Σε 21 συλλήψεις προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για την υπόθεση που αφορά το μεγάλο κύκλωμα παράνομης διακίνησης πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, στο οποίο εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και άλλα άτομα. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος είναι τέσσερα, ένα εκ των οποίων κατοικεί μόνιμα σε ευρωπαϊκή χώρα. Οι δράστες διακινούσαν τα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, ενώ τα κέρδη τους ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.
Το κύκλωμα, υπεξαιρούσε φάρμακα από δύο νοσοκομεία και τα διακινούσε στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία, σε πολύ υψηλότερες τιμές. Η Οικονομική Αστυνομία, που πραγματοποιεί μεγάλη επιχείρηση από το πρωί της Πέμπτης 3-5-2018, έχει κατασχέσει σημαντικές ποσότητες φαρμάκων και διάφορα χρηματικά ποσά.
Πιο αναλυτικά, τα τρία αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν συγκροτήσει τη συγκεκριμένη διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία ήταν δομημένη ιεραρχικά και με διαρκή δράση. Στόχος της οργάνωσης ήταν η κατ’ επάγγελμα διάπραξη απατών και υπεξαιρέσεων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.
Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία φαρμακείου, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Για να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητα τους προχώρησαν στην στρατολόγηση στην οργάνωση, ιατρών και λοιπού προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή – διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.
Παράλληλα, προέβησαν στη σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι ένα από τα αρχηγικά μέλη, αναλάμβανε την μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, τοποθετώντας αυτά σε ταξιδιωτικές αποσκευές, ενώ παράλληλα είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.
Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις (4) πυρήνες, ο καθένας με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ενεργό δράση, ως ακολούθως:
Πρώτος πυρήνας:
Είχε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης, καθώς αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό, συμφώνα με τις παραγγελίες και τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης.
Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο 70χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα που εξήγαγαν στο εξωτερικό, εκδίδοντας προς τούτο σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.
Δεύτερος πυρήνας:
Εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το προαναφερόμενο φαρμακείο.
Παράλληλα, μέρος των μεταφορών των φαρμάκων στο εξωτερικό, αναθέτονταν σε δύο μέλη του, οι οποίοι αναλάμβαναν την συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό αεροπορικώς.
Τρίτος πυρήνας:
Είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του, ως νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας, απ‘ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.
Τέταρτος πυρήνας:
Μέλη του τέταρτου πυρήνα προμήθευαν τον πρώτο πυρήνα με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς, ως ιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις.
Στη συνέχεια, έτερα μέλη του πυρήνα, εξαπατούσαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία), προκαλώντας ζημιά ισόποση με την αξία των φάρμακων, που αναγράφονταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016:
-
εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ,
-
σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.
Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε, ότι η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των ανωτέρω σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ.
Στο πλαίσιο της έρευνας θα αποτιμηθεί ο ακριβής όγκος των παράνομων διακινούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνακόλουθη ζημία του δημοσίου και το κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης .
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
-
μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ,
-
το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ,
-
9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
-
ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα,
-
συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM,
-
κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και
-
πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.
Οι χώροι που κατασχέθηκαν τα ανωτέρω σκευάσματα – φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.
Τέλος, στο πλαίσιο της διερεύνησης, προέκυψε ότι σε βάρος του 64χρονου αρχηγικού μέλους της οργάνωσης εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης έντεκα (11) ετών.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης και οι επιμέρους διασυνδέσεις τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ιωάννης Μαλέμης, Μέλος Δ.Σ. Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.):
Ο ΕΟΦ εργάζεται πάντοτε με προσήλωση στο σκοπό του που είναι πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα στον τομέα της παραγωγής, εισαγωγής και της κυκλοφορίας στην αγορά των προϊόντων αρμοδιότητας του. Υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάπτυξη συνεργασιών προκειμένου της επίτευξης αυτών των στόχων και ιδιαίτερα στο χώρο του φαρμάκου που είναι κοινωνικό αγαθό.
Ειδικότερα ως ΕΟΦ έχουμε εγκαίρως κατανοήσει ότι η αντιμετώπιση της σύγχρονης παραβατικής συμπεριφοράς απαιτεί τη συνέργεια και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέσα και έξω από την Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Οικονομική Αστυνομία και σε αυτή την υπόθεση, όπως και σε άλλες στο παρελθόν, σηματοδοτεί την αξία και την αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων που θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και προσήλωση στο μέλλον.
Βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος των 21 ατόμων που εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης ακριβών φαρμάκων
Βαρύτατες κατηγορίες απήγγειλε η εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος των 21 ατόμων που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα -που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία- παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων και άλλων σκευασμάτων που διατίθενται μόνο στα νοσοκομεία.
Η ογκώδης δικογραφία, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για τη δράση του κυκλώματος, περιλαμβάνει πληθώρα στοιχείων για εμπλοκή γιατρών και νοσηλευτών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και για ιδιώτες και φαρμακοποιούς.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, η σπείρα μεταπουλούσε ακριβά φάρμακα, που υπεξαιρούσε από νοσοκομεία, σε συνεργαζόμενα φαρμακεία ή τα προωθούσε σε χώρες εκτός Ελλάδος.
Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα:
-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.
-Απάτη από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ.
-Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ΄εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ.
-Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ΄εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ΄επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
-Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ΄εξακολούθηση.