Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες να σταματήσει το Brexit και δήλωσε σήμερα ότι η προτεραιότητα του είναι τώρα να αποφευχθεί ένα “φιάσκο” σε 50 ημέρες, εάν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία.
Διαβεβαιώνοντας τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ για την αλληλεγγύη όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών, καθώς το Δουβλίνο επιμένει η Βρετανία να δώσει νομικές εγγυήσεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Τουσκ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι δεν βλέπει καμία δύναμη να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση που τάσσονται “υπέρ του Brexit”.
Ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες με την εντολή από τους Βρετανούς βουλευτές να εργαστεί εκ νέου επί της συμφωνίας αποχώρησης που συνήφθη με την ΕΕ τον Νοέμβριο, οι δηλώσεις του Τουσκ και του Βαράντκαρ απηχούν τα σχόλια άλλων Ευρωπαίων ηγετών που αποκλείουν τις αλλαγές στο κείμενο, περιλαμβανομένου και του “διχτυού ασφαλείας” στα ιρλανδικά σύνορα, του λεγόμενου “backstop”.
“Ελπίζω ότι αύριο θα ακούσουμε από την πρωθυπουργό Μέι μια ρεαλιστική πρόταση για το πώς να τερματιστεί το αδιέξοδο”, δήλωσε ο Τουσκ. “Πιστεύω πραγματικά ότι είναι δυνατή μια κοινή λύση”.
Ο Τουσκ δήλωσε, ωστόσο, ότι η ΕΕ πρέπει εντείνει τον σχεδιασμό της για την αποχώρηση της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου χωρίς μια νομική συμφωνία: “Μια αίσθηση ευθύνης μάς υποδεικνύει να προετοιμαστούμε για ένα ενδεχόμενο φιάσκο”, δήλωσε.
“Ξεχωριστή θέση στην Κόλαση”
Υιοθετώντας έναν μαχητικό τόνο, ο Τουσκ πρόσθεσε ότι σε αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς να προσφέρουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς να τερματιστούν με ασφάλεια τα 46 χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ τους αξίζει “μια ξεχωριστή θέση στην κόλαση”.
“Αναρωτιόμουν πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην Κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια”, δήλωσε ο Τουσκ.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, του οποίου το κόμμα UKIP τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έσπευσε να απαντήσει μέσω Twitter: “Ύστερα από το Brexit θα είμαστε ελεύθεροι από μη εκλεγμένους, αλαζονικούς νταήδες σαν εσένα και θα διοικούμε τη δική μας χώρα. Πιο πολύ σαν παράδεισος μου ακούγεται”.
Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ήταν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχος που ενθάρρυναν τους Βρετανούς να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit, ωστόσο σήμερα εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος.
“Γνωρίζω ότι ακόμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων… εύχονται να αντιστραφεί αυτή η απόφαση. Ήμουν ανέκαθεν μαζί μας, ολόψυχα. Αλλά τα γεγονότα είναι ολοφάνερα”, είπε ο Τουσκ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η “στάση υπέρ του Brexit” της Μέι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν σημαίνει ότι “σήμερα δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη και καμία ουσιαστική ηγεσία για την παραμονή”.
Ο Βαράντκαρ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες μία ημέρα πριν τη Μέι καθώς το Δουβλίνο προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του στην ΕΕ, δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε πέρυσι ήταν “η καλύτερη δυνατή συμφωνία”.
Το Δουβλίνο, επέμεινε ο Βαράντκαρ, δεν θα εγκαταλείψει ένα backstop χωρίς ημερομηνία λήξης που θα υποχρεώνει τη Βρετανία να τηρεί πολλούς από τους κανόνες της ΕΕ έως ότου να μπορέσει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος για να συνεχιστεί η ροή προϊόντων χωρίς ελέγχους στα νέα χερσαία σύνορα ΕΕ-ΗΒ στην ιρλανδική νήσο.
“Αναμένουμε ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθεί το backstop”, δήλωσε ο Βαράντκαρ. Πρόσθεσε, ωστόσο: “Η αστάθεια στα πολιτικά πράγματα στη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει για ποιον λόγο ακριβώς χρειαζόμαστε μια νομική εγγύηση”.
Αντιδράσεις για τα σχόλια Τουσκ από κυβέρνηση και κόμματα
Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εκπλήρωση της απόφασης του βρετανικού λαού, έτσι ώστε να φύγουμε από την ΕΕ με συμφωνία, ήταν η απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ, στα σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την συνάντηση που είχε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, περί «κόλασης» για όσους προώθησαν το Brexit στη Βρετανία χωρίς να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, σχολίασε ότι «είναι ένα ερώτημα προς τον Ντ.Τουσκ κατά πόσο θεωρεί ότι βοηθάει η χρήση τέτοιας γλώσσας – αλλά εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο αφού δεν δέχτηκε ερωτήσεις». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στη Βρετανία υπήρξε εκστρατεία για το δημοψήφισμα και ο κόσμος ψήφισε την αποχώρηση από την ΕΕ, και στην εκπλήρωση της απόφασης αυτής θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι, ώστε να γίνει με τάξη και με συμφωνία, που είναι προς το συμφέρον όλων.
Η επικεφαλής της ομάδας των Τόρις στην Βουλή των Κοινοτήτων Αντρέα Λίντσομ δήλωσε στο BBC ότι ο Ντ. Τούσκ «δεν έχει τρόπους» και θα πρέπει να απολογηθεί για τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» και «μοχθηρά».
Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας Στίβεν Γκέτινς είπε ότι «ο πρόεδρος του Συμβουλίου περιγράφει επακριβώς το πρόβλημα» και ότι «οι τσαρλατάνοι που καθοδήγησαν την εκστρατεία του Leave δεν είχαν καν την ευθιξία να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους πριν από την ψηφοφορία, η οποία οδήγησε στην αβεβαιότητα και την καταστροφή που αντιμετωπίζουμε τώρα».
Η πρόεδρος του κόμματος Σιν Φέιν της Β.Ιρλανδίας Μαίρη Λου Μακντόναλντ υποστήριξε τα σχόλια του Ντ. Τουσκ και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι θα οδηγήσουν σε σκλήρυνση της στάσης των υποστηρικτών του Brexit, καθώς είναι ήδη η σκληρότερη όλων.
Σκληρή ήταν η απάντηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β.Ιρλανδίας (DUP), το οποίο, δια του εκπροσώπου του για το Brexit Σάμι Γουίλσον, υποστήριξε ότι ο Ντ. Τουσκ είναι για μία ακόμη φορά περιφρονητικός απέναντι στην απόφαση του βρετανικού λαού, ενώ τον χαρακτήρισε «διαβολικό ευρω-μανιακό» που προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα «δεμένη στις αλυσίδες του ελέγχου και της γραφειοκρατίας της ΕΕ».