Η επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας αποτελεί μια «φάρσα», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να προαναγγέλλει τη λήψη «γρήγορων οικονομικών και διπλωματικών μέτρων», που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Οι εκλογές στη Βενεζουέλα είναι μια φάρσα, ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το παράνομο αποτέλεσμα είναι ένα πλήγμα στην υπερήφανη δημοκρατική παράδοση της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Πενς, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραμείνουν άπραγες «ενώ η Βενεζουέλα καταρρέει και η δυστυχία συνεχίζει να πλήττει τους γενναίους ανθρώπους».
«Το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να επιστρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα και να επιτρέψει στους πολίτες του να ακουστούν».
Ο Πομπέο, σε ανακοίνωσή του, «καταδίκασε» τις «νόθες» προεδρικές εκλογές της Κυριακής, τις οποίες χαρακτήρισε «επίθεση κατά της συνταγματικής τάξης» και «προσβολή της δημοκρατικής παράδοσης της Βενεζουέλας».
«Όσο το καθεστώς Maduro δεν θέτει τη Βενεζουέλα πίσω στο δρόμο προς τη δημοκρατία μέσω ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών εκλογών, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.
Συγχαρητήρια Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Νικολάς Μαδούρο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Βενεζουέλα και του ευχήθηκε “επιτυχία” απέναντι στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε να υπάρξει “εθνικός διάλογος” καθώς η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτών των εκλογών.
Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο Ρώσος πρόεδρος εύχεται “καλή υγεία και επιτυχία” στον Μαδούρο, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. Ζήτησε επίσης “την έναρξη εθνικού διαλόγου προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας στο σύνολό του”.
Ο Πούτιν δηλώνει εξάλλου “πεπεισμένος ότι οι ενέργειες του Νικολάς Μαδούρο (…) θα είναι τέτοιες ώστε να συνεχιστεί η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής διαμήνυσαν νωρίτερα ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα. “Δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο όταν η νομιμότητα μιας εκλογικής διαδικασίας δεν εξαρτάται μόνο από τη στάση των διεθνών παρατηρητών αλλά και από τις απόψεις που διατυπώνουν εκ των προτέρων ορισμένες χώρες” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.