H ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο τέλος του 2018, εισερχόμενη σε ύφεση, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τη νέα αντισυστημική κυβέρνηση της χώρας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας μειώθηκε κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, μετά από μία μείωση 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε 0,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (ISTAT).
Η μείωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Η μέση πρόβλεψη αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Reuters ήταν για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο τρίμηνο και για αύξησή του κατά 0,3% σε ετήσια βάση. Η κυβέρνηση, που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι τον Ιούνιο, τονίζει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί από τις αρχές του 2017 και επλήγη πρόσφατα από την επιβράδυνση της οικονομίας βασικών εμπορικών εταίρων της Ιταλίας, όπως η Κίνα και η Γερμανία.
Οι επικριτές λένε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση με τη διαμάχη που είχαν με τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική πολιτική, προκαλώντας μία απώλεια εμπιστοσύνης της αγοράς, η οποία αύξησε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και έπληξε την οικονομία. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προανήγγειλε χθες τα αρνητικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μία ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Για το σύνολο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίσθηκε στο 1% από 1,6% το 2017. Η ISTAT σημείωσε ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 οφείλεται σε μία πτώση της εγχώριας ζήτησης, η οποία ήταν μεγαλύτερη από τη θετική συμβολή του εμπορίου. Δεν αναφέρθηκε σε αναλυτικά στοιχεία με την προσωρινή εκτίμησή της, αλλά σημείωσε ότι η βιομηχανία και ο αγροτικός τομέας είχαν αρνητική επίδοση, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε «ουσιαστικά σταθερός».
Η κυβέρνηση του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και της δεξιάς Λέγκα έχει θέσει στόχο μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% φέτος, αλλά οι περισσότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες θεωρούν ότι αυτή θα είναι λίγο μεγαλύτερη από το 0,5%. Η κυβέρνηση ψήφισε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής ύφεσης της οικονομίας. Ο προϋπολογισμός, που «λειάνθηκε» μετά τις ενστάσεις που εξέφρασε η Κομισιόν ότι δεν θα οδηγούσε σε μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους της Ιταλίας, προβλέπει ένα νέο πλαίσιο στήριξης του εισοδήματος των φτωχών, τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων.
Η Ιταλία είναι η πιο νωχελική οικονομία της Ευρωζώνης από την ίδρυση της νομισματικής ένωσης και λίγοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να αλλάξει τα πράγματα εν μέσω μίας ευρείας ευρωπαϊκής επιβράδυνσης, εξασθένισης του παγκόσμιου εμπορίου και σε χρόνια βάση στάσιμης παραγωγικότητας.