“Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών εκλογών” δήλωσε από την έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
“Θέλω να επισημάνω το παράδοξο ο αρμόδιος υπουργός να μη θέλει να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο, και να συζητά οι εθνικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτοφανές, δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης” είπε χαρακτηριστικά.
“Η δική μας δέσμευση είναι ξεκάθαρη. Ο εκλογικός νόμος της αυτοδιοίκησης θα ξαναλλάξει και οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το ίδιο εκλογικό σύστημα, αυτό το οποίο ισχύει σήμερα” πρόσθεσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι σε μια συγκυρία δύσκολη για την αυτοδιοίκηση, διαμορφώνεται ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τόνισε ότι το μέτωπο αυτό “έχει διακομματικά χαρακτηριστικά αλλά έχει αμιγώς αυτοδιοικητική διάσταση”. “Πράγματι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν λύνουν κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αντίθετα προσθέτουν έναν πολύ μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές” είπε χαρακτηριστικά.
Για τις επαφές που έχει στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: “Συζητάμε για την επόμενη μέρα. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να εκτραπεί ο δημόσιος διάλογος σε μια στείρα τοξική αντιπαράθεση για το χθες. Συζητάμε για την επόμενη μέρα, για την επόμενη μέρα μιας σημαντικότατης περιφέρειας που έχει να επιδείξει εξαιρετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα και για το πώς η βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά η Θεσσαλονίκη, μπορεί να συνεχίσει να είναι πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να αξιοποιήσει τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα”.
Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ο ίδιος δεν περιμένει να έρθει στη Θεσσαλονίκη μία ή δύο εβδομάδες πριν από τη ΔΕΘ, που φέτος έχει και πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, αλλά διαμορφώνει προτάσεις διαρκώς για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα.
Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρθηκε στις επιδόσεις της περιφέρειας σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και στο συνολικό της έργο.
Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για τη χώρα
Οι εκλογές σήμερα θα είναι λύτρωση για τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί κι άλλες πολιτικές δυνάμεις υιοθετούν το αίτημα των πρόωρων εκλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για τον φορολογικό συντελεστή 9% μέχρι τα 10.000 ευρώ, ενώ ανέφερε και πάλι ότι θα γκρεμίσει το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, και θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση δομών του δημοσίου, δίχως απολύσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.
«Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή, είναι ήδη παρελθόν, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διχάζει και να πολώνει. Έχει κάνει κυβερνητική γλώσσα τη χειρότερη μορφή αυριανισμού…» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί σε ένα τέταρτο μνημόνιο, με μέτρα για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.
«Δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος, η χώρα θα βρεθεί σε καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ίσχυσαν στις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Η καθαρή έξοδος είναι το νέο μεγάλο βρώμικο ψέμα…» εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατέστρεψε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και αν δεν είχε ψηφίσει τότε η αντιπολίτευση το τρίτο πρόγραμμα τώρα η χώρα θα ήταν Βενεζουέλα».
Σημείωσε, επίσης, ότι αν το αίτημά του είχε εισακουστεί νωρίτερα, τώρα η χώρα πράγματι θα πετύχαινε καθαρή έξοδο. Ωστόσο, οι περικοπές για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν, αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Φθάσαμε στο σημείο αυτό, γιατί η χώρα υπέστη μία τεράστια οικονομική ζημιά, 100-150 δισ. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε πρώτα πλούτο και μετά θα εξετάσουμε πως θα τον μοιράσουμε στην κοινωνία.