Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ κατά την διάρκεια των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες, δήλωσαν διπλωματικές πηγές για το ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή που θα κληθεί να επικυρώσει την συμφωνία για το Brexit.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα συνεργασθεί με την Ισπανία για το Brexit, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Βρετανία έχει συνεργασθεί ανοικτά με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Γιβραλτάρ και ότι θέλει να διασφαλίσει μία καλή συμφωνία «για το σύνολο της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου».
Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να εκκαθαρίσουν τα τελευταία προσκόμματα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit.
Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ σημαίνουν ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από την τελευταία στιγμή.
Το Γιβραλτάρ συνεργάσθηκε με την Ισπανία στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το καθεστώς της εδαφικής αυτής ενότητας στην συμφωνία του Brexit, δήλωσε ο κυβερνήτης Φάμπιαν Πικάρντο προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση του στάτους του θύλακα εντός της συμφωνίας θα ανοίξει προς διαπραγμάτευσιν το σύνολο της συμφωνίας.
«Εργασθήκαμε πολύ σκληρά και στην πράξη φθάσαμε σε συμφωνία με τους ισπανούς συναδέλφους σχετικά με τον ρόλο του Γιβραλτάρ στην διαδικασία εξόδου…με καλή πίστη, εργασθήκαμε από κοινού και είχαμε αποτέλεσμα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο Φάμπιαν Πικάρντο προσθέτοντας ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει βέτο για να φέρει το Γιβραλτάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Εάν η συμφωνία αποχώρησης (του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ) ανοίξει για ένα κόμμα ή μία τελεία σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα ανοίξει και για οποιαδήποτε άλλα θέματα», προειδοποίησε.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε χθες την απειλή ότι θα εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit στην περίπτωση που η Μαδρίτη δεν εξασφαλίσει δικαίωμα βέτο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία του με την βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι.
Τα επόμενα βήματα μετά την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής
Μετά την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου, ως επιστέγασμα 17 μηνών εναντικών διαπραγματεύσεων, η πορεία είναι ακόμη μακρά μέχρι την 29η Μαρτίου 2019, ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ακολουθούν οι βασικοί σταθμοί της πορείας προς το Brexit μέχρι την 29η Μαρτίου 2019:
Μελλοντική Σχέση
Μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν να προετοιμάζουν, η κάθε μία από την πλευρά της, τις συνομιλίες για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, το πλαίσιο των οποίων καθορίζεται από το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που επισυνάπτεται στο κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης που θα εγκριθεί στην σύνοδο της Κυριακής.
Βρετανικό Κοινοβούλιο
Η επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο αποτελεί το εμπόδιο που είναι δυσκολότερο να ξεπερασθεί. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ήθελε η ψηφοφορία να διεξαχθεί πριν από την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου.
Εάν η συμφωνία ψηφισθεί, θα μένει ακόμη στη κυβέρνηση να παρουσιάσει εσπευσμένα ένα νομοσχέδιο αποχώρησης και εφαρμογής του Brexit, προκαλώντας νέες έντονες συνομιλίες.