“Δεν χρειάζεται πανικός” τόνισε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 25-6-2018, με επίκεντρο την περιοχή της Βόλβης και έγινε αισθητός και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
“Αν και ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσσαλονίκη, να θυμίσω ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί συμβαίνουν κάθε τρεις με τέσσερις μέρες στον ελλαδικό χώρο. Γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζεται πανικός” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός δεν έγινε στο ρήγμα του σεισμού του 1978, στο νότιο τμήμα της λεκάνης της Μυγδονίας, αλλά στο βόρειο ρήγμα. “Έχουμε μία μικρή σεισμική ακολουθία, με μέγιστο τον σεισμό 4,2. Η δόνηση εντοπίζεται στο βόρειο ρήγμα της λεκάνης της Μυγδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης. Δεν έχει γίνει στο ρήγμα του σεισμού του 1978, που ήταν στο νότιο τμήμα της λεκάνης” εξήγησε.
Την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής “θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία, τι κομμάτι ρήγματος έχει διεγείρει”.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, από τη σεισμική δόνηση, που ήταν “έντονη” αλλά “χωρίς ιδιαίτερη διάρκεια”, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμό πολίτη ή τυχόν υλικές ζημίες.
Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του βρίσκονται στο δημαρχείο για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε ζήτημα. “Εχουμε ήδη έρθει σε επικοινωία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων”, σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά και πρόσθεσε ότι “όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση”.