Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στη Βουλγαρία. Ακολούθως ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 17 Μαϊου 2018, 16:55
«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
«Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Με τον Ζόραν Ζάεφ είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση μετά το δείπνο χθες το βράδυ έως σχεδόν τις πρώτες πρωινές ώρες, είχαμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, άλλωστε η πρόοδος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Σούνιο, ήταν ουσιαστική, ωστόσο είναι αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε, έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Εξετάζουμε βήμα-βήμα τις λεπτομέρειες αλλά δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
«Ο πήχυς είναι ψηλά και αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια εύθραστη συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί σε λίγους μήνες αλλά μια συμφωνία που να αντέξει στον χρόνο. Πάντα τα τελευταία βήματα της διαπραγμάτευσης είναι και τα πιο δύσκολα. Ακουσα με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπερασπιζόμενος την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε, αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη, γνωρίζουμε ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες και διαφωνίες. Η διαμόρφωση ενός κλίματος τουλάχιστον συνεννόησης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για την πορεία της χώρας. Είμαι διαθέσιμος προς ενημέρωση για όσους ζητήσουν να έχουν ενημέρωση» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το ποια είναι τα σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα. Αυτά που μένουν αν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία». Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος ανέφερε πως «έχουμε συμφωνήσει σε λύση και μένει η έγκριση στο εσωτερικό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:«Δεν άκουσα τον Ζόραν τι ακριβώς δήλωσε αυτό που υπάρχει είναι εναλλακτικές σκέψεις στο τραπέζι για τα κρίσιμα θέματα. Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές».
Σε ερώτηση για το εάν έχει κλειδώσει το «Ανω Μακεδονία» είπε ότι υπάρχει μια σειρά από προτάσεις, κάποιες εναλλακτικές αλλά τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» ούτε στο θέμα του ονόματος.
Ελπίζει σε λύση πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο ο Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία της χώρας του που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.
«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.
Χθες ο κ. Τσίπρας, παρέστη ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά την οποία επικροτήθηκαν οι μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα-Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επεσήμαναν ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν, όπως αναφέρει με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».
Η πΓΔΜ είναι προσηλωμένη στον στόχο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ανέφερε ο κ Ζάεφ σε δηλώσεις του. «Η πΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μία παραμονή της πΓΔΜ εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα σήμαινε αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.
Οι δύο ηγέτες παίρνουν στα χέρια τους την διαπραγμάτευση, ωστόσο κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις για την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές θα χρειαστεί χρόνος και αρκετές επιπλέον διπλωματικές επαφές. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερείς επαφές και με άλλους ηγέτες, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Ανάλογες επαφές αναμένεται να έχει και ο κ. Ζάεφ.