Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα αυξήθηκε στους 290 νεκρούς και τους 500 τραυματίες, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της ασιατικής χώρας. Ο εκπρόσωπος Ρουγουάν Γκουνασεκέρα απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα θύματα καθεμιάς από τις επιθέσεις σε τρεις εκκλησίες όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί για τη λειτουργία του Πάσχα των Καθολικών και σε καθένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία χθες Κυριακή. Επρόκειτο για τις χειρότερες επιθέσεις από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα πριν από δέκα χρόνια.
Τελευταία ενημέρωση: Μεγ. Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, 16:00
Καμικάζι βομβιστές πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
Επτά καμικάζι βομβιστές έλαβαν μέρος στις επιθέσεις σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 290 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 500, δήλωσε σήμερα ένας ερευνητής, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στις επιθέσεις ενεπλάκη ένα διεθνές δίκτυο.
Δύο από τους καμικάζι ανατινάχτηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La στην παραλία του Κολόμπο, δήλωσε ο Αριγιανάντα Ουελιάνγκα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κυβέρνησης. Οι άλλοι στόχευσαν τρεις εκκλησίες και άλλα δύο ξενοδοχεία.
Ένα τέταρτο ξενοδοχείο και ένα σπίτι σε προάστιο της πρωτεύουσας Κολόμπο τέθηκαν επίσης στο στόχαστρο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς διενεργήθηκαν οι επιθέσεις αυτές.
«Οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ουελιάνγκα.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν ανήμερα το Πάσχα των καθολικών κυρίως στη διάρκεια της λειτουργίας ή την ώρα που οι επισκέπτες των ξενοδοχείων έπαιρναν το πρωινό τους.
«Επισκέπτες που είχαν κατέβει για πρωινό ήταν πεσμένοι στο έδαφος, το αίμα ήταν παντού», δήλωσε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου Kingsbury, ενός από αυτά που επλήγησαν από τις επιθέσεις, στο πρακτορείο Reuters.
«Τους σηκώσαμε όλους, νεκρούς ή ζωντανούς και τους απομακρύναμε.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε δήλωσε ότι ένα διεθνές δίκτυο εμπλέκεται στις επιθέσεις χωρίς να επεκταθεί.
«Δεν πιστεύουμε πως αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μια ομάδα ανθρώπων που περιορίζονταν σε αυτή τη χώρα», είπε ο Σεναράτνε. «Υπήρχε ένα διεθνές δίκτυο χωρίς το οποίο οι επιθέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτυχία», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Μαϊθιπράλα Σενεράτνε ανακοίνωσε πως η χώρα θα ζητήσει διεθνή βοήθεια προκειμένου να εντοπίσει τις διεθνείς διασυνδέσεις.
Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε παραδέχθηκε χθες, Κυριακή, πως η κυβέρνηση είχε πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις σε εκκλησίες στις οποίες εμπλεκόταν μια λίγο γνωστή τοπική ισλαμιστική οργάνωση.
Αναφορά των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών με ημερομηνία 11 Απριλίου, την οποία είδε το Reuters, ανέφερε πως μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών είχε προειδοποιήσει τις αρχές της Σρι Λάνκα για το ενδεχόμενο επιθέσεων.
Τέσσερις από τις βόμβες εξερράγησαν περίπου την ίδια ώρα την Κυριακή, στις 8.45 π.μ. τοπική ώρα, με τις άλλες να ακολουθούν περίπου σε 20 λεπτά. Οι εκρήξεις σε ένα τέταρτο ξενοδοχείο και στο σπίτι σημειώθηκαν το απόγευμα.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι Σριλανκέζοι. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν επίσης 32 ξένοι υπήκοοι, περιλαμβανομένων Βρετανών, Αμερικανών, Τούρκων Ινδών, Κινέζων, Δανών, Ολλανδών και Πορτογάλων πολιτών.
Ο πλουσιότερος άνδρας της Δανίας Άντερς Χολχ Πόβλσεν και η σύζυγός του έχασαν τρία από τα τέσσερα παιδιά τους στις επιθέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας μόδας του Πόβλσεν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ταξιδιωτική οδηγία του ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» συνεχίζουν να σχεδιάζουν τη διάπραξη επιθέσεων στη Σρι Λάνκα και ότι στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.
Ο πρόεδρος ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα από τα μεσάνυχτα σήμερα τοπική ώρα, δίνοντας στην αστυνομία και στον στρατό εκτεταμένες εξουσίες να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους χωρίς εντολή δικαστηρίου.
Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 24 ανθρώπους ως υπόπτους – όλοι είναι Σριλανκέζοι.
Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση δήλωσε στο μεταξύ ότι ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίασή του θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.
Here is video footage of the aftermath from St. Sebastian’s Church in Negombo, 1 of the 3 churches targeted in the bombings in Sri Lanka. This is a developing story. Follow our live briefing for the latest updates: https://t.co/yEvC4sDLBF pic.twitter.com/8Sk2D7gl2y
— The New York Times (@nytimes) 21 Απριλίου 2019
7 συλλήψεις
Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε σπίτι στο Κολόμπο, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα έφτασε τους 207, ανέφεραν η αστυνομία και τοπικά ΜΜΕ.
Ένας καμικάζι σκότωσε τρεις αστυνομικούς στη Σρι Λάνκα πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε ένα κτίριο στην Ορουγκονταουάτα, ένα βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας Κολόμπο, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η έκρηξη ήταν η όγδοη που σημειώθηκε σήμερα στο νησί αυτό της Νότιας Ασίας. Εκκλησίες που γιόρταζαν το Πάσχα και πολυτελή ξενοδοχεία επλήγησαν στο Κολόμπο και σε άλλες δύο πόλεις της χώρας.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 12 ωρών, από τις 18:00 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας).
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 06:00 τοπική ώρα της Δευτέρας (03:30 ώρα Ελλάδας).
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευσε την πρόσβαση σε βασικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε υπηρεσίες μηνυμάτων.
Μία ακόμα έκρηξη νωρίτερα σημειώθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, προκαλώντας δύο θανάτους, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κολόμπο.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα ξενοδοχείο στην Ντεϊουάλα, ένα νότιο προάστιο του Κολόμπο, δήλωσε ο Ρούουαν Γκουνασεκέρα, εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Στο μεταξύ, ένας Πορτογάλος περιλαμβάνεται μεταξύ των θυμάτων των εκρήξεων που σημειώθηκαν σήμερα σε τρεις εκκλησίες και ισάριθμα πολυτελή ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Lusa επικαλούμενο διπλωματική πηγή.
Ένας Πορτογάλος ηλικίας περίπου 30 ετών που βρισκόταν εκεί με τη σύζυγό του σκοτώθηκε από την έκρηξη σε ξενοδοχείο του Κολόμπο, δήλωσε από τη Λισαβόνα η πρόξενος της Πορτογαλίας εκει Πρίνι Πάιν.
Οι υπόλοιποι Πορτογάλοι που βρίσκονται στη Σρι Λάνκα «είναι όλοι καλά», πρόσθεσε η πηγή αυτή.
“Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση”, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως μόνον στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Κολόμπο έχουν μεταφερθεί 254 τραυματίες, ενώ άλλοι 60 απαριθμούνται στις επιθέσεις στις άλλες πόλεις.
Ο πρωθυπουργός της χώρας καταδίκασε απερίφραστα τις «θρασύδειλες επιθέσεις».
«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».
Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».
Σε μόνο μία από τις εκκλησιες, τον Άγιο Σεβαστιανό στην Καταουαπιτίγια, βρειως του Κολόμπο, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τηλεοπτικές εικόνες παρουσιάζουν κορμιά να κείτονται αιμάσσοντα στο έδαφος και τμήματα από την κατεστραμμένη οροφή του χριστιανικού ναού. Άλλη έκρηξη σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως άλλοι 25 πιστοί βρήκαν τον θάνατο σε εκκλησία της Μπατικαλόα, στα ανατολικά.
Επίσης στο Κολόμπο επλήγησαν τρία ξενοδοχεια, τα Shangri-La, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand Colombo, χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν υπάρχουν θύματα σε αυτά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βοβμιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.
Ένας Κινέζος, ένας Ολλανδός, δύο Τούρκοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
Ένας Κινέζος πολίτης σκοτώθηκε στη διάρκεια των επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, ανέφερε η κρατική εφημερίδα της Κίνας People’s Daily. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως τέσσερις Κινέζοι πολίτες τραυματίστηκαν και η κατάστασή τους στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται είναι σταθερή. Ένας Ολλανδός πολίτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε εξάλλου ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ. Ο Μπλοκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, περιλαμβανομένου ενός Ολλανδού αυτή τη στιγμή», είπε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.
Επίσης, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δύο Τούρκοι πολίτες περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με το Anadolu, οι δύο Τούρκοι ήταν μηχανικοί που εργάζονταν σε ένα έργο στη Σρι Λάνκα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βρετανή πρωθυπουργός καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη «φρίκη» και τη «θλίψη» του για τις εκρήξεις στη Σρι Λάνκα και είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της».
«Με φρίκη και θλίψη έλαβα γνώση των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν ειρηνικά ή είχαν πάει να επισκεφθούν αυτή την όμορφη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.
Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε ως «πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας» τις φονικές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.
«Οφείλουμε να ενωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ κανείς να μην χρειάζεται να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα μέσα στον φόβο», πρόσθεσε σε η Τ. Μέι στο τουίτερ, εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά» της «σε όλους τους πληγέντες».
Σε ένα πασχαλινό μήνυμα που είχε μεταδοθεί λίγες ώρες πριν από τις εκρήξεις η Τερέζα Μέι είχε προσφέρει την υποστήριξή της στους χριστιανούς που εκτίθενται σε «τεράστιο κίνδυνο» λόγω της πίστης τους.
«Εκκλησίες γίνονται στόχοι επιθέσεων. Χριστιανοί δολοφονούνται. Οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε. «Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του καθενός, όποια κι αν είναι η θρησκεία του, να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα εν ειρήνη.»
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ειδεχθείς επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις ειδεχθείς επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις βίας και σημειώνει ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους πληγέντες».
Φρίκη και οργή προκαλούν οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα ανήμερα του καθολικού Πάσχα, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Φρίκη και οργή προκαλούν οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα ανήμερα του Καθολικού Πάσχα προκαλούν φρίκη και οργή. Η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους».
Υπογραμμίζει ακόμη πως «η διεθνής μάχη απέναντι στη θρησκευτική μισαλλοδοξία και την τρομοκρατία πρέπει να είναι αμείωτη».
Με μηνύματά τους στο τουίτερ ο Γάλλος και ο Αμερικανός πρόεδρος καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «σθεναρά» τις «αποτρόπαιες πράξεις» και τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα.
«Βαθιά θλίψη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όλη η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Σρι Λάνκα και οι σκέψεις μας στους συγγενείς των θυμάτων αυτή την ημέρα του Πάσχα», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο τουίτερ.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης με «τον πιο σθεναρό τρόπο» αυτές τις «απεχθείς επιθέσεις» κατά τις οποίες τουλάχιστον 35 ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίζει σε αυτό το στάδιο κατά πόσον στα θύματα περιλαμβάνονται Γάλλοι πολίτες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της πως «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που επιδείχθηκαν με τρομερό τρόπο σήμερα δεν πρέπει να υπερισχύσουν», μετά τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.
Εξέφρασε λύπη που «άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Πάσχα τέθηκαν εκ προθέσεως στο στόχαστρο», σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που αναρτήθηκε από εκπρόσωπό της στο τουίτερ.
Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε στο τουίτερ «τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων» στη Σρι Λάνκα.
«Ειλικρινή συλλυπητήρια από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας!».
Τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, ανήμερα του εορτασμού του Πάσχα των Δυτικών, σε Εκκλησίες και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, προκαλώντας τον θάνατο σε δεκάδες συνανθρώπους μας και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Ο Παναγιώτατος καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια, καθώς και κάθε πράξη μίσους, βίας και φονταμενταλισμού, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται, και καλεί όλους να εργαστούν, μέσω του διαλόγου και σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, για τη διαφύλαξη του αγαθού της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας.
Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της προς τις οικογένειές τους, ενώ εύχεται κουράγιο και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή της προς την τοπική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, την κυβέρνηση και τον λαό της Σρι Λάνκα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο και του ζήτησε να μεταφέρει το παραπάνω μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τη Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα, τις Αρχές και συνολικά στον λαό της Σρι Λάνκα.
Συλλυπητήρια Μέρκελ και Σταϊνμάιερ για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
Την συντριβή τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Σρι Λάνκα και τα συλλυπητήριά τους προς την ηγεσία της χώρας εξέφρασαν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε δε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το εάν βρίσκονται και Γερμανοί μεταξύ των θυμάτων παραμένει ασαφής. «’Αναυδος και συντετριμμένος παρακολουθώ τις τρομακτικές ειδήσεις για τις δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις», αναφέρει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα και τονίζει ότι «η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Σρι Λάνκα, με την αποφασιστικότητα να σταθεί απέναντι στην τρομοκρατία που περιφρονεί τον άνθρωπο».
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και η Καγκελάριος Μέρκελ, στο οποίο μεταφέρει την «θλίψη και την συντριβή» της στο άκουσμα της είδησης των επιθέσεων. «Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν μαζί το Πάσχα έγιναν συνειδητά στόχος αυτών των ύπουλων επιθέσεων. Σε αυτή την δύσκολη ώρα θρηνούμε με αυτούς που μένουν πίσω και προσευχόμαστε για την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών», αναφέρει η κυρία Μέρκελ και τονίζει ότι «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που παρουσιάστηκαν σήμερα με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο δεν επιτρέπεται να νικήσουν».