Στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών μπαίνουν οι τραπεζικές θυρίδες και τα δάνεια των φορολογούμενων. Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας, εντοπισμό μαύρου χρήματος, αλλά και το κυριότερο για ταχύτερες και αποτελεσματικότερες κατασχέσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές εφόσον προηγουμένως έχουν δεχθεί αίτημα από αυτές, κατά πόσον ένας φορολογούμενος ή επιχείρηση διατηρεί σε αυτές καταθετικούς λογαριασμούς, δανειοδοτικούς ή και θυρίδες.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας, μαύρου χρήματος αλλά και για ταχύτερες αλλά και για αποτελεσματικότερες κατασχέσεις εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ειδικότερα η απόφαση προβλέπεται ότι οι τράπεζες εφόσον ο φορολογούμενος είναι πελάτης τους θα ενημερώνουν για τους ακόλουθους τύπους προϊόντων που κατέχει:
- Καταθετικός πρώτης ζήτησης
- Καταθετικός προθεσμιακός
- Χορηγητικός
- Επενδυτικός
- Τραπεζική Θυρίδα
- Λογαριασμός Πληρωμών
Η υπογραφείσα από την κυρία Παπανάτσιου απόφαση, τροποποιεί προηγούμενη απόφαση του 2013 που αφορούσε στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος μητρώων τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών.
Έτσι, από τη στιγμή που η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αίτημα για λήψη στοιχείων που αφορούν συγκεκριμένο ΑΦΜ, φυσικού ή νομικού προσώπου, τότε οι τράπεζες θα πρέπει υποχρεωτικά να, εκτός από τα στοιχεία καταθετικών λογαριασμών, προθεσμιακών καταθέσεων, και δανειακών ή επενδυτικών προϊόντων, να γνωστοποιούν κατά πόσον στον συγκεκριμένο ΑΦΜ υπάρχει και συνδεδεμένη τραπεζική θυρίδα και λογαριασμός πληρωμών.
Επιπλέον, με άλλη τροποποίηση της απόφασης για τη λειτουργία του τραπεζικού μητρώου, οι τράπεζες θα υποχρεούνται να παρέχουν προς τη φορολογική διοίκηση πληροφορίες για την κίνηση των δανειακών λογαριασμών των υπό έλεγχο φορολογουμένων προκειμένου να εντοπίζονται πιθανές δαπάνες απόσβεσης δανείων οι οποίες δεν δικαιολογούνται από εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ελεγχόμενοι.