Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν πρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρ, ο οποίος σε συνέντευξη του στα “Νέα” διαμηνύει πως ύστερα από τα τρία προγράμματα χρηματοδότησης και ισάριθμα Μνημόνια “η χώρα δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος”.
Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά πως αν δεν διδαχτούμε από τα λάθη μας και δεν τα διορθώσουμε σύντομα, οι κίνδυνοι παραμονεύουν. “Ο κίνδυνος αυτή τη φορά δεν θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο” προειδοποιεί, αιτιολογώντας την εκτίμησή του αυτή στη βάση της απόλυτης αδυναμίας να περάσουν από τα Κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης αποφάσεις για ενδεχόμενη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αναφορικά με τις αγορές θωρεί δεδομένο πως θα επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα άτυπο Μνημόνιο διαρκείας για την αναχρηματοδότηση του τεράστιου δημόσιου χρέους.
Για τις ελληνικές τράπεζες παρ΄ ό,τι αισιόδοξος, ο Γιώργος Προβόπουλος, εμφανίζεται προβληματισμένος. Δεν αποκλείει νέα ανακεφαλαιοποίηση, υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, ιδίως εάν η οικονομία δεν προχωρήσει με σταθερά και γρήγορα βήματα προς τα εμπρός. “Παρά τις εμφανείς δυσκολίες του περιβάλλοντος, οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Καλούνται, ωστόσο, να επιταχύνουν τον βηματισμό τους. Είναι έτσι πολύ πιθανό, ιδιαίτερα αν η οικονομία δεν προχωρήσει με γρήγορα και σταθερά βήματα προς τα εμπρός, η επιχειρούμενη μείωση των κόκκινων δανείων να ροκανίσει τα κεφάλαιά τους και να χρειαστεί έτσι η αναπλήρωσή τους. Αυτό προφανώς φόβισε τους επενδυτές, σε μια στιγμή που το κόστος χρηματοδότησης στην Ιταλία αυξήθηκε απότομα, για τους γνωστούς λόγους, σπέρνοντας ανησυχίες ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών θα είναι μια δύσκολη και αβέβαιη άσκηση” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι “σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που βίωσε μια πρωτοφανή κρίση διαρκείας, είναι ίσως στα όρια του θαύματος ότι επέζησαν οι τράπεζες και ουδείς καταθέτης είχε απώλειες”.
Ερωτηθείς αν ο κίνδυνος για τους καταθέτες στο μέλλον εξακολουθεί να υπάρχει ο κ. Προβόπουλος σημείωσε: η χώρα βρίσκεται τώρα σε καλύτερη μοίρα, σε πορεία ήπιας ανάκαμψης, ενώ οι τράπεζες, παρά τις δυσκολίες, επουλώνουν σταδιακά τις πληγές τους. Για να φύγουν όμως, μια για πάντα, οι όποιες φοβίες των καταθετών προϋπόθεση είναι η χώρα να εισέλθει σε πορεία σταθερής ταχύρρυθμης, υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης, σε ένα περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, που θα οδηγεί σε διαρκή άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι σκληρά για να φέρουμε τις συνθήκες αυτές, δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος”.
Τέλος, μιλώντας για τα νέα του καθήκοντα στον όμιλο Ελλάκτωρ, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: “Το έργο στον όμιλο εταιρειών Ελλάκτωρ συνίσταται: πρώτον, στην εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου σχήματος εταιρικής διακυβέρνησης, που να εγγυάται τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού. Δεύτερον, η αποστολή αφορά τη διοικητική κι οργανωτική ανασύνταξη του ομίλου, με στόχο την εκλογίκευση των επιμέρους δραστηριοτήτων, τον έλεγχο των διοικητικών εξόδων και την άντληση φορολογικών και χρηματοοικονομικών ωφελειών από τις προκύπτουσες συνέργειες. Έργο αντικειμενικά δύσκολο στην παρούσα συγκυρία, αλλά απολύτως εφικτό. Για αυτό και είμαι αισιόδοξος”.