Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των επτά πιο πλουσίων χωρών του κόσμου (G7) που θα γίνει από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2017 στο Μπάρι της Ιταλίας και στην οποία θα λάβει μέρος και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν. Αυτό δήλωσε, χθες Τετάρτη 10-05-2017, ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν προβλήματα με το κρατικό χρέος ευρωπαϊκών χωρών όπως αυτό της Ελλάδας.
Αξιωματούχοι των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα πεδία της φορολογίας και του κανονιστικού πλαισίου, για τις προσπάθειες καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την εικόνα της οικονομίας που βελτιώνεται, αλλά και το ζήτημα της Ελλάδας, δήλωσε το ίδιο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν προβλήματα με το κρατικό χρέος ευρωπαϊκών χωρών όπως αυτό της Ελλάδας.
Η Ευρώπη να χειριστεί την διευθέτηση του ελληνικού χρέους
Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους πιστωτές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους και στις συντάξεις, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».
Ο Στίβεν Μνούτσιν θα ενημερώσει τους ομολόγους του των υπολοίπων χωρών της G7 για τα ακόμη υπό διαμόρφωση σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, όπου προβλέπει να υπάρξει μεγάλη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, για την αναθεώρηση του νόμου Ντοντ-Φρανκ για τον χρηματοοικονομικό τομέα, για τις επενδύσεις στις υποδομές και για την άρση των θεσμικών προσκομμάτων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν.
Σύμφωνα με το στέλεχος αυτό του υπουργείου Οικονομικών, θα συζητηθούν οι προοπτικές για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία οι οποίες βελτιώνονται, όπως έκρινε, αλλά και τις προόδους που καταγράφονται στην Ευρώπη.
Η ουσία είναι ότι «τα πράγματα έχουν αρχίσει να μοιάζουν λίγο καλύτερα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος απέφυγε να προβλέψει το πώς η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως προεξόφλησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μια «καλή σχέση» με τη νέα γαλλική κυβέρνηση.
Ο Μνούτσιν θα καλέσει τους ευρωπαίους ομολόγους του να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα κρατικού χρέους αλλά και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.