Με την δευτερολογία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το μόνο θέμα που έμεινε ανοικτό κατά την συνεδρίαση, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον δεν επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία των τριών ψηφοφοριών, δηλαδή μία με 200 ψήφους και δύο με 180 ψήφους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε προβληματισμός αν μετά την τρίτη αποτυχία για αυξημένη πλειοψηφία, η εκλογή θα επιτυγχάνεται με 151 ψήφους ή απευθείας από τον λαό.
Κατά τη συζήτηση υπήρξαν επιχειρήματα και για τις δύο απόψεις, ενώ ο στόχος είναι μία πρόταση που θα οδηγεί στην εξάντληση κάθε περιθωρίου για κοινοβουλευτική συναίνεση.
Συγκεκριμένα, εφόσον δεν διαλύεται η Βουλή αν εξαντληθεί η διαδικασία αναζήτησης των 180 ψήφων, θα γίνονται έξι διαδοχικές ψηφοφορίες – μία ανά μήνα, «αναζητώντας» την συναίνεση των 180.
Στόχος είναι, με την διαδικασία αυτή που διαρκεί ένα εξάμηνο, διάστημα κατά το οποίο θα παρατείνεται η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, να δημιουργείται «πίεση» σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να συναινέσουν στην εκλογή του ΠτΔ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στόχος δεν είναι η ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η ενίσχυση του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, προκειμένου να μην διαλύεται η Βουλή και να προκηρύσσονται εκλογές, όταν δημιουργείται εμπλοκή με την εκλογή Προέδρου.
Μετά την εξάντληση της παραπάνω διαδικασίας, η εκλογή θα γίνεται μεταξύ των δύο υποψηφίων – ωστόσο εντός της εξάμηνης διάρκειάς της μπορούν να υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, ή ακόμα και να αλλάζουν οι υποψηφιότητες.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν κατηγορηματικά, ότι η διαδικασία αυτή (και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό) δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάζει το πολίτευμα της χώρας από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, σε Προεδρική Δημοκρατία.
Επίσης, σε ό, τι αφορά την σχέση Εκκλησίας-Κράτους, προτείνεται να μην απαλειφθεί το άρθρο 3 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», αλλά αντίθετα να διαμορφωθεί ώστε να γίνει πιο «λιτό», «χωρίς να αφαιρεθούν ουσιώδη στοιχεία του» και να προστεθεί η «ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος για όλους τους αιρετούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, θα υπάρξει ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα, ότι η «αναγνώριση της επικρατούσας θρησκείας δεν θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών».
Αναφορικά με τις βουλευτικές θητείες, προτείνεται να είναι τρεις συνεχόμενες, ενώ ο περιορισμός δεν θα ισχύει για τους αρχηγούς κομμάτων και τους πρώην πρωθυπουργούς.
Σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, συμφωνήθηκε με «πανηγυρική» – όπως την χαρακτήριζαν οι ίδιες πηγές – ομοφωνία, η τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει μειωμένη παραγραφή, η οποία θα εξομοιώνεται με όσα προβλέπονται στο Ποινικό Δίκαιο.
Να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί η πρόταση, με τις απαιτούμενες 50 υπογραφές, στο πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα συγκροτήσει Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ορίζοντας την διάρκεια λειτουργίας της.
Η εκτίμηση είναι ότι όλα θα κριθούν από τις ψηφοφορίες της Ολομέλειας, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι κατά πόσο θα μπορούν «να πουν όχι» οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αν κινηθούν με βάση τις συγκροτημένες προτάσεις τους.
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, αρχής γενομένης από την εισήγηση του πρωθυπουργού, που έφθασε στην αίθουσα της Γερουσίας στις 13.03.
Επί 40 λεπτά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» θέματα, ωστόσο κάποια σημεία της εισαγωγικής ομιλίας του χειροκροτήθηκαν ιδιαιτέρως από τους βουλευτές.
Την απόλυτη αποδοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως φάνηκε από το χειροκρότημα, είχε η πρόταση του πρωθυπουργού «να αναμετρηθούμε με την αντίληψη των πολιτών ότι η πολιτική είναι επάγγελμα και μάλιστα για ορισμένους επικερδές και όχι προσφορά», θέτοντας προς συζήτηση να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές, «ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα».
Ιδιαίτερο χειροκρότημα απέσπασε επίσης, η «υπενθύμιση» προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, «που έψαχνε επιχειρήματα για να δικαιολογήσει πιθανή απουσία του κόμματός του από την αναθεωρητική διαδικασία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι γίνεται βεβιασμένα και στο τέλος της κυβερνητικής θητείας».
«Να του θυμίσω ότι έχουμε έναν χρόνο ακόμη κυβερνητική θητεία. Άλλο που αυτοί εδώ και δυόμισι χρόνια φαντασιώνονται το τέλος» είπε ο πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος, ενώ ανάλογη ήταν η αντίδραση των μελών της ΚΟ, όταν – κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του – τόνισε ότι «παίρνουμε την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, συναισθανόμενοι την μεγάλη μας ευθύνη», καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.