Με έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας κλιμάκωσαν χθες Παρασκευή την πίεσή τους προς την Τουρκία οι ΗΠΑ. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαταραχθεί με βασικό σημείο τριβής την απόφαση των Τούρκων να προμηθευθούν τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400, αγνοώντας τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις της Ουάσιγκτον, που απειλεί να ματαιώσει την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.
Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε στις 9 Απριλίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατατάσσει την Τουρκία στο νούμερο 3 (με μέγιστο το 4) της κλίμακας επικινδυνότητας σχετικά με την πιθανότητα οι Αμερικανοί πολίτες να πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης ή απαγωγής. Με την οδηγία καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες να «αναθεωρήσουν το ταξίδι στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων», ενώ προειδοποιούν ότι «ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο (4) – στα σύνορα με Ιράκ και Συρία». Εκτός όμως από τους κινδύνους τρομοκρατικής επίθεσης και απαγωγής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές «έχουν κρατήσει πολίτες των ΗΠΑ για εικαζόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά υποκινούμενοι».
Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση κατά της Γαλλίας εξαπέλυσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στη γαλλική Εφημερίδα της Κυβέρνησης του διατάγματος που ορίζει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της αρμενικής Γενοκτονίας του 1915. «Σε όρους γενοκτονίας και Ιστορίας, η Γαλλία είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία, επειδή δεν έχουμε ξεχάσει αυτό που συνέβη στη Ρουάντα και στην Αλγερία», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.