«Σήμερα θα κατατεθεί το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τις επείγουσες ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής. Δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Τόνισε πως «οι επόμενες φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μόνιμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, με τη διατήρηση του αφορολόγητου ως έχει και τα επενδυτικά κίνητρα θα έρθουν αργότερα με ένα νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που κωδικοποιεί όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το 2013 μέχρι το 2019. Ενσωματώνει τις αλλαγές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, τη νομολογία των δικαστηρίων και τις φορολογικές παρεμβάσεις που έγιναν από τη φορολογική διοίκηση».
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως το επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει αμέσως μετά, «έχει να κάνει με την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας, με ζητήματα που αφορούν με την κυβερνησιμότητα των δήμων και ζητήματα που βελτιώνουν τη λειτουργία της κυβέρνησης και το κυβερνητικό έργο σε επιμέρους υπουργεία».
Για το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους που κατατέθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «τοποθετήσαμε γενικούς γραμματείς, οι οποίοι είναι μέρος της πολιτικής πυραμίδας. Η διοικητική πυραμίδα αποκομματικοποιείται. Οι υπηρεσιακοί γραμματείς επιλέγονται από τη Δημόσια Διοίκηση μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το ΑΣΕΠ και φυσικά ακολουθούν πάντα τον Υπαλληλικό Κώδικα. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αλλάξουμε ανθρώπους που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών με τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν επιλέγουμε ανθρώπους που προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό. Αυτή είναι η βασική τομή. Θέλουμε να είναι αποκομματικοποιημένη η Δημόσια Διοίκηση».
Τόνισε πως «δημιουργούμε ταυτόχρονα ένα σύστημα καλύτερου συντονισμού, όπως υπάρχει σε όλες τις άλλες χώρες, στη Γαλλία ή στη Γερμανία. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ίσα-ίσα, είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί και έχει πετύχει. Ο συντονισμός είναι ένα μέρος του κυβερνητικού έργου. Το άλλο είναι η δράση. Ενισχύουμε τον συντονισμό, αλλά δεν ξεχνάμε τη δράση».
Για την επένδυση του Ελληνικού είπε πως «άμεσος στόχος είναι να ξεκολλήσει από τη γραφειοκρατική διαδικασία. Για να γίνει αυτό», υπογράμμισε «πρέπει να εκδοθούν τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Η μια αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο, η άλλη τις Ζώνες Πολεοδόμησης και η άλλη τις Ζώνες Ανάπτυξης. Έχουμε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 10 Αυγούστου να έχουν εκδοθεί και οι τρεις ΚΥΑ […] γιατί χωρίς την έκδοση αυτών των ΚΥΑ δεν μπορεί να προχωρήσει το βασικό προαπαιτούμενο, το έργο που αφορά το καζίνο».
Σε ερώτηση αν επιβεβαιώνει πληροφορίες από τουρκικές πηγές για επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για 20 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, απάντησε αρνητικά.
Τόνισε για την Κύπρο, ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού, πως «η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στις αποφάσεις της. Και ιδίως αυτή την περίοδο, που έχουμε να δούμε ζητήματα όπως η προκλητικότητα που δείχνουν οι γείτονές μας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο για θέματα ασφάλειας και ενέργειας».
Αναφορικά με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «έχουμε ζητήσει -και εγώ και ο πρωθυπουργός- από τον κ. Δρόσο στην ΕΡΤ να παραμείνει στη θέση του, ενώ είχε υποβάλει την παραίτησή του, μέχρι να τακτοποιηθούν δύο-τρεις βασικές εκκρεμότητες, για τις οποίες έχει όλη τη θεσμική μνήμη η προηγούμενη διοίκηση, προκειμένου να λυθούν με αμοιβαίο όφελος για όλους. Το θέμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει να κάνει με τη θητεία του επικεφαλής του, η οποία λήγει στις 3 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας άνθρωπος, που η θητεία του λήγει 3 Σεπτεμβρίου, να φύγει γρηγορότερα. Μετά θα οριστούν κανονικά οι διοικήσεις».