Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θέτει εκτός της ΚΟ του κινήματος τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη. Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης έδωσε την απάντησή του στο τελεσίγραφο που του είχε θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, να του απαντήσει έως απόψε το βράδυ, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του και τις τελικές του αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σπύρος Δανέλλης απάντησε στον κ. Θεοδωράκη πως τελικά θα στηρίξει την κυβέρνηση.
Νωρίτερα σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, ο κ. Θεοδωράκης διεμήνυσε στον κ. Δανέλλη ότι η θέση του Ποταμιού είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ δεν αλλάζει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, ο κάθε ένας βουλευτής θα αποφασίσει κατά συνείδηση.
Η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς -κατά τις ίδιες πληροφορίες- ο κ. Θεοδωράκης θέλει να γνωρίζει, πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, τις τελικές αποφάσεις του κ. Δανέλλη, καθώς εάν επιμείνει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διαφοροποιείται μόνο από τη θέση του Ποταμιού αλλά δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα.
Λυκούδης: Ίσως δε στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης ( ρ/σ Θεμα) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να μην στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη σκιά της απόφασης Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. “Σαφώς επηρεάζει η στήριξη Δανέλλη στην κυβέρνηση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης.
Μιλώντας για την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη ο βουλευτής του Ποταμιού παρατήρησε ότι “όποιος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης στον παρόντα χρόνο και στο μέλλοντα”.
Ερωτηθείς για το αν θα διαγραφεί ο κ. Δανέλλης, ο Σπύρος Λυκούδης απάντησε ότι “δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, όταν ένας μη κυβερνητικός βουλευτής σε μια κορυφαία διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης περνάει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την ψήφο του, αυτομάτως επέρχεται μια ρήξη. Δεν είναι τιμωρία ή θυμός, είναι μονόδρομος εξ αντικειμένου, δεν μπορεί να μην υπάρξει ρήξη, είναι προφανή αυτά τα πράγματα”.
Κληθείς να σχολιάσει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο κ. Λυκούδης χαρακτήρισε για όσους έχουν μια διαδρομή στο χώρο της Αριστεράς “απίστευτο σοκ τον εναγκαλισμό με τον Καμμένο” και συνέχισε λέγοντας:” δηλαδή από πού κι ως που και πως και γιατί κι αυτά τα αναθέματα τώρα στον Καμμένο και τι δουλειά είχαμε εμείς με αυτόν δεν αφαιρούν το στίγμα της τετραετίας”
Όσον αφορά, τέλος, τη δική του θέση ο κ. Λυκούδης είπε ότι “έχω την άποψη ότι το πολιτικό κλίμα με τις παρενέργειες του επηρεάζει το σύνολο της κατάστασης, από την πρώτη ώρα είπα, και δεν έχω μετακινηθεί καθόλου, ότι εγώ τη βρίσκω θετική αλλά εάν αυτή μου η θετική γνώμη μεταφραστεί σε ψήφο στη βουλή αυτό δεν μπορεί παρά να είναι συναρτημένο από το πώς θα έρθει, το χρόνο που θα έρθει, με το τι θα γίνεται κτλ.”.