Απάντηση στη κυβέρνηση, σε έντονο ύφος, έδωσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, για την απόπειρα να εμπλακεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε υποθέσεις διαφθοράς.
Η κα Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοί. Τώρα φτάνετε στον Κώστα Σημίτη τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας.
Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε.
Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ».
«Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε. Κύριε Τσίπρα, αρκετά»
Μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής , η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε για σοβαρό πρόβλημα τήρησης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν έδωσε το λόγο κατά σειρά στην ίδια και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αλλά επέτρεψε για αρκετό χρονικό διάστημα την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του προέδρου της και κουρελιάζεται ο κανονισμός της, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Και έχετε τεράστια ευθύνη εσείς προσωπικά.
Εδώ μέσα είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζετε το λόγο στον πρόεδρο του κόμματός σας», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.
Εξαπέλυσε ακόμη επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ λέγοντας ότι έχουν κουράσει με την σικέ τους μονομαχία. «Δεν σας βγαίνει ρε παιδιά. Πάρτε το επιτέλους απόφαση. Πρέπει να διαλύσετε και τη Βουλή; Πρέπει να καταστρέψετε ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των πολιτικών και του κοινοβουλίου; Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να συζητήσουμε έτσι όπως οργανώνεται από τον κανονισμό της Βουλής για το Σύνταγμα, που είναι η κορυφαία διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης».
Η κ. Γεννηματά εκφράζοντας την απογοήτευσή της είπε ότι οι θεσμοί μπαίνουν στο ζύγι των κομματικών σκοπιμοτήτων .« Με ευθύνη της κυβέρνησης αυτή η κορυφαία διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενη στον κ. Τσίπρα υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για πολιτική σκοπιμότητα και πως δεν ενδιαφέρεται για την Αναθεώρησή του αλλά για τη διαχείριση της επερχόμενης ήττας . « Το παραμύθι σας δεν έχει λύκο», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.
«Συναγωνίζεσθε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό», είπε στον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο επέκρινε ότι δεν απάντησε στις προτάσεις που ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ενώ τώρα δείχνει συγκαταβατικός.
Λίγο αργότερα απαντώντας στη κριτική που της άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας πως επιδιώκοντας την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη στρατηγική νίκη της ΝΔ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απάντησε σε υψηλούς τόνους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εξαπολύει συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του Κινήματος Αλλαγής και της δημοκρατικής παράταξης από κοινού με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, όπως είπε:
«Κύριε Τσίπρα μείνατε στην αίθουσα μόνο γιατί θέλατε να πείτε αυτά που έχετε ετοιμάσει για να επαναλάβετε κατηγορίες εναντίον της παράταξής μας. Δεν κάνουμε έναν πόλεμο απέναντι σε εσάς. Εσείς είστε κυβέρνηση και σας κάνουμε κριτική. Προφανώς δεν με ακούσατε γιατί καταφέρομαι και εναντίον των όσων λέει η ΝΔ. Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη στρατηγική και μια αυτόνομη πορεία. Δεν φταίμε εμείς αν εσείς έχετε γίνει ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της ΝΔ. Δεν φταίμε εμείς αν το μόνο που έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια που είστε στην εξουσία είναι να ξεπλύνετε τις ευθύνες της ΝΔ και να συνεργάζεστε με το καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ που σας βοηθά να λειτουργείτε με τον τρόπο που λειτουργείτε».
Η Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είπε πάλι ψέματα: «Με δική μας πλειοψηφία παραπέμφθηκαν όλοι αυτοί στην Δικαιοσύνη και θα σας πω το εξής: εμείς αλλάξαμε το νόμο, εμείς δώσαμε εργαλεία στη Δικαιοσύνη για να μπορεί να ελέγχει όλες αυτές τις υποθέσεις, με τους δικούς μας νόμους γίνονται σήμερα όλες αυτές οι έρευνες και δε δεχόμαστε να μας κουνάει κανένας το δάκτυλο. Γιατί όταν εμείς ψηφίζαμε εσείς ήσασταν απέναντι. Και έρχεστε τώρα να κάνετε τους τιμητές και εγώ ρωτώ. Εμείς ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε τους νόμους, εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξή μας, όλους όσους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Εσείς τι κάνατε κ. Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό σας συμβούλιο οι υπουργοί σας μίλησαν για βρώμικα χέρια, για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησής σας για διάφορους σκοπούς;», υπογράμμισε η κ Γεννηματά και κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα συμπλήρωσε: «Παρακολουθήσατε άφωνος γιατί; Εκβιαζόμενος από ποιον; Από τους υπουργούς σας, από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνουμε από τον ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνησή σας μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας λοιπόν παρενέβη για όσα ελεεινά, πρωτάκουστα, πρωτοφανή ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο; Και ακούστε να σας πω. Εμείς δουλεύουμε για τον τόπο. Καλά θα κάνετε λοιπόν, επειδή αυτή η αγωνία που βγάζετε τι θα γίνει, θα χάσουμε εμείς, θα κερδίσει η ΝΔ, ξέρετε τι δείχνει; Δείχνει ότι δεν ξέρετε τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα στον τόπο. Δεν έχετε σχέδιο ούτε εσείς ούτε η ΝΔ για το τι θα γίνει στον τόπο. Η αγωνία που βγάζετε και δήθεν με τα παπαγαλάκια σας προσπαθείτε να δείτε με ποιους θα πάμε, ποιους θα αφήσουμε, σε ποια κυβέρνηση θα μπούμε, η αγωνία σας δείχνει ότι έχετε τεράστια ανασφάλεια γιατί ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός τα ξανασκέφτεται όλα και ανατοποθετείται. Εμείς λοιπόν απέναντι στον ελληνικό λαό έχουμε μια πρόταση, το σχέδιο Ελλάδα, είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή που με ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει τη χώρα από την κρίση. Το σχέδιο μας αυτό, το λέμε στον ελληνικό λαό και ζητάμε τη δύναμη για να κάνουμε την ανατροπή. Γιατί αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι προοδευτική αλλαγή, είναι ανατροπή και αξιοπρέπεια. Για να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω και να μη φύγουν άλλα κ. Τσίπρα. Και αυτό θα το πετύχουμε εμείς. Εμείς και στην προοδευτική παράταξη. Αυτός είναι ο ιστορικός μας ρόλος. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε. Δοκιμαστήκατε, αποτύχατε. Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε. Αρκετά». Και κατέληξε αναφέροντας: «Εμείς δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη εσείς κοιτάξτε δίπλα σας στα υπουργικά έδρανα. Εσείς κυβερνάτε με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ».
Οι 12 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Τις δώδεκα προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή. Όπως είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με τις προτάσεις:
«1) Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην πολιτική αστάθεια που είναι από τις μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Απαιτούμε την πλήρη αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θητεία της Βουλής. Διαφωνούμε πλήρως στον λαϊκισμό της εκλογής Προέδρου απευθείας από τον λαό, που καθιστά τον ανώτατο άρχοντα κομμάτι της κομματικής διαπάλης, οδηγεί σε «Προέδρους μειοψηφίας» και αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος, κατά τρόπο κατάφωρα αντι-κοινοβουλευτικό. Και δίνουμε τέλος στη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής με την επίκληση δήθεν μεγάλου εθνικού ζητήματος.
2) Προχωρούμε σε αναγκαίες τομές για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Προτείνουμε την αλλαγή των ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη των υπουργών, έτσι ώστε να γίνει πιο σοβαρή η διαδικασία παραπομπής στη Βουλή και το κυριότερο για να ισχύουν και για τους υπουργούς οι παραγραφές που ισχύουν για όλους τους πολίτες.
Οι βουλευτές δεν μπορεί να καλύπτονται με «ασυλία» για κοινά ποινικά αδικήματα. Προστατεύονται μόνο για την άσκηση του έργου τους.
3) Εκφράζουμε και αποτυπώνουμε τις νέες πολιτειακές ισορροπίες, με τη μετρημένη και ορθολογική αύξηση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.
4) Αναβαθμίζουμε το κύρος των θεσμών και διασφαλίζουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών.
Εμπλέκουμε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας την αντικειμενικότητά της επιλογής αυτής.
Αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε τη διαδικασία στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.
Προτείνουμε την συνταγματική πρόβλεψη της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.
5) Διευκολύνουμε την δυνατότητα κυβερνήσεων συνεργασίας διευρύνοντας (με εύλογο χρόνο) τη χρονική διάρκεια των διερευνητικών εντολών.
6) Ενισχύουμε το Κοινωνικό Κράτος. Διεκδικούμε την έμπρακτη προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών, με τη συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
7) Στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας. με την πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης.
8) Εργαζόμαστε για μια ισχυρή Ελλάδα της γνώσης και της έρευνας. Εκφράζουμε το κοινωνικό αίτημα για, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά με αυστηρή κρατική πιστοποίηση, εποπτεία και διαρκή αξιολόγηση. Παράλληλα με ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απελευθερωμένο από τις αγκυλώσεις του χθες.Μπορούμε επιτέλους να γίνουμε εμείς το κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
9) Με τόλμη προχωρούμε σε μια ισχυρή και χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, οικονομική αυτοτέλεια και κανονιστική αυτονομία. Αναπτυξιακός ρόλος στην Περιφέρεια και όλο το κοινωνικό κράτος μεταφέρεται στον πρώτο βαθμό με τους αντίστοιχους πόρους.
10) Προτείνουμε μέτρα ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών μέσω της συγκρότησης της σχετικής επιτροπής κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστές και ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην Διαύγεια.
11) Προκειμένου να εξασφαλισθεί η μακρόχρονη εφαρμογή νόμων με σημαντικό κανονιστικό αντικείμενο και ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή, προτείνουμε να προβλεφθεί ότι η τροποποίησή τους εντός τουλάχιστον μιας τετραετίας απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
12) Παραμένουμε διαχρονικά υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους-Εκκλησίας, με θάρρος και ειλικρίνεια και πλήρη διαφάνεια στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι οι προτάσεις για ένα αυριανό σύνταγμα είναι εναρμονισμένες στο σχέδιο Ελλάδα, το σχέδιό για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή, το σχέδιό μας για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι Συνταγματικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό», ανέφερε και τόνισε: «Η αναθεώρηση είναι εργαλείο για τη συμπλήρωση, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό διατάξεων που μπορεί να αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ή να τις ξεπέρασε η πραγματικότητα.
Δεν προσφέρεται για κομματικά παιχνίδια. Δεν προκάλεσε το Σύνταγμα την κρίση, ούτε μόνο του θα μας βγάλει από αυτήν.»
Εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί όπως είπε «επιμελώς και με σκοπιμότητα προσπαθείτε όλα αυτά τα χρόνια να καλύψετε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, 2004-09 αλλά και τις δικές σας για την παράταση της κρίσης και τα νέα βάρη που κλήθηκε να πληρώσει ο Ελληνικός λαός». Συμπλήρωσε λέγοντας ότι το έλλειμμα συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα του τόπου και οι μικροκομματικές λογικές καθυστέρησαν και ακρίβυναν την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η ευκαιρία να προχωρήσει η αναθεώρηση δεν πρέπει να χαθεί.
Απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα η κ. Γεννηματά είπε:«Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο Ελληνικός λαός.
Πληροφορηθήκαμε, βέβαια, ότι ο πρόεδρος της Βουλής προσδιόρισε την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για το Σύνταγμα στις 15/1/19.
Θεωρούμε απαράδεκτο η αναθεώρηση να γίνεται με Fast Track διαδικασίες.
Είναι η περίτρανη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεστε για το Σύνταγμα.Ότι χρησιμοποιείτε τη συζήτηση απλά και μόνο για εντυπώσεις. Αφού θέλετε να φτάσετε μέχρι το τέλος της τετραετίας γιατί δεν αξιοποιείτε όλο αυτόν τον χρόνο να αφιερώσετε στη συζήτηση για την Αναθεώρηση.
Ή μήπως όχι; Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο Ελληνικός λαός, γιατί αυτό περιμένει!»