όταν σε μια χώρα όπως η Γερμανία, με μόνιμο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, οι μαθητές υπολείπονται στην εκπαίδευση σε διεθνή σύγκριση, οι ηλικιωμένοι κλείνονται σε οίκους ευγηρίας, η λίστα αναμονής για ειδικούς ιατρούς είναι μεγάλη, αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί δεν ολοκληρώνονται, άνθρωποι σε ανάγκη εξαρτώνται από συσσίτια και ο κανόνας είναι έλλειψη τηλεφωνικού σήματος σε μεγάλη έκταση περιοχών, τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κυβερνά με γνώμονα τον πολίτη. Εκτός αυτού, κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν μειώνεται το γιγαντιαίο πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου. Από μόνο του το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται οικονομικοί πόροι, δεν αλλάζει την κατάσταση των πραγμάτων. Αληθεύει ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, που θα μπορούσε να σχεδιάσει έργα και να δαπανήσει χρήματα. Κατά τη γνώμη της εφημερίδας, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είναι καλύτερα να μην διατίθενται σχετικά κονδύλια. Το σωστό θα ήταν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση το συντομότερο δυνατό και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό” σημειώνει η SZ.