Η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, που συνεδριάζει για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο, τόνισε ότι εκφράζει την πρόοδο απέναντι στη συντήρηση, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική του κινείται στη γραμμή της αυτόνομης πορείας και της Εθνικής Συνεννόησης, ενώ είναι ξένη με την πολιτική των μετώπων, όποιο χρώμα και αν έχουν αυτά.
«Θα νικήσουμε και τους δύο εκφραστές της, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ναι, έχουν κάθε λόγο να μας φοβούνται. Οι προοδευτικοί πολίτες κάνουν το μεγάλο βήμα. Στηρίζουν την προοπτική μιας ισχυρής αυτόνομης Κεντροαριστεράς. Το Κίνημα αλλαγής είναι εδώ. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική στη χώρα και πραγματική ελπίδα στους πολίτες. Να εγγυηθούμε εμείς τη δυνατότητα να κυβερνηθεί προοδευτικά ο τόπος», ανέφερε και κατέστησε σαφές ότι τα στελέχη σε όλη την Ελλάδα αισθάνονται πρώτα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και μετά ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, ΔΗΜΑΡ,ΕΔΕΜ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. «Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο καθένας δεν είναι περήφανος για την πορεία του και τη διαδρομή του. Αυτό το μήνυμα μας εμπνέει και μας καθοδηγεί και στην κορυφή. Οτιδήποτε άλλο θολώνει το μήνυμά μας. Θα ανταποκριθούμε, θα φανούμε αντάξιοι της απόφασης και της θέλησης της κοινωνικής μας βάσης να προχωρήσουμε, όλοι μαζί», είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Η Φώφη Γεννηματά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ζήτησε εκλογές, έκανε αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, λέγοντας συγκεριμένα ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις που συγκροτούν μαζί με εκείνες του Γ΄μνημονίου πολύ βαριά «κληρονομιά» για τη χώρα. «Ουσιαστικά το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ, χωρίς λεφτά. Ενώ δεν έχουμε καμία ουσιαστική δέσμευση των εταίρων για την αναγκαία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους», σημείωσε η κ. Γεννηματά. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θέλει μια προσεκτική και σταδιακή αποδέσμευση από τα Μνημόνια, έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξανά-χρειαστούμε. «Έτσι που τα’ κάναν, οριστική έξοδος, καθαρή δεν υπάρχει», είπε, και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα πως καλλιεργεί την ψευδαίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα και της καθαρής εξόδου και δεσμεύει διαρκώς την πορεία του τόπου με υπογραφές και αποφάσεις που βαθαίνουν την κρίση και απομακρύνουν στο άδηλο μέλλον την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της χώρας.
Από την άλλη επέκρινε έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση πως αρκείται στο να καταγγέλλει δημόσια την κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά εφαρμόζει τη λογική του «ώριμου φρούτου», για την κατάκτηση της εξουσίας. «Ο κ. Μητσοτάκης που ζητά εδώ και δυο χρόνια κάθε μέρα εκλογές, τώρα που κρίνεται το μέλλον του τόπου λέει «ραντεβού το φθινόπωρο». Με λίγα λόγια λέει στον πρωθυπουργό ολοκλήρωσε το καταστροφικό σου έργο, για να κυβερνήσω μετά εγώ», παρατήρησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και προχώρησε ένα ακόμη βήμα στην κριτική της, υποστηρίζοντας ότι ο κ.Μητσοτάκης από μεταρρυθμιστής, όπως προσπάθησε να εμφανιστεί στην αρχή, έγινε ο κλασσικός εκφραστής της νέας δεξιάς στην Ελλάδα. «Οι πραγματικές του προθέσεις φάνηκαν κατά τη Συνέλευση του ΣΕΒ, με την ευθεία επίθεσή του απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις Συλλογικές Συμβάσεις», είπε κι έκανε ειδική μνεία στην αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ιστορική μνήμη των 17αρηδων.
«Η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη. Όχι όμως για τη συντήρηση του διχασμού, της διαίρεσης των πολιτών και της λογικής της ρεβάνς. Αυτά είναι που κουράζουν τη νέα γενιά και δεν την ενδιαφέρουν. Αλλά για να μην επαναληφθούν τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος, που ταλάνισαν την ελληνική κοινωνία», τόνισε η κ. Γεννηματά. «Ζήτησα εκλογές ΤΩΡΑ ακριβώς για να τεθεί ένα τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, για να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός ποιος θα διαπραγματευθεί , με ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ποιος θα εγγυηθεί πειστικά την επόμενη μέρα. Γιατί δεν μπορείς από την μια να προειδοποιείς για κινδύνους και επερχόμενα αδιέξοδα, και από την άλλη να μεταβάλλεσαι σε παρατηρητή των εξελίξεων», υπογράμμισε.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για εκλογές, καλώντας τα στελέχη να συμβάλλουν ενεργά για να συγκροτηθούν τα Ψηφοδέλτια με κριτήρια το τρίπτυχο Ενότητα-Διεύρυνση- Ανανέωση και προτείνοντας ως υπεύθυνο της Επιτροπής Ψηφοδελτίων τον Γραμματέα της ΚΠΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη και τη συμμετοχή των Γραμματέων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και πολιτικών στελεχών μας .
Σε ανάλογη αναφορά προέβη η Φώφη Γεννηματά για συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. «Προχωράμε για το σκοπό αυτό, στη συγκρότηση Επιτροπής με υπεύθυνο το μέλος του Πολιτικού μας Συμβουλίου και δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν οι υπεύθυνοι του Τομέα Αυτοδιοίκησης, οι αντίστοιχοι υπεύθυνοι των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων, και πολιτικά στελέχη με γνώση του χώρου. Το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει και πάλι τα καταξιωμένα στελέχη που έχουν εκλεγεί στις Περιφέρειες και στους Δήμους», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ η επικεφαλής του Κίνηματος Αλλαγής, επιβεβαίωσε την ομόφωνη απόφαση για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FYROM. Είπε πως ακολουθεί τις κατευθύνσεις της Εθνικής Γραμμής από το 1995 με την «Ενδιάμεση Συμφωνία» του Αντρέα Παπανδρέου, με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι λανθασμένοι χειρισμοί της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε: «Θέλουμε λύση συνολική και αποτελεσματική που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με αλλαγή του Συντάγματος. Ναι σε λύση αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση.
Με βάση αυτά θα κρίνουμε και την τελική πρόταση της κυβέρνησης».
‘Ασκησε έντονη κριτική λέγοντας «αν με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις υπάρχει συμφωνία ή υπάρχει εμπλοκή; Υπάρχει διαπραγμάτευση ή η υπόθεση είναι στα χέρια του Ζάεφ; Για πόσο θα συνεχίζεται ακόμα κ.Τσίπρα η μυστική διπλωματία; Μετά τη διγλωσσία με τον Καμμένο έχουμε και νέα διγλωσσία με τον υπουργό των Εξωτερικών;»
Κλιμακώνοντας τις επικρίσεις της η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, η διγλωσσία στο εσωτερικό της καθώς και η στάση της ΝΔ που υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της, υπέκυψε σε εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της και ενίσχυσε ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων, δεν βοηθούν στη διαμόρφωση των αναγκαίων για ευαίσθητα εθνικά θέματα ευρύτερων συναινέσεων.
«Να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής»
Υποστηρίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους η Φώφη Γεννηματά, σχολίασε τα φαινόμενα κακοποίησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας πως πρέπει «να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής που γίνεται κύκλος συνενοχής για την ενδοοικογενειακή βία με θύματα και ανήλικα παιδιά. Τα παρωχημένα κοινωνικά στερεότυπα, η έλλειψη αντανακλαστικών, αλληλεγγύης και ενεργοποίησης της κοινωνίας δίνουν χώρο για την ανάπτυξη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων. Είναι, όμως, ώρα για τολμηρές αποφάσεις και από την πλευρά της Πολιτείας». Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου, ειδικού για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, καθώς και τη λειτουργία κέντρων στήριξης και συμβουλευτικής για τις οικογένειες και τα παιδιά σε όλους τους δήμους της χώρας.«Ούτε μία καταγγελία να μην μένει χωρίς διερεύνηση, ούτε ένα παιδί που ζει τον εφιάλτη της κακοποίησης αβοήθητο!», σημείωσε.