Με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.
«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προυποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θα επιτρέψουμε συριζοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης
Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας χαρακτηριστικά «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε την συνταγματική διαδικασία».
Υποστήριξε ότι «με την συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας θέλει να μεταθέσει την συζήτηση από την ζοφερή πραγματικότητα και από τα σκάνδαλα που έχουν δημιουργηθεί επί των ημερών του» και προσέθεσε: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων, όμως όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε καλά ξεμπερδέματα κ. Τσίπρα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν θέλετε μία μεγάλη και τολμηρή αναθεώρηση αλλά μία περιορισμένη στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ώστε να ακυρώσετε για μία δεκαετία τις ευρύτερες αλλαγές.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών. Θύμισε, ότι ήδη από το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του άρθρου 86.
Χαρακτήρισε επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ευθέως διαλυτική, είπε ότι είναι η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.
Για τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης- Αρχιεπισκοπής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.
«Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με τον λαό απέναντι», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε «δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» και διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει». Το άρθρο 3, είπε, που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση και σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.
Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενος της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23.
Ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα συμμετάσχουμε κανονικά στη διαδικασία, θα είμαστε παρόντες παντού» και προσέθεσε πως «με αυτό το πνεύμα η ΝΔ προσέρχεται σαν υπεύθυνη δύναμη με τρεις αρχές»:
– Το νέο Σύνταγμα να είναι λιτό, να εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους και να θωρακίζει το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι καθιερώνεται σταθερός τετραετής κύκλος, καταργείται η καταχρηστική επίκληση εθνικού θέματος για πρόκληση εκλογών, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα αφορούν τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας. Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση η εκλογή από τον λαό αφού θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε προτάσεις όπως η εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να συγκαλεί τον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εξεταστικές επιτροπές θα μπορούν αν συστήνονται μόνο δύο ανά κοινοβουλευτικό περίοδο αλλά και με τα δύο πέμπτα της πλειοψηφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας βουλευτών -που θα αφορούν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- και του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Τέλος η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο Μισθολογικών Διαφορών Δικαστών. Όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος και για μία τριετία αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις, ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα όπως ο διορισμός δικαστών σε θέσεις κυβερνητικών συμβούλων την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους.
– Η πρόταση της ΝΔ εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Καθιερώνονται μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους και μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Αλλάζει το άρθρο 16 και αποκτά και η χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άσυλο ιδεών περιφρουρείται και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους καθηγητές και τους φοιτητές τους. «Εσείς θεωρείται ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, Ρουβίκωνες, βαποράκια και μπαχαλάκηδες», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.
– Το Σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίζει την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Κανείς πολίτης δεν θα είναι απροστάτευτος και προβλέπεται η καθιέρωση ενός πλαισίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα συνταγματική καθιέρωση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις και την αξιολόγηση. Η ενημέρωση αναγνωρίζεται σαν δημόσιο αγαθό, η αδειοδότηση των καναλιών γίνεται αποκλειστικά από το ΕΣΡ.
Κλείνοντας, είπε ότι προτείνει την κατάργηση οκτώ άρθρων με παρωχημένες διατάξεις και προσέθεσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πεδίο ευθείας σύγκριση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα συναινέσει σε εργαλειακή αναθεώρηση και δεν θα επιτρέψει να πάει χαμένη μία ακόμη ευκαιρία γενναίας αναθεώρησης που θα εμποδίσει τις αλλαγές για μία δεκαετία.
Δευτερολογία Κυρ. Μητσοτάκη: «Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως, οι μπαχαλάκηδες και οι έμποροι ναρκωτικών θα πεταχθούν έξω»
Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως, με την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και προσεέθεσε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος όπως τα πάρκα και οι πλατείες, και οι μπαχαλάκηδες, οι ρουβίκωνες και έμποροι ναρκωτικών να ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω.
Πρότεινε ακόμη την αναθεώρηση και του άρθρου 110 που προβλέπει την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος, ώστε να γίνει πιο σαφής και προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει «συνταγματικό ακτιβισμό που αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος».
Επανέλαβε την πρότασή του, η παρούσα Βουλή θα κρίνει αναθεωρητέες όλες τις διατάξεις που θα προτείνουν τα κόμματα και η επόμενη να αποφασίσει ποιες θα αναθεωρηθούν με απλή ή διευρυμένη πλειοψηφία. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε ότι «η άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση της ΝΔ έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».
Αναφέρθηκε στην συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή λέγοντας ότι η ΝΔ συμφωνεί στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσία και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα σημείωσε: «Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους» και τον ρώτησε: «Τι λέτε όμως στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι: ποιος θα είναι ο εργοδότης τους, ποια θα είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους. Επειδή θέλετε να βολέψετε 10.000 κολλητούς και φίλους στο Δημόσιο λέτε στους κληρικούς να κάνουν στην άκρη».
Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων απάντησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τι σαχλαμάρες είναι αυτά που λέτε;».
Συνέχισε, πάντα αναφερόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό και επιλέγουν να πληρώσουν, αυτά είναι παιδιά της μεσαίας τάξης που τους στερείτε τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην χώρα τους, και στην Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο.