Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία – Δεν αποκλείεται νέο κύμα

Η κακοκαιρία «Σοφία» βρίσκεται πλέον σε φάση σταδιακής υποχώρησης το Σάββατο, όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός, δηλαδή θα υπάρχουν αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες.

Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Πολικές θερμοκρασίες έως -13 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα-Που χρειάζονται αλυσίδες

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με τις θερμοκρασίες να θυμίζουν πολικές περιοχές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το θερμόμετρο έδειξε αρκετά κάτω από τους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου.
Στους νομούς Φλώρινας, Ιωαννίνων, Γρεβενών και Κοζάνης καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Βαρικό Φλώρινας (-12,8), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-11,7), στα Γρεβενά (-11,5), στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (-11,2), στα Ιωάννινα (-10,9), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-10,7), στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,6) και στη Βλάστη Κοζάνης (-10,5).
ΠΔΡ
Πυκνή χιονόπτωση σε όλη την ανατολική Μακεδονία με προβλήματα στην μετακίνηση οχημάτων και πεζών

Πυκνή χιονόπτωση επικρατεί σε όλες τις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και την Ξάνθη από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των αυτοκίνητων αλλά και των πεζών ακόμα και στα κέντρα των πόλεων.
Στην Δράμα, την Καβάλας και την Ξάνθης οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και οι κατά τόπους υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό οδικό δίκτυο κάνοντας χρήση εκχιονιστικών μηχανημάτων και ρίχνοντας συνεχώς αλάτι.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο των επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών. Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ Δράμας, Καβάλα και Ξάνθης έχουν αναστείλει προσωρινά τα δρομολόγιά τους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται μέσα από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης.
Ισχυρή χιονόπτωση επικρατεί από τις βραδινές ώρες χθες και στο νησί της Θάσου δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων, ειδικά στο ορεινό τμήμα. Η τεχνική υπηρεσία του νησιωτικού δήμου και η πυροσβεστική υπηρεσία καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες στις πεδινές περιοχές να παραμένουν ανοιχτές.

Βασίλης Λωλίδης

Κοζάνη: Άνοιξε η Εγνατία οδός για τα φορτηγά

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, γίνεται άρση του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία που ίσχυε από χθες την νύκτα από τον κόμβο της Παναγιάς στα Γρεβενά έως τα διόδια Πολυμύλου στην Κοζάνη. Επίσης δίνεται πράσινο φως και επιτρέπεται η κυκλοφορία των όλων των οχημάτων στην Εθνική οδό Γρεβενών – Τρικάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 2ο χλμ εώς  και το 46ο χλμ.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πλην Θεσσαλονίκης). Οπως ανακοινώθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας η κατάσταση έχει ως εξής:
Στο νομό Ημαθίας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, πλην της Εγνατίας Οδού. Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Πολυμύλου (288 χιλιόμετρο), που είχε εφαρμοστεί λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών
Στο νομό Κιλκίς η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.Επιπλέον, ισχύει με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, σε όλο το οδικό δίκτυο του Κιλκίς, καθώς και προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων:
από το 516ο έως το 548ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Ευζώνων (αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ) και
από το 22ο έως το 81ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέου Πετριτσίου.
Στο νομό Πέλλας η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Στο νομό Πιερίας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
στην εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας από το 16ο έως το 44ο χιλιόμετρο,
στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης από το 70 χιλιόμετρο (Διασταύρωση Καταχά) έως το 76 χιλιόμετρο ( Διασταύρωση Σφενδάμης),
στην επαρχιακή οδό Πλαταμώνα – Παλαιού Παντελεήμονα,
στην επαρχιακή οδό Κατερίνης – Ελατοχωρίου από το 19ο έως το 37ο χιλιόμετρο (Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου) και
στην Επαρχιακή Οδό Αιγινίου – Κολινδρού.
Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης (αυτοκινητόδρομος Π.Α.Θ.Ε.) από τον ανισόπεδο κόμβο Πλαταμώνα (400ο χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (471ο χιλιόμετρο), που είχε εφαρμοστεί λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών
Στο νομό Σερρών η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
στην παλαιά εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης από την Τοπική Κοινότητα Καλοκάστρου,
στην επαρχιακή οδό Αμφίπολης – Δράμας,
στην επαρχιακή οδό Σερρών – Καβάλας από το 44 έως το 47 χιλιόμετρο,
στην επαρχιακή οδό Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου,
στην επαρχιακή οδό Σερρών – Βροντού,
στην επαρχιακή οδό Μαυροθάλασσας – Αηδονοχωρίου,
στην επαρχιακή οδό Θερμών – Λαγκαδίου,
στην επαρχιακή οδό Κιλκίς – Γέφυρας Πετριτσίου,
στην επαρχιακή οδό Σερρών – Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά από το 10 έως το 18 χιλιόμετρο,
στην επαρχιακή οδό Προμαχώνα – Αγκίστρου και
στην επαρχιακή οδό Σιδηροκάστρου – Γέφυρας Πετριτσίου.
Υπενθυμίζεται ότι με την από 4 Ιανουαρίου 2019 ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων, που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς και απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά.
Στο νομό Χαλκιδικής η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι από χθες, εφαρμόζονται με αποφάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, απαγορεύσεις της κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Δεν αποκλείει νέο κύμα κακοκαιρίας, ο καθηγητής Αθ. Αργυρίου

Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το πώς έφθασε στην χώρα μας το κύμα κακοκαιρίας ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα να πλήξει την χώρα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και νέο κύμα κακοκαιρίας, ανάλογο με αυτό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Την δική του επιστημονική εξήγηση για το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και πλήττει την χώρα, δίνει ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου. Παράλληλα, δεν αποκλείει την πιθανότητα να πλήξει την χώρα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, ανάλογο με αυτό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Ειδικότερα, όσον αφορά το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα, ο Αθανάσιος Αργυρίου εξηγεί το πώς έφθασε στην Ελλάδα:

«Μια διαρκής έξαρση των υψηλών πιέσεων στη Δυτική Ευρώπη επεκτάθηκε στο Βόρειο Ατλαντικό, προς τον αρκτικό κύκλο, με αποτέλεσμα την εισβολή ψυχρών και ξηρών πολικών αερίων μαζών αρκετά νότια και την ανάπτυξη ψυχρού μετώπου στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και στην περιοχή των Βαλκανίων.» Όπως προσθέτει, «αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες, θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερης από τον εποχιακό μέσο όρο, στην περιοχή των Βαλκανίων, εκτιμάται ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα φθάσουν αρκετά νότια στη Μεσόγειο, έως και περίπου τις ακτές της Αφρικής.»

Σχετικά με τις χιονοπτώσεις, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει ότι «η ορογραφία των Βαλκανίων (ασφαλώς και της Ελλάδας) έχει ως αποτέλεσμα, το προκαλούμενο βόρειο – βορειοανατολικό ρεύμα ψυχρού αέρα, να προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη την περιοχή μέχρι το Σαββατοκύριακο.»

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, «η άφιξη στη Μεσόγειο της ψυχρής αέριας μάζας, έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση χιονοπτώσεων σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας, ακόμη και νότια.»

«Η ύφεση αυτή στη Μεσόγειο», λέει  ο καθηγητής, «ενδέχεται να προκαλέσει μετωπογένεση, με αποτέλεσμα ραγδαίες βροχές μέσα στο Σαββατοκύριακο, στη θάλασσα Κυθήρων, στην Κρήτη, στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.»

Απαντώντας στην ερώτηση, για το εάν φετινό κύμα κακοκαιρίας, μπορεί να είναι ανάλογο με αυτό που έπληξε τη χώρα τον Ιανουάριο του 2017, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Αναφορικά με το 2017, η κακοκαιρία ήταν αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της πολικής δίνης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αιφνίδια κάθοδο πολικών αερίων μαζών σε νοτιότερα (και στα δικά μας) γεωγραφικά πλάτη. Παρά το ότι αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει συχνά, εν τούτοις, οι τρέχουσες παρατηρήσεις και καταγραφές που διαθέτουμε, υποδεικνύουν πως είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο να επαναληφθεί φέτος, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2017, δηλαδή θα έχουμε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις στη χώρα μας.»

Καταλήγοντας ο καθηγητής, αναφέρει  ότι «αυτή τη στιγμή, ερευνητικές ομάδες και μετεωρολογικοί φορείς παρακολουθούν την εξέλιξη της πολικής δίνης».