Το σχέδιο για τη ΔΕΗ θα παρουσιάσει ο Κωστής Χατζηδάκης την Κυριακή ή τη Δευτέρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Βουλή. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης από τον υπουργό ενέργειας, θα γίνει παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου για τη διάσωση και ανάπτυξη της εταιρίας κατά την ομιλία του στη Βουλή την Κυριακή ή την Δευτέρα (δεν γνώριζε μέχρι χθες ποια ημέρα θα μιλήσει). Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνουν το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.
Ο υπουργός απέφυγε χθες να κάνει οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και τις θέσεις των θεσμών για την εξυγίανση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις. Από τις μέχρι στιγμής δημόσιες δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο εισηγήθηκε προς τους θεσμούς μια συνολική πρόταση για τη ΔΕΗ, που προσομοιάζει στο σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» και περιλαμβάνει την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Δεν είναι τυχαία, και η χθεσινή δήλωση του κ. Χατζηδάκη στον Σκαϊ: «….Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της “Μικρής ΔΕΗ”, με μείωση της ΔΕΗ κατά 1/3 και εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις, και πήγαμε σε νέο μοντέλο, με μείωση του μεριδίου αγοράς από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, πρέπει να απολογείται για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ… Η ΔΕΗ δουλεύει για να χάνει πελάτες», ανέφερε ο υπουργός.
Θυμίζουμε ότι συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε σχέση με τη ΔΕΗ, ύστερα από την αποτυχία και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η πώληση συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, εξάλλου, και το μεταβατικό μέτρο που είχε συμφωνηθεί για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ καθώς για πρώτη φορά στον διαγωνισμό που έγινε χθες έμειναν αδιάθετες ποσότητες ενέργειας.
“800 εκατ. στη ΔΕΗ οφείλουν 60.000 άνθρωποι που είναι πλούσιοι”
Τα 800 εκατ. από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, είναι πλούσιοι, ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε χθες στον Σκάι.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια, ο υπουργός παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις, και πρόσθεσε: «Η σημερινή διοίκηση ζητάει εδώ και μήνες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πράγμα είναι αρκετά μπερδεμένο. Διότι έχουμε μία πονεμένη κοινωνία που δεν αντέχει συνεχείς επιβαρύνσεις. Από την άλλη, έτσι όπως είναι η αγορά, η μία θεωρία λέει στήριξε τη ΔΕΗ με αύξηση τιμολογίων και η άλλη θεωρία λέει ότι με τις αυξήσεις θα χάσεις πελάτες και ό,τι κερδίσεις από τη μια, θα το χάσεις από την άλλη».
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ έχασε το 90% της αξίας της στο χρηματιστήριο, εξαιτίας κυρίως της εγκατάλειψης του μοντέλου της μικρής ΔΕΗ και της υιοθέτησης μέτρων που επέβαλαν στην επιχείρηση να περιορίσει το μερίδιο αγοράς της στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. «Πρόκειται», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «για μια τραγελαφική ρύθμιση, η οποία προφανώς δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο και για την οποία θα πρέπει να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά πολλά χρόνια».
Αντίθετα, από τις ευρωεκλογές η μετοχή της ΔΕΗ ανέβηκε πάνω από 60%, γεγονός που ο υπουργός απέδωσε στο ότι όσοι ασχολούνται με αυτά ξέρουν ότι «ο Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη ΔΕΗ και επειδή υπάρχουν θετικές προσδοκίες υπάρχει και ανάκαμψη της μετοχής».
Ο κ. Χατζηδάκης άσκησε κριτική στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ λέγοντας ότι «η ΔΕΗ παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και το πουλάει μετά στους ανταγωνιστές της- στα περιβόητα συμφέροντα, τα οποία υποτίθεται ότι πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής».
Τόνισε, ακόμη, ότι δεν υπήρξε καινούργιο business plan και η ΔΕΗ δεν έχει επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ υποτίθεται ότι πάμε προς τα εκεί και υπενθύμισε ότι ο ορκωτός ελεγκτής είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα όρια της βιωσιμότητας και θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Χατζηδάκης θα εξειδικεύσει την πολιτική για τη ΔΕΗ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Θυμίζουμε ότι στο περιθώριο συνεδρίου του Εκόνομιστ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης επανέλαβε το αίτημα για πλήρη αποζημίωση της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που εκκρεμούν που αφορά το 2011, ενώ εκτίμησε ότι στην περίπτωση που πουληθούν υδροηλεκτρικά θα υπάρξει απαξίωση του λιγνίτη χωρίς να διασφαλίζεται το άνοιγμα της αγοράς.
Σε σχέση με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ, που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, έγινε γνωστό ότι στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ αποφασίσθηκε η παράταση της συνεργασίας με την εταιρεία Qualco που έχει αναλάβει τη διαχείριση με στόχο την αύξηση των εσόδων. Παράλληλα, προχωρά η προετοιμασία για την τιτλοποίηση μέρους των οφειλών με στόχο την είσπραξη ποσού της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος Αυγούστου.