Με τον καθηγητή δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC), ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι και θα εκπονήσει έκθεση με πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για την προστασία και την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας. Εξερχόμενος του Μ. Μαξίμου, ο κ. Γκόλνταμερ δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει αυτό το δύσκολο έργο.
Κατά τη συνάντηση, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή θα έχει όλη την απαραίτητη στήριξη στο έργο της.
Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ για την αποδοχή της πρόσκλησης, ώστε να οργανώσει την Επιτροπή που θα επιχειρήσει, όπως είπε, να διευκρινίσει και να υπογραμμίσει τις αιτίες για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στο Μάτι. Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρωτίστως το κρίσιμο είναι ο τρόπος, με τον οποίον οι προσπάθειες του Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών θα έχουν ως αποτέλεσμα «συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να λάβουμε μέτρα και πολιτικές για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον καθηγητή ότι θα του παρασχεθεί κάθε βοήθεια και πως η Επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη, τονίζοντας ότι απαιτείται ανεξάρτητη οπτική, ιδέες και προτάσεις για την προστασία από τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Επισήμανε δε την πιθανότητα να υπάρξουν ξανά στο μέλλον κίνδυνοι εξαιτίας των εξελίξεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας συνεπώς την αναγκαιότητα «να προετοιμαστούμε και να προστατευτούμε με τον σωστό τρόπο».
Ο κ. Γκόλνταμερ ευχαρίστησε εκ νέου για την πρόσκληση του πρωθυπουργού και εξήγησε ότι επιπλέον κίνητρο, για την αποδοχή της εκ μέρους του, είναι και το γεγονός της νέας περιόδου πυρκαγιών που απειλούν τον κόσμο συνολικά. Παρέπεμψε σε πρόσφατο άρθρο των New York Times, όπου Αμερικανοί συνάδελφοί του μιλούν για μια χωρίς προηγούμενο εποχή πυρκαγιών που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και που συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ ό,τι γνωρίζαμε πριν. Ως προς αυτό, επισήμανε τα παραδείγματα των πυρκαγιών στην Πορτογαλία, την Καλιφόρνια, τη Σουηδία και της μικρότερης έκτασης πυρκαγιές στη Γερμανία. Σημείωσε ότι βλέπουμε να αλλάζουν δραματικά τα τοπία και καθίστανται περισσότερο ευάλωτα όχι μόνο αυτά αλλά και οι άνθρωποι που διαμένουν στις περιοχές αυτές.
Ο κ. Γκόλνταμερ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, εισερχόμαστε σε μια εποχή που προσδιορίζεται από αριθμό παραμέτρων, όπου αυτές οι πυρκαγιές γίνονται μεγαλύτερη απειλή για όλους μας», για να τονίσει ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ένα όραμα, πολιτικές και στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα». Μιλώντας για τις πυρκαγιές στο Μάτι εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους οικείους των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε θάνατος αξίζει της προσοχής μας. Δήλωσε, τέλος, ότι ανυπομονεί για μια εποικοδομητική συνεργασία στο πλαίσιο της ανεξάρτητης επιτροπής που θα βασιστεί σε ειδικούς, επαγγελματίες, καθηγητές, με στόχο να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον.
Γκόλνταμερ: Νέα περίοδος πυρκαγιών που απειλούν τον κόσμο συνολικά
Με τον καθηγητή δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC), ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι και θα επονήσει έκθεση με πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για την προστασία και την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξερχόμενος του Μ. Μαξίμου, ο κ. Γκόλνταμερ δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει αυτό το δύσκολο έργο.
Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον δρα Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ για την αποδοχή της πρόσκλησης του να οργανώσει αυτή την Επιτροπή που θα επιχειρήσει, όπως είπε, να διευκρινίσει και να υπογραμμίσει τις αιτίες για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στο Μάτι. Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε την πεποίθησή του ότι πρωτίστως το κρίσιμο είναι πως με τις προσπάθειες του Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών που αναλαμβάνει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής, «θα έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να λάβουμε μέτρα και πολιτικές για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον».
Τον διαβεβαίωσε ότι θα του παρασχεθεί κάθε βοήθεια και πως η Επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη, τονίζοντας ότι απαιτείται ανεξάρτητη οπτική, ιδέες και προτάσεις για την προστασία από τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Επισήμανε δε την πιθανότητα να υπάρξουν ξανά στο μέλλον κίνδυνοι εξαιτίας των εξελίξεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας συνεπώς την αναγκαιότητα «να προετοιμαστούμε και να προστατευτούμε με τον σωστό τρόπο».
Ο κ. Γκόλνταμερ ευχαρίστησε εκ νέου για την πρόσκληση του πρωθυπουργού και εξήγησε ότι επιπλέον κίνητρο για την αποδοχή της εκ μέρους του είναι και το γεγονός της νέας περιόδου πυρκαγιών που απειλούν τον κόσμο συνολικά. Παρέπεμψε σε πρόσφατο άρθρο των New York Times όπου Αμερικανοί συνάδελφοί του μιλούν για μια χωρίς προηγούμενο εποχή πυρκαγιών που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και που συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ ό,τι γνωρίζαμε πριν. Ως προς αυτό επισήμανε τα παραδείγματα των πυρκαγιών στην Πορτογαλία, την Καλιφόρνια, τη Σουηδία και της μικρότερης έκτασης πυρκαγιές στη Γερμανία. Σημείωσε ότι βλέπουμε ότι αλλάζουν δραματικά τα τοπία και καθίστανται περισσότερο ευάλωτα όχι μόνο αυτά αλλά και οι άνθρωποι που διαμένουν στις περιοχές αυτές.
Ο κ. Γκόλνταμερ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας εισερχόμαστε σε μια εποχή που προσδιορίζεται από αριθμό παραμέτρων, όπου αυτές οι πυρκαγιές γίνονται μεγαλύτερη απειλή για όλους μας», για να τονίσει ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ένα όραμα, πολιτικές και στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα». Μιλώντας για τις πυρκαγιές στο Μάτι εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους οικείους των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε θάνατος αξίζει της προσοχής μας. Δήλωσε, τέλος, ότι ανυπομονεί για μια εποικοδομητική συνεργασία στο πλαίσιο της ανεξάρτητης επιτροπής που θα βασιστεί σε ειδικούς, επαγγελματίες, καθηγητές, με στόχο να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον.
Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και καταθέτει την πρόταση, «να εκπονηθεί ένα εθνικό, “ολιστικό σχέδιο” για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι».