η-κηδεία-του-τζόνι-χαλιντέϊ

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι αποχαιρέτησαν σήμερα για τελευταία φορά, με τραγούδια και χειροκροτήματα, το ίνδαλμά τους, τον Τζόνι Χαλιντέι, με μια τελετή που μετατράπηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Συνοδευόμενη από 700 μοτοσικλετιστές με μαύρα περιβραχιόνια, η νεκροφόρα που μετέφερε το λευκό φέρετρο διέσχισε τη λεωφόρο των Ηλυσίων, υπό τις ζητωκραυγές του τεράστιου πλήθους. Η πομπή κατέληξε στην εκκλησία Μαντελέν, στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου τελέστηκε η κηδεία παρουσία της οικογένειας του «Γάλλου Έλβις Πρίσλεϊ», πολλών καλλιτεχνών και πολιτικών.

Η σύζυγος του ρόκερ, Λετισιά, φορώντας μαύρα γυαλιά, και τα δύο κοριτσάκια τους, η Τζέιντ και η Τζόι, ακολουθούσαν τη νεκροφόρα, ενώ οι συγκεντρωμένοι, πολύ συχνά με δάκρυα στα μάτια, εξέφραζαν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους.

Ο Τζόνι Χαλιντέι πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 74 ετών, από επιπλοκές από τον καρκίνο του πνεύμονα. “Ήταν κομμάτι ημών των ίδιων, ήταν ένα κομμάτι της Γαλλίας” είπε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να χειροκροτήσουν τον ρόκερ “για να του πούμε ευχαριστώ, για να μην πεθάνει ποτέ, ο κύριος Τζόνι Χαλιντέι”.

Η τελετη στην εκκλησία Μαντελέν μεταδιδόταν στον εξωτερικό χώρο από γιγαντοοθόνες. Τα περισσότερα γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους ή το τροποποίησαν για να την μεταδόσουν.

“Δεν γνωρίζω κανέναν Γάλλο που να μην είναι σε θέση να αναφέρει πολλά τραγούδια του Τζόνι Χαλιντέι” είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, χαιρετίζοντας μια προσωπικότητα “που αποτελούσε δόκιμο στοιχείο της ταυτότητάς μας και σε περίπου 60 χρόνια καριέρας πούλησε περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους”.

Στη σκηνή που είχε στηθεί για τον σκοπό αυτό στα σκαλιά της εκκλησίας, το συγκρότημα του Τζόνι έπαιζε κάποια από τα γνωστότερα κομμάτια του και το πλήθος ακολουθούσε τη μουσική τραγουδώντας. Στο πόντιουμ, η κιθάρα του τραγουδιστή έστεκε μόνη, πίσω από ένα μικρόφωνο.

Στην πρόσοψη του νεοκλασικού κτιρίου είχε αναρτηθεί μια μεγάλη φωτογραφία του εμβληματικού ρόκερ.

Πολλές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου έφτασαν στην εκκλησία για να αποχαιρετήσουν τον Χαλιντέι. Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, την τραγουδίστρια Κάρλα Μπρούνι, είχε δακρύσει. Παρών και ο διάδοχός του στην προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, μαζί με τη σύντροφό του, την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ.

Πολλοί θαυμαστές του Τζόνι είχαν φτάσει από τη νύχτα για να μπορέσουν να πλησιάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εκκλησία, όπως τέσσερις 50άρηδες Βέλγοι, που πήγαν οδικώς στο Παρίσι από το Ζοντουάν, κοντά στις Βρυξέλλες. “Θέλουμε να τιμήσουμε τον Τζόνι. Είναι όλη μου η ζωή, τον ακούω πρωί, μεσημέρι και βράδυ” είπε ένας από αυτούς, ο 55χρονος υδραυλικός Κλοντ Μπρος.

Σε μικρή απόσταση, ο Τζόνι και η Λετισιά Μπερνάρ, έφτασαν στο Παρίσι από τη βόρεια Γαλλία μαζί με την 11χρονη κόρη τους, την Αλίν και δεν κοιμήθηκαν όλη τη νύχτα. “Ήταν σημαντικό να τον τιμήσουμε για όλα όσα μας πρόσφερε. Χαρά, ευτυχία. Ήταν φανταστικός” σχολίασε ο 36χρονος Τζόνι, που κατάφερε να δει το ίνδαλμά του τέσσερις φορές στη σκηνή.

“Είναι ο Γάλλος Έλβις, είναι ο Βασιλιάς!” είπε ο 50χρονος Νοέλ Σεμέν, που ξεκίνησε στις 4.30 το πρωί από την Καέν για να βρίσκεται εγκαίρως στο Παρίσι για την τελετή.

Η πόλη του Παρισιού δεν ξέχασε το αγαπημένο τέκνο της Γαλλίας. “Ευχαριστούμε Τζόνι” γράφει από το βράδυ της Παρασκευής ένα μήνυμα στον Πύργο του Άιφελ και στην πρόσοψη του Μπερσί, όπου είχε δώσει πολλές συναυλίες.

Συγκεντρώσεις μοτοσικλετιστών είναι προγραμματισμένες για σήμερα και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Τραγούδια του Χαλιντέι θα ακουστούν επίσης στην έναρξη όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Τζόνι Χαλιντέι θα ενταφιαστεί την Δευτέρα στο νησάκι Άγιος Βαρθολομαίος των Αντιλλών, όπου διατηρούσε μια εξοχική κατοικία που την αγαπούσε πολύ.

Ο μόνος «κοινός θνητός» στον οποίο η Γαλλία έχει προσφέρει τη Λεωφόρο των Ηλύσιων για τη νεκρώσιμη ακολουθία ήταν ο Βίκτωρ Ουγκό, 132 χρόνια πριν (22 Μαΐου του 1885).

Η ακολουθία ξεκίνησε στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) από την Αψίδα του Θριάμβου με τη Λεωφόρο των Ηλύσιων να μοιράζεται με κιγκλιδώματα στη μέση: την κάθοδο για τη νεκρώσιμη ακολουθία και την άλλη πλευρά για τους πολίτες.

Ήταν επιθυμία του Τζόνι να είναι «όσο το δυνατόν πιο κοντά στον λαό και τους οπαδούς του», εξήγησε ο παραγωγός του Σεμπαστιάν Φαράν που συμμετείχε ενεργά στην όλη οργάνωση.

Όταν η ακολουθία έφτασε στην πλατεία Κονκόρντ έστριψε αριστερά (Rue Royale) για να φθάσει στην εκκλησία της «Μαντελέν» για τη νεκρώσιμη ακολουθία παρουσία περίπου 500 προσκεκλημένων.

Η Μαντελέν είναι μια ιδιότυπη εκκλησία που θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό, με αέτωμα στην πρόσοψη που στηρίζεται σε οκτώ κολόνες κορινθιακού ρυθμού. Το κτίσιμό της ξεκίνησε το 1806 από τον Ναπολέοντα, για «τη δόξα του στρατού του» για να καταλήξει σήμερα εκκλησία, μοναδική στο είδος της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι οπαδοί του Τζόνι, που κατέφτασαν από όλα τα μέρη της Γαλλίας ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και αυτό παρά την κακοκαιρία των ημερών.