Η Παπούα-Νέα Γουινέα αγοράζει, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, και τρεις Bentley για τη μεταφορά των ηγετών που θα μετάσχουν στην προσεχή σύνοδο κορυφής των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που θα γίνει εκεί, μετά τον σάλο που προκάλεσε με την αγορά 40 Maserati για τον ίδιο σκοπό, σε μια χώρα η οποία έχει εκατομμύρια φτωχούς.
Οι τρεις λιμουζίνες Bentley Flying Spur, του ομίλου Volkswagen, που παραγγέλθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στην σύνοδο του APEC που θα γίνει τον Νοέμβριο στο Πορτ Μόρεσμπι, στοιχίζουν έκαστη περισσότερα από 320.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 200.000 ευρώ), γράφει η εφημερίδα The Australian.
Τα πολυτελή οχήματα θα μεταφερθούν μέσω θαλάσσης, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει τιμολόγιο της εταιρείας της Μαλαισίας South Pacific Ventures.
Ο πρωθυπουργός της Παπούας-Νέας Γουινέας Πίτερ ο Νιλ έχει ήδη επικριθεί σφόδρα επειδή κατέβαλε ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 5,8 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά 40 Maserati για να μεταφέρουν τους επισήμους της συνόδου κορυφής στο Πορτ Μόρεσμπι, ο μισός πληθυσμός του οποίου ζει σε παραγκουπόλεις.
Αυτοί που επέκριναν την απόφαση αυτή της κυβέρνησης επιχειρηματολογούν ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις Maserati θα ήταν χρησιμότερο να δοθούν για την επούλωση κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή, στην οποία επανεμφανίστηκαν η πολιομυελίτιδα και η φυματίωση.
Κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης απείλησαν να ζητήσουν την πραγματοποίηση γενικής απεργίας, καταγγέλλοντας ότι η ενέργεια αυτή δείχνει την διαφθορά της κυβέρνησης.
«Έχουμε αηδιάσει», έγραψε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπράιαν Κράμερ, κοινοβουλευτικός της αντιπολίτευσης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους συναδέλφους του.
Η απεργία, η οποία προβλεπόταν αρχικά να γίνει αυτή την εβδομάδα, αναβλήθηκε για τις 25 Οκτωβρίου για να μην συμπέσει με σχολικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον Κράμερ.
Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι τα πολυτελή αυτοκίνητα είναι απαραίτητα σε γεγονότα που έχουν τέτοιο κύρος όπως η σύνοδος κορυφής του APEC και ότι αυτά θα επαναπωληθούν στον ιδιωτικό τομέα μετά την σύνοδο. Επίσης επιχειρηματολογεί ότι έχει ήδη βρει αγοραστές, κάτι το οποίο διαψεύδει η αντιπολίτευση.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων της Παπούας-Νέας Γουινέας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.