Μια πρώτη αποτίμηση για την κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου που ολοκληρώνεται σήμερα, έκανε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κοσμάς Καλογιάννης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, διαφαίνεται μείωση του τζίρου κατά 15% με 20%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως είπε ο Καλογιάννης.
Το δυνατό μπουρίνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, οπότε τα καταστήματα ήταν ανοικτά προκάλεσε ζημιά. Πάντως, η ημέρα είχε έτσι κι αλλιώς ξεκινήσει “αρκετά μουδιασμένα”, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ: «Η Κυριακή ξεκίνησε με ένα γενικό μούδιασμα, κατόπιν ενισχύθηκε η κίνηση, είχε δουλειά, αλλά μας έκανε μεγάλη ζημιά η βροχή. Η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε το μεσημέρι έδιωξε όλο τον κόσμο από την αγορά, ο κόσμος βέβαια ενίσχυσε τα καφέ και τα εστιατόρια» σημείωσε.
Ο κ.Καλογιάννης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ολόκληρης της καλοκαιρινής περιόδου – αφορά στις τουριστικές περιοχές της χώρας – διευκρινίζοντας ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θεωρείται τουριστική περιοχή. Είπε πως το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προαιρετικό και περιέγραψε το “νοητό τετράγωνο” της αγοράς της πόλης, που περικλείει τους εμπορικούς δρόμους. «Το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι τουριστικό. Η περιοχή που περικλείεται από τους κεντρικούς δρόμους Αγγελάκη, Αγίου Δημητρίου, την οδό Δωδεκανήσου, την Τσιμισκή, την οδό Μητροπόλεως έως και την παραλία της πόλης» εξήγησε.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δίνει έμφαση όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλογιάννης «στις δέκα Κυριακές στις οποίες είχαμε συμφωνήσει, στις επτά οι οποίες θεσμοθετήθηκαν αρχικά και στις τρεις μέσα στις οποίες εντάσσονται οι δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η τελευταία Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά». Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ επισήμανε ότι «τη δουλειά που κάνουμε μία Κυριακή τη χάνουμε από τις υπόλοιπες μέρες. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε υψηλή επισκεψιμότητα το καλοκαίρι αλλά όσοι έρχονται φεύγουν γρήγορα στις ακτές, αυτό είναι το πρόβλημα, ενώ πάρα πολλοί επιλέγουν τους περιφερειακούς δρόμους και δεν μπαίνουν καθόλου στην πόλη» σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.